Вместо на море, ученици на работа през лятото: Бизнесът – доволен

Проблем има с режима на издаване на разрешителни
10 юли 2018 10:00, Петя Славова
91

Увеличава се броят на учениците в Русе, които искат да работят през лятната ваканция. Бизнесът е доволен, тъй като това компенсира недостига на кадри, най-вече в сферата на услугите. В същото време обаче и децата, и работодателите искат да се облекчи режимът за издаване на разрешителни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Георги е последна година ученик и работи като сервитьор в русенско заведение. Казва, че шефът му трудно се е съгласил заради обемната документации за непълнолетни. Това важи за повечето работодатели.

Още по темата

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе настояват социалното министерство да облекчи изискванията, особено при наемане на ученици между 14 и 16 години. Сега децата трябва да представят цели 22 документа.

От инспекцията по труда се стараят да дават бързо разрешителните. Те обаче важат само за определено работно място, а не за цялото лято.

До момента са издадени 75 разрешителни за работа през лятото на непълнолетни деца от Русе, най-вече за бармани и сервитьори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата ТРЯБВА да работят. Трябва да се научат на труд и че пари не се вадят лесно. Едно време когато работех в САЩ забелязах ,че дори на средната класа децата работят през ваканцията или след училище. Запознах се със семейство от високата част на среднта класа с яхта и къща на плажа а две от трите им деца - ученици подреждаха стоки в близкия супермаркет след училище по няколко часа. Не знам защо при нас е България битува мнението ,че едва ли не това е нередно и унизително.
77
3
 
4
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Международната организация по труда е забранила детския труд, но у нас бизнесът за пореден път, подкрепен с липсата на читави закони, е в задоволство. 20тина документи и хайде МОТ у лево! Урааа, ликуй народе, ведно с избегалите пораженски в чужбина, дето все не са разбрали, че никой не им се радва на бягството и се обаждат тука неясно защо.
76
0
 
7
 
! Отговори
старшинката преди 5 години
Да вземете и вие (днес бъгъ) ученици за списвачи да си назначите, че да ви се вдигне малко качеството! Иначе ще продължаваме да си четем странности и ще се дивим на умението да съчетавате времето и пространството ... "Те обаче важат само за определено работно място, а не за цялото лято."
75
6
 
11
 
! Отговори
детски труд преди 5 години
До АнонименЕксплоатацията на детски труд през соца се върна - бригади, трудов семестър и т.н.Ученик, който не си изпълнил нормата не завършваше първия срок.Парите си прибираха за училището а началниците получаваха москвичи и жигулита.
74
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непълнолетните не трябва да работят, а родителите им да получават нормални заплати с които да гледат децата си. Това е поредната идиотия копирана от САЩ.
73
2
 
16
 
! Отговори
да преди 5 години
За това масово се търси работа в която има бакшиши,щото ако не си в IT Сектора или да си шеф/мениджър/собственик или връзкар,чакаш си твърдото от 500-600 лева и си траеш щото те е срам от парите които вземаш.Ужас е ,хората се озлобяват и то не към политиците и виновните за това състояние на народа ами към съгражданите си,Което е най големия ъпсурд който съм виждал някъде дори и по филмите.Важното е на вуте да ми е зле нали ?
72
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тука в една "голяма" фирма дават по 100 лв бонус на работник който докара друг работник който да се задържи най-малко 6 месеца. никой досега не взел от "бонуса" защото не се задържат повече от месец-два.
71
0
 
13
 
! Отговори
да преди 5 години
До Анонименза друг тип работа става въпрос и като Българин живвещ в чужбина ти трябва да го знаеш най-добре,Понеже съседкото дете ще разходи кучето ама няма да седи 12 часа с таблата в ръка да тича след сметки и накрая да му кажат ето ти 15 лева мойто момче а в джоба му да има поне 50 бакшиш....Не може да сравняваме ЛА или Канада със Слънчака и България
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато дойдоха герп,мислех,че ще изгонят комунистите и шъ съ опраим.Нищо подобно.Те се оказаха по-големи комунисти от гошо тарабата.Даже по-големи католици от папата.Една партия,една държава.Винаги верни на партията-кърмилница.Пак изостанахме с няколко века...
69
1
 
6
 
! Отговори
гОСПОД преди 5 години
До привет от Германия Абе хора разберете ,че Господ нито ще дойде на помощ нито ще убие тези които искате нито ще им даде това което се полага на някого.В 21 век живеете хора,дайте малко по сериозно да гледаме на нещата.Господ това господ онова.Вдигнете се и кажете какво мислите на господата управляващи и не само да им ко кажете и да се откажете ами ДО КРАЙ!
68
0
 
10
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
Уж нямало работници, а "шефът му трудно се е съгласил заради обемната документации за непълнолетни." Не може да ги разбере човек...
67
1
 
37
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Като не стига подигравката на "Бизнеса" с родителите им е време да се лъжат и децата да работят за без пари. Позитивното е , че поне овреме ще разберат , че тука хляб няма !
66
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете на запад децата работели. Сигурно, но никое от тези деца не работи по 8 часа и то на места неподходящи за деца. Едно е да разхождаш кучета и да разнасяш вестниците сутрин, съвсем друго е 8 часа да работиш в някой бар, че и накрая да ти плащат по-малко отколкото на колегите ти, които са пълнолетни.
65
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59В България 90 процента от бизнеса трябва да остане без работна ръка в рамките на поне месец.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Една сервитьорка с добра външност се предпочита от работодателя независимо дали е изкарала техникум или не.
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64В България има експлатация на детския труд.
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз давах пари на един тинейдър да следи една мацка с която излизам. Страхотна работа свърши. Показа ми снимка как мацката се целува с друг. Директно зарязах мацката.
61
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, леле- чета ви коментарите и някои от тях са покъртителни. Работил съм по редица проекти в САЩ- живеех в доста скъп квартал на LA, в момента съм в Канада по друг проект. На всички заможни хора децата лятото работеха! Кое миеше коли, кое- разхождаше на съседите кучето, кое- гледаше дечицата на съседа. В Европа е същото- масово децата работят. Как ви ги ражда главата подобни глупости, че децата не работели в развитите страни, наистина се чудя. Ама *** знае само да си мрънка...
60
3
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До друг бг германецЩо пишеш глупости бре. В Германия всеки навършил 14 години има прави да работи по 2 часа на ден. Синът ми е на 14 и работи по 2 часа в автосервиз и си изкарва джобните.......................Прав си ! Има такъв закон който с подпис на родителите позволява на децата да работят ! Но това го правят само родители чиито деца имат слаби оценки в училище и нямат никаква перспектива ! Единственият изход за тях е още от деца да се учат на някакъв занаят ,който не изисква ум !
59
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има техникуми по хранително- вкусова промишленост и туризъм. Там подготвят готвачи, сервитьори, бармани, рецепционисти и пр.Бизнесът в какви отношения е с тези техникуми?Изобщо бизнесът прави ли нещо или чака държавата да му намира кадрите? И реве, че било трудно.