Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето

Работят по Северното Черноморие за 600 лв., храна и нощувка
10 юли 2018 13:55, Анисия Иванова
168
Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето
Архив: Булфото

Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято, съобщи днес директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. По думите му около 90 на сто от тях са от Украйна. Останалите са от Молдова, Беларус, Грузия и Русия.

Голяма част от чужденците са студенти, допълни Михайлов. Той уточни, че те са наети на изпълнителски позиции - най-вече камериери и сервитьори. Заплащането им е около 500-600 лева, работодателите им осигуряват храната и нощуването.

Разрешенията за престоя на чуждестранните работници са за 90 дни, но има опция, при желание на работодателя, да останат и по 9 месеца, разясни Михайлов.

Той допълни, че през тази година в региона по проекти на социалните партньори през курсове за квалификация и преквалификация са преминали около 900 българи. Обученията са били най-вече за туристическия сектор.

В момента във Варна има обявени над 500 свободни работни места, каза още Михайлов. По думите му освен в обслужващата сфера, започва търсенето и на кадри за училищата, съобщава БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
17
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Само незнам тоя *** къв собственик е като цял ден седи и пише тъпотии! Неграмотен наемател на *** по морето. А с такова заплащане за пореден път се доказва, че държава вече няма!
72
1
 
22
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
Ти луд ли си, момче ?! В Украйна са по-гладни и от нас... В малките населени места заплатата на месец се равнява на 150-200 евро. За тях 300-400 евро си е "върха на сладоледа", както се казваше преди
71
0
 
50
 
! Отговори
Sas преди 5 години
В Украйна и Молдова е много по-голяма беднотия. А българските работодатели решиха, че щом не могат да се подиграват на българите с подобни заплати, ще го правят с чужденци. Пожелавам им бърз фалит. И следващия път си наемете германци с тези заплати, нещастници.
70
2
 
14
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
До анонименМного странно, защото в Англия познавам 9 нелегално пребиваващи урки и всичките работят за 50 лири на ден.
69
3
 
26
 
! Отговори
La broma преди 5 години
Значи няма надежда за тая държава...
68
16
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Това за украинците не е вярно стандарта в Украйна е по голям от нашият аз съм говорил с украинци и те ми казаха за заплата под 600 евро +храна и безплатна квартира никой от нас няма да иде ида работи в България.
67
2
 
35
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
в България липсват закони ! Тук в Германия има минимална работна надница за час положен труд ! Ако работодателя не може да плати тази сума просто закрива фирмата или работи сам ако бизнеса му изисква само един работник ! Направете така ,че минималният труд да е 10 лв. на час , тогава всеки работодател ще изкара дълбоко скътаните пари и ще започне да плаща нормални и европейски заплати , нито един работодател няма да си закрие хотела заради това ,че ще трябва да плаща по 10 лв. на час труд !
66
2
 
39
 
! Отговори
Пецата преди 5 години
видях ги какво струват в созопол в един от големите комплекси,аз си поръчвам на български няква намусена грозна укра след като с пръст трябваше да и посоча поръчката в менюто после чаках 30мин за 1 салата и още 30 за едно капучино накрая не и оставих никакъв бакш а тя нещо даже си позволи да ме напсува на тяхния си език , е благодаря ама няма да стъпя повече там да давам пари и да ме псува няква укро ***
65
1
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Украинците ако отидат в Русия ще получават същите пари и ще имат предимство че знаят руски език ! Но отиват в България понеже много добре знаят ,че от България до края на Европа / Португалия / границите не се проверяват ! Така че украинеца че работи 3 месеца ,ще се качи на автобуса и ще дойде тук при мен !
64
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще не ме касае кой какво пише и приказва из медиите у нас - те отдавна са се компрометирали като източник на невярна информация.Дори и да е вярно това, че се намирали хора, които да работят за без пари, това няма да мотивира качественият работник да го направи. Защото знае цената си и има къде да продаде по-достойно труда си. А иначе - който вярва на платени лъжи - да вярва. *** май не са много наивниците.
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62Трудът е мнооооого скъпа стока!...Не е "труда"! думата е подбрана за пред офцете. Точната дума е "времето"! То е нещото, което е безценно... а ти него продаваш, друг да го ползва и по този начин да си вдига неготово си "жизнено време", което също като на теб, му е дадено само веднъж!
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До В. Магриотов 60Правилно колега, а къде са сега онези дето викаха че за 500 лева и от Буркина Фасо няма да намеря персонал, хахахаха! Да ви кажа честно тези за 500 лева са готови и ръченица да ми тропат....абе те през деня може да ти "тропат" много неща ... гледай вечер като се прибираш ... озъртай се хубаво... че пак могат да потропат.
61
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки преценява колко пари струва един месец от времето отредено му да е на този свят и тъй, като животът няма втора серия, аз никога не бих работил за нашите робовладелци! Трудът е мнооооого скъпа стока!
60
2
 
35
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И все си мисля ,че ще изпързалят новодошлите работници ! Щели да им дават по 500 лв. дори отделно щели да ги хранят безплатно и да им осигурят безплатен подслон ?! Две неща ще изпълнят работодателите - ще ги хранят безплатно и ще им осигурят безплатен подслон ! Но когато дойде време да им платят заплатите вижте какъв панаир ще стане !
59
33
 
5
 
! Отговори
В. Магриотов преди 5 години
До ОлигархПравилно колега, а къде са сега онези дето викаха че за 500 лева и от Буркина Фасо няма да намеря персонал, хахахаха! Да ви кажа честно тези за 500 лева са готови и ръченица да ми тропат.
58
3
 
43
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До Собственик на хотелАми поне започнете да учите украински , казахстански и разни там други езици ,че много скоро дори и клиентите ви няма да са българи защото ще живеят тук при мене в Германия и други западно европейски страни ,където се уважава труда на работника !Заради такива бай *** като тебе , всяка година от България бягат по над 100 000 души и нямат желание да се връщат обратно !
57
2
 
38
 
! Отговори
Радио СвободнаЕвропа преди 5 години
Роба не мечтае за свобода ,а за собствени роби....
56
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияИ с 1500Евро в Германия искаш да ми кажеш, че си много добре ли?Тук с 1500лв НЕТО се живее по-добре!
55
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ме е грижа кой за колко пари сервира в заведенията по морето. 500 лева за месеца е пълна подигравка при тези цени на стоките и услугите у нас.
54
25
 
6
 
! Отговори
Собственик на хотел преди 5 години
До привет от ГерманияТърся почистващ персонал но за 400 лв. заплата !