Кал, мръсотия: Адекватно ли се справя държавата с наводненията?

Продължава бедственото положение в три общини във Врачанско
11 юли 2018 09:45, Петя Славова
14

Остава в сила обявеното бедствено положение в три общини във Врачанско. Порой отнесе уличните настилки в Мизия и наводни дворове, мазета и приземни етажи на десетки къщи. Язовирите в общините Борован и Хайредин преливат. На язовир Рогозен веднага бяха задействани сифоните и монтирани допълнителни помпи. От областната управа вече са уведомили общините Мизия и Бяла Слатина, че се очаква висока вълна по река Скът. Няма опасност за населението към момента. Реколтата от пшеница във Врачанско обаче е пред провал.

Пред Bulgaria ON AIR жители на Мизия разказаха, че след поройните дъждове личните им вещи са абсолютно унищожени, потънали в кал.

Още по темата

Две от улиците в града са разбити от водата. В почистването от кал участват и служители на Областното пътно управление.

Мизия беше засегната от сериозно наводнение през 2014 г. Тогава приливна вълна отнесе къщи в града и взе жертви.

"Човешкият фактор в подобни ситуации е от изключителна важност. На книга има написани много неща, които трябва да се правят. Изготвени са необходимите документи, планове за управление на риска от наводнения, показани са карти къде могат да се случат, има и описи на всички язовири в страната", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Българската асоциацията на водите инж. Иван Иванов.

По думите му самите мерки обаче много трудно се изпълняват, а основната причина за това е липсата на достатъчно финансови средства.

"Природата е безчувствена. Тя не се интересува кой е срещу нея. Хората сме тези, които трябва да се впишем и да я подчиним, доколкото е възможно, на собствените си интереси", посочи пред Bulgaria ON AIR климатологът доц. Георги Рачев.

В студиото на Мартина Ганчева той бе категоричен, че за да бъдат предотвратени щетите от подобни водни апокалипсиси, трябва да има държавен орган, който да действа много бързо, веднага да бъдат вземани решения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
17
 
! Отговори
ИПОН преди 5 години
До АнонименЛуд ли си,*** ли си,*** ли си или и трите заедно....
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гостАбе тук поне няма жертви, а виж какво стана в Япония.Оня престъпник Шиндзо Абе не направи нищо и стотици японци загинаха.Глупаците не се сещат дори да му поискат оставката.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес има статия за наводненията в Япония, къде има не просто щети, а стотици жертви. Така че не е лошо да си дадете сметка, че каквото и да се направи риск винаги съществува, защото все още човечеството няма знанията да контролира климата на Земята.
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гостЯ ми кажи в коя точка на света, са се справили с наводненията? Пишеш си дежурните, до болка клиширани глупости и си мислиш, че си открил Америка. В крайна сметка има възможни, има невъзможни неща, държавата не е божество, държавата не може да те обслужва от до, прави се онова което е възможно към момента.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно можем да изградим инфраструктура която да предотврати до някаква степен наводненията във врачанско, въпроса е колко ще струва това на обществото, можем ли да си го позволим, обосновано ли е въобще да се влагат такива колосални обществени ресурси. Фактите си, че никога не можеш на 100% да се застраховаш от природни бедствия. Очевидно е че в този район риска от наводнения е много висок и местното население трябва да се приспособи жилищата, стопанствата си и т.н. така че да сведат щетите.
6
6
 
23
 
! Отговори
гост преди 5 години
До АнонименТук не стои въпросът за застраховка! Каквато и застраховка да ти се изплати, нищо не е същото, да не говорим за преживяното! Питам, къде беше държавата четири години и не направи нищо, за да не се случват вече такива трагедии!? Застраховката няма да оправи язовирите и реките, които не са задължение на гражданите! Предупреждават за евакуация, струпват се областни управители, заместници и тем подобни, дават интервюта и голяма загриженост, без да са си мръднали пръста преди това!
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бгСмея с глас на "специалисти" като теб - всички реки преминаващи през населени места в Германия били облицовани с камък или бетон? Я посочи къде коритото на Рейн е облицовано с камък или бетон? Простаците да мълчат, за да не стават смешни и жалки.
4
1
 
26
 
! Отговори
Морски преди 5 години
ГЕРБ са крадци.
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама тези жители на Мизия тъпо и упорито отказват да си затраховат имуществото! Преди години ги отнесе и сега пак, вой до небесата... Ми, никой не ви е длъжен бе!
2
4
 
25
 
! Отговори
бг преди 5 години
В Германия всички корита на реки в зоната на населени места са облицовани с камък или бетон ,за да не се задръстват с растителност и да причиняват наводнения. Оправете коритата на реките в населените места и въпросът ще бъде решен. Екозащитниците да се грижат за растителността извън селищата.От дължината на една река едва 1 процент е в селища и трябва да бъде обезопасен.
1
4
 
19
 
! Отговори
Стипе преди 5 години
Не е добре Бойко трябва даоправи страната.