Въпреки протестите: Евтаназирани са над 3000 животни

Напрежение в Ямболско, заради избиването на добитъка
15 юли 2018 09:45, Петя Славова
214
Въпреки протестите: Евтаназирани са над 3000 животни
Снимка: БТА

Въпреки протестите на хората, евтаназирането на овце и кози продължава. В района на Ямбол и Бургас, който беше засегнат от чума по дребните преживни животни, вече са евтаназирани повече от 3000 овце и кози, съобщава Нова тв.

Мярката се предприема, за да се спре разпространението на болестта.Стопаните, обаче протестират и не вярват, че това наистина се налага. Властите казват, че това са мерките и те трябва да се спазват, иначе проблемът ще обхване нови, много по-широки територии.

Още по темата

Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече разследване, за да се установи откъде чумата е влязла в страната.

 "За да стигнеш до такава крайна мярка, трябва да имаш документ и по правен начин да докажеш, че тези животни са болни. Най-малкото този документ се представя пред собственика, както и се легитимираш като отговорно лице, за да извършиш манипулацията. След като това не е направено, това е беззаконие, коментират поддръжници на животновъдите.

По думите им, около 40 полицаи блокират двата изхода към предпоследната кошара, в която не са избити животните. "Нито едно болно животно няма там", убедени са хората и питат не може ли да има карантинен период. Според тях тази крайна мярка е за да се обезлюди района.

В опит да потуши страстите, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че животновъдите ще получат пари за всяко животно. Хората обаче не останаха доволни, убедени, че на цената, която ще им се даде няма да успеят да си закупят добичета.

"Този, който не желае да бъде обезщетен със стойност като оценката на животните, може да посочи, че желае да бъде обезщетен със закупуване на аналогични  животни, каквито е имал като стадо", обясни министърът.

Заради огнищата на чума у нас ще дойдат и експерти от Европа, за да преценят дали е нужно да се вземат и допълнителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе всички кучета трябва яко трепане да не нахапят пак някое дете или въздрасен чиляк или пък втори път другарката Нинова
129
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата на Нинова е два пъти по голяма от на ББ и продължава да расте.
128
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще се запомни гробокопачи герберски,българският народ няма да ви прости това!И това!
127
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде пари за море, Нинова плаща малко, няма море.
126
3
 
13
 
! Отговори
МИРО: преди 5 години
ВДИГАЙ СЕ НАРОДЕ!БОЙКО Е ***!!!ИНАК СЕ ОСТАВЯШ ДА ТЕ ТЪПЧЕ ПАК!!!ТИКВА Е ГОЛЯМА!ЗНАЕТЕ ТОВА!КАТО НЕГО НЯМА,ДРУГА НА СВЕТА!!!
125
1
 
4
 
! Отговори
444 преди 5 години
*** няма ли да ходите на море?
124
10
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
*** ама ви казвам истината в очите и 100 пъти да свалите ГЕРБ народа 100 пъти ще ги избере пак!Докато БСП,ДПС,ДОСТ и разни други чужди партии са опозиция ГЕРБ ще печели изборите
123
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП са дяволите които бдят България да не изпълзи от казана на ада, докато ги има тия, тая държава няма да се оправи.
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите и сега са на власт начело с агент Буда.Не ги е срам изклаха на невинните хора поминъка обричайки ги на глад.Така и Сталин не е постъпвал със собствения си народ.
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животните са избити неправомерно и без да има причина,вижте доклада в Афера afera.bg/%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%b0%d1%82-e%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d1%87%d1%83%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%b4.html
120
12
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Типично за комунистите саботират държавата ,тормозят бедния човек и го използват за да свалят правителството!Още колко избори трябва да загубите за да разберете ,че народа не ви иска ?
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично за герберастите да обвиняват други за собствените си грешки.Опорката към сините тролчета е спусната,селяните са платени протестиращи от БСП,очаквано.Сменете плочата!
118
10
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
В Предвид как са яхнали вълната на недоволството тея комунисти от БСП като нищо и да са замесени
117
7
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
ваксини може да няма но застраховки има и защо трябва да ги обещетяват като те самите не са се погрижили!Мойта баба някой ще я компенсира ли че доматето го хвана болест и умря ?
116
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АПЕЛ от МИРО:Вие от БСП и позиви ли вече раздавате?
115
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АПЕЛ от МИРО:Няма да ги свалим, ще гласуваме за ГЕРБ за Четвърти мандат, разбра ли?
114
1
 
12
 
! Отговори
АПЕЛ от МИРО: преди 5 години
БРАТЯ,РАЗБЕРЕТЕ:ВСИЧКИ,СЕ СПЛОТЕТЕ!В РЪЦЕ СЕ ХВНЕТЕ !И ГЕРБ СВАЛЕТЕ!!!
113
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокурорите трябва не да спират заповедта за избиване, а връзката на БСП с протестите на тия селяни. Фактът, че Нинова днес е в Шарково категорично доказва вината на БСП.БСП цели да зарази цяла България с ч.ума и да нанесе икономически удар на страната ни!
112
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За власт БСП са способни на всичко, да палят хора, да взривяват църкви, да сеят зарази, органите да се самосезират дали лица свързани с БСП нямат общо с тази зараза по животните, тези са способни на всичко.
111
3
 
4
 
! Отговори
Бай Евро преди 5 години
Нека поне се обезщетят подобаващо хората, защото животновъдството не е толкова лесно начинание колкото на някой му изглежда гледайки отстрани. НО, нека за напред се помисли в тая насока - значи, да гледаш 10, 15, 20 животни ОК, примерно може да се приеме като някакъв страничен доход. Обаче когато гледаш 200 - 300 глави и не си взел някакви по-сериозни мерки като ваксини, застраховки и др. е малко несериозно