Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето

Работят по Северното Черноморие за 600 лв., храна и нощувка
10 юли 2018 13:55, Анисия Иванова
168
Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето
Архив: Булфото

Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято, съобщи днес директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. По думите му около 90 на сто от тях са от Украйна. Останалите са от Молдова, Беларус, Грузия и Русия.

Голяма част от чужденците са студенти, допълни Михайлов. Той уточни, че те са наети на изпълнителски позиции - най-вече камериери и сервитьори. Заплащането им е около 500-600 лева, работодателите им осигуряват храната и нощуването.

Разрешенията за престоя на чуждестранните работници са за 90 дни, но има опция, при желание на работодателя, да останат и по 9 месеца, разясни Михайлов.

Той допълни, че през тази година в региона по проекти на социалните партньори през курсове за квалификация и преквалификация са преминали около 900 българи. Обученията са били най-вече за туристическия сектор.

В момента във Варна има обявени над 500 свободни работни места, каза още Михайлов. По думите му освен в обслужващата сфера, започва търсенето и на кадри за училищата, съобщава БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
от пусия преди 5 години
Тези минуси са от поддръжниците на Саждьо!Ура!
152
0
 
8
 
! Отговори
Днес.утре преди 5 години
Остава да си наемат лекар,зъболекар,строител, автомонтьор,машиностроител и тн.нашите работодатели за 500-600 лв.Смешници.....
151
0
 
9
 
! Отговори
Бай преди 5 години
Евтината работна ръка е признак за ниско качество, господа съмозвани хотилиери. 90% от Българските бизнесмени нямат елементарни икономически познания.....
150
0
 
8
 
! Отговори
Киро преди 5 години
Нашите бизнесмени в училищеса учили само събиране и умножение(изваждане и деление не)500600лв заплата е унизително за държава от ЕС та било тя и посшедна по доходи.Искали да вкарат работна ръка от чужбина за да стимулират икон. растеж.Моля ви се просто кажете че сте алчни Ко.елета
149
11
 
2
 
! Отговори
мен преди 5 години
Че 700 лева ,за бедняк са си добре!От балони и клюки ,повече ли се печели? Цял ден в сайтовете -пълноценен живот госпожа стихийно бедствие!
148
0
 
14
 
! Отговори
Вензи преди 5 години
Вие изпуснахте хората, които са за сферата на туризма и те избягаха в чужбина. Няма как да стоят на сезон на работа и да им се дават по 600-700лева. После като свърши договора и сезона пак нищо.
147
1
 
25
 
! Отговори
Мистър Х преди 5 години
Схемата е много проста-Украинци и молдовци идват да работят тук с договори за по 3 месеца после може да работят навсякъде в Европа и нашите безнесменчета ща увиснат пак като прани ***.
146
12
 
27
 
! Отговори
Руснак до 138 преди 5 години
Кой ще ти дойде от Русия за 600 лв заплата!? Ти добре ли си? Пжлетът от Русия дотук сомо е 600 лева. Да не говорим, че заплато под 1000 в Русия не взимат и техните гастарбайтери. *** ... сравнил Русия с Украйна, все едно сраввяваш х.й с пръстче !
145
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и ние можем да извадим някои изключителни екземпляри ама живота ме е сблъсквал с такива украински уникати че бедна ви е фантазията за какво иде реч
144
0
 
25
 
! Отговори
Оооо преди 5 години
Украйнкита така "работят", че накрая ще изработят хубавичко работодателя си, та даже няма и да се усети.
143
49
 
3
 
! Отговори
до 141 преди 5 години
До Кико,разбира се,че ще им излезе евтино на работодателите,щото българина ще открадне 6000,няма да стъпи на работа,но заплатата ще му върви,радвам се много за работодателите,горките бяха оставени като безгласни букви,само плащащи като поп безбожни заплати,нека намерят който ще им работи и ще получат работа срещу,това,което плащат,не като българите,срещу нулева заработка космическа заплата,крайно време беше да свърши тоя рекет,видовден иде
142
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама че виц на деня,те са луди,пак се чудите как да,,успокоите,,алчния бг работодател изпаднал в паник атака ха ха,ами да се залавят да си работят сами.Времето е близо.
141
4
 
37
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Елате да бачкате на морето ако ви влече мазохизма. Ако сте туристи ще се насладите на пищна мизерия и охолна смрад. Може да е гадно, но за сметка на това ще е скъпо.
140
6
 
19
 
! Отговори
Роко преди 5 години
Валери Симеонов и Волен Сидеров са полуфашисти които са назначени от Политбюро да баламосват раята и да пречат на истинските патриоти.
139
4
 
52
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Украинецът ще работи за 600 лв но ще открадне за още 600 лв. Плюс храна и настаняване за 600 лв. Общо 1800 лв. Евтино ще им излезе на изедниците пишман шефове.
138
4
 
61
 
! Отговори
Ахааа преди 5 години
Най-накрая разбрах какво е патриот по български ( закона за външна работна рака го вкара Валери симеонов в навечерието на 3-ти Март):Та пътриотизЪмъ е тогава е когато 2,5 милиона българи търсят прехрана по целия Свят ти да вкарваш чужденци да ти работят за да може да си смениш джипарата ,че била вече от миналата година и ти се смеели колегите бизнесмени в клуба ....
137
38
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинци, молдовци и грузинци да, но за руснаци и всякакви азиатци и африкански работата у нас трябва да е забранена.
136
3
 
41
 
! Отговори
Кико преди 5 години
От някаква *** носталгия, на инат всяка година ходя на море в България, по местата дето съм ходил като малък с родителите ми но вече баста... Крака ми няма да стъпи повече по родното черноморие.
135
2
 
71
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Сега сме в Синеморец, по указа на Винкела нашия хотел е наел някакви шматки украинки за помощен персонал- чистачки и камериерки. Пълен жмел, по цял ден пушат и чатят по вайбър. И когато минат мениджърите почват да мажат с някакви мръсни стирки. Чак като ги напсувах на майка ми изчистиха стаята
134
4
 
90
 
! Отговори
akud преди 5 години
бг селски чорбаджи постоянно свалят стандарта, скоро и сомалия ще е с по-голям стандарт от нашия заради стиснатите селячета-"бизнесмени", а БЪЛГАРИТЕ ще продължат да се изнасят. ........