Мръсният въздух ни трови, всеки трети у нас с алергия

Първият симптом - атопичен дерматит, обясни имунолог
12 юли 2018 10:00, Петя Славова
18

2256 гледания   |  Още видео
Алергиите са на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема. През последните 20 години честотата им се е удвоила, отчитат експертите. Какви са причините и как да се предпазим?
Още по темата

Според водещия специалист в областта на имунологията - акад. Богдан Петрунов, през 2025 г. се предвижда 50% от населението на света да страда от алергични реакции.

"Алергичните заболявания представляват колосален социален и финансов проблем. Основните причинители на алергиите са две - като за начало те се предават по генетичен път - нещо, което не може да избегнем. Вторият основен виновник е замърсената околна среда - радиационен фон и мръсен въздух", уточни в студиото на "България сутрин" акад. Петрунов.

По думите му алергиите са имунни заболявания, срещу които тялото ни няма как се бори по естествен път.

"Няма съмнение, че замърсяването на околната среда и особено т. нар. малки прахови частици са много сериозен фактор. Където е по-мръсно, има повече алергии. Това се отнася и за България. Все повече децата започват да се раждат с алергии", категоричен е специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Академикът отбеляза, че родителите трудно забелязват симптомите на алергията - силен сърбеж, неспокойство, постоянен плач, а първият признак е атопичният дерматит.

"Родителите трябва да следят за т. нар. алергичен марш. Трябва да бъде заведено на специалист, диагностицирано и качествено лекувано. Абсолютно всичко може да бъде алерген. Целият материален свят може да бъде алерген за нас - хората", допълни Петрунов.

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България никъде няма наднормено замърсяване заради автомобилите, както успешно бе внушено на онези 80%. Единственото наднормено замърсяване в България е през зимата на много места, заради отоплението с въглища, дърва, стари гуми и какво ли не още. В западна Европа не е така и там наистина имат наднормено замърсяване заради автомобилите. Разбира се хубаво е да се намали замърсяването даже и да е в нормите, като преди всички се намали замърсяването с ФПЧ, като улиците започнат да се мият редовно
17
1
 
4
 
! Отговори
дядо Пенс преди 9 месеца
Мен ме мори само ниската пенция,само 103 € и половина...
16
2
 
3
 
! Отговори
Как няма преди 9 месеца
Селищата ни гъмжат с много стар и пушещ дизеличок.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Столичок
14
0
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Това не е много вярно за София. Според изследване с поръчкови резултати направено от екип от учени по поръчка на Столичната община, замърсяването с ФПЧ от движението на автомобил е 24 пъти по-голямо от замърсяването от ауспуха на автомобила, т.е. и ел.колите замърсяват почти колкото колите с ДВГ. При движение с по-висока скорост, замърсяването с ФПЧ е по-голямо, така че легналите полицаи и пешеходните пътеки намаляват замърсяването с ФПЧ, но увеличават други замърсявания, за което си прав.
13
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
Легналите полицаи и повдигнатите “зебри” увеличават замърсяването на въздуха с поне 10-15%.

Пешеходни пътеки на прави, многолентови участъци - с още толкова.

Пбщинарите са за съд.
12
0
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 9 месеца
Предлагам, управляващите, като при бездимните цигари да въведат акциз за мръсния въздух, който дишаме в София!
И така ще имат повече постъпления в бюджета с които да си плащат сметките и КОРУПЦИОННИТЕ ИМ СДЕЛКИ.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
До 10....Па язе се калявам с рикия и немам нито една пъпка!
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Па къпЕтЕ се бе миризливци.И пъпките ще изчезнат.Ей богу едно време със стражар са ги карали на баня.Сега -горди наследници продължават традицията. Алергия...като не се мият не алергия и гъбички ми динозаври в джнглата ще фанат.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато ГЕРБ е на власт, мръсотията и алергиите в София ще се увеличават. Гласувайте пак за ГЕРБ, ако го искате.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много неща може да направи общината, но за това се иска работа, а възможностите за кражби не са големи. Примерно вместо както е сега хората да им се налага да паркират по тротоари и зелени площи заради липсата на паркоместа, може общината по примера на нормалните градове по света, да направи нормални паркоместа, местата, където сега се паркира, че и повече при добра организация на паркирането. Така ще се спре разнасянето на кал от паркираните коли, а не със забрани, както си мислят онези 80%.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През лятото повече хора са по улиците и ако общината в София си свърши работата и ги мие редовно,замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) може да се намали 20-25 пъти. През зимата замърсяването с ФПЧ е в пъти по-голямо заради използването на дърва, въглища, гуми, пластмаса и т.н. за отопление, но по-малко хора са по улиците заради студа. Би трябвало да се направи както в Лондон след Големият смог - да се забрани отоплението на твърдо гориво,но не виждам как ГЕРБ ще спре основните си избиратели
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Основният източник на праховите частици в София са неизмитите улици и тротоари, както и отоплението на въглища, гуми и дърва през зимата. Реално това замърсяване всяка година се увеличава, а за замазване на положението, фандъкова обвинява автомобилите за това замърсяване.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като за начало, може всеки ден да се мият улици и тротоари, както си беше по времето, когато алергиите бяха рядкост. Не помня кога са последен път миха улицата, на която живях 28 години в София. Май през това време я измиха само веднъж през лятото на 1989 година.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според една от теориите когато човек спре да се бори срещу паразити както го е правил милиони години наред, резултатът са алергии. Имунната система трябва да е винаги активна, ако не с реални заплахи, то унищожавайки своите клетки. Трудно ще намерите алергичен индиец въпреки мръсния им въздух. Той, разби ра се може да отключи вече съществуваща алергия, но не и да я създаде. И ще става все по-зле статистически колкото по-стерилни ставаме.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искат да попитам, къде са ЗЕЛЕНИТЕ в тази ситуация ? Или те само за втория лифт се появяват, като си вземат "заплатите. Понеже лифта щял да премахне 100 борчета, нищо че 1/3 от държавата се топли на дърва цяла зима.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До кога ще дъвчете една и съща тема. Кога общините ще почнат да асваитират всяка кална поляна и да налагат глоби за мръсни блоково пространства ? Трябва да започне национална политика са тази мръсотия. Неможе 2018 да продължава да е кал и прах на всякъде. Аз не моа си отворя прозореца на колата през деня се едно съм на сафари.
1
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
"Няма съмнение, че замърсяването на околната среда и особено т. нар. малки прахови частици са много сериозен фактор. Където е по-мръсно, има повече алергии. Това се отнася и за България. Все повече децата започват да се раждат с алергии"
И утробата на майката ли е замърсена?