Въпреки протестите: Евтаназирани са над 3000 животни

Напрежение в Ямболско, заради избиването на добитъка
15 юли 2018 09:45, Петя Славова
214
Въпреки протестите: Евтаназирани са над 3000 животни
Снимка: БТА

Въпреки протестите на хората, евтаназирането на овце и кози продължава. В района на Ямбол и Бургас, който беше засегнат от чума по дребните преживни животни, вече са евтаназирани повече от 3000 овце и кози, съобщава Нова тв.

Мярката се предприема, за да се спре разпространението на болестта.Стопаните, обаче протестират и не вярват, че това наистина се налага. Властите казват, че това са мерките и те трябва да се спазват, иначе проблемът ще обхване нови, много по-широки територии.

Още по темата

Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече разследване, за да се установи откъде чумата е влязла в страната.

 "За да стигнеш до такава крайна мярка, трябва да имаш документ и по правен начин да докажеш, че тези животни са болни. Най-малкото този документ се представя пред собственика, както и се легитимираш като отговорно лице, за да извършиш манипулацията. След като това не е направено, това е беззаконие, коментират поддръжници на животновъдите.

По думите им, около 40 полицаи блокират двата изхода към предпоследната кошара, в която не са избити животните. "Нито едно болно животно няма там", убедени са хората и питат не може ли да има карантинен период. Според тях тази крайна мярка е за да се обезлюди района.

В опит да потуши страстите, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че животновъдите ще получат пари за всяко животно. Хората обаче не останаха доволни, убедени, че на цената, която ще им се даде няма да успеят да си закупят добичета.

"Този, който не желае да бъде обезщетен със стойност като оценката на животните, може да посочи, че желае да бъде обезщетен със закупуване на аналогични  животни, каквито е имал като стадо", обясни министърът.

Заради огнищата на чума у нас ще дойдат и експерти от Европа, за да преценят дали е нужно да се вземат и допълнителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
"Заради огнищата на чума у нас ще дойдат и експерти от Европа, за да преценят дали е нужно да се вземат и допълнителни мерки."Подир дъжд - качулка! След като избият всички животни, ще дойдат експерти от "Европа" (сякаш че тук не е Европа, а Африка), за да се уверят, че наистина са избити и населението почва да гладува!
89
9
 
0
 
! Отговори
БГ преди 5 години
ГЕОРГИ ами събирайте се червените и излизайте ,ни пенсионерите в това топло време как ще ги изкарате не знам
88
3
 
8
 
! Отговори
ГЕОРГИ КОРИТАРОВ преди 5 години
Aко и сега няма бунт в София, и тотална реорганизация на управление, съд и законодателство, значи ЧЕ НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО.СВОБОДА ОТ СОФИЯ. Веднага се пиша турчин и се образвам .
87
2
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
На турско българската граница трябва да има много голям контрол ! Всеки пристигащ от Турция може да носи в себе си в някаква кутийка някаква изкуствено приготвена зараза за животни ,растения и прочие ! Ердоган трябва да навакса икономическите загуби на страната си ! Сега ще трябва да купувате овце от Турция за да обезщетите българските собственици на животни !
86
1
 
16
 
! Отговори
Бау преди 5 години
По-евтино им излезе да евтаназират от колкото да тестват всяко животно. Това, че някои хора си загубиха начина на препитание, не интересува никого ... Типично изпълнение.
85
9
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 5 години
Човека напада ЕС а не правителството колко зле били как сме се преебали с тях и затова го пратих в Русия да ходи!А отностно правителството последните 2 години са най добрите за България от както фалира и продължава да се развива добре въпреки че едни турски и руски партии пречат
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новопристигналите талибани ли се опитваме да прикрием с масовото убиване на животните на хората, или шайката тоя път надмина себе си и настъпа две мотики едновременно, те че са рядко некадърни е факт, ама чак пък толкова! АЕТО ГИ НОВОПРИСТИГНАЛИТЕ ТАЛИБАНИ В БЪЛГАРИЯ, ЗА КОИТО БОКО СЕ БИЕ В ГЪРДИТЕ, ЧЕ НЯМА ДА ИДВАТ!afera.bg/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0
83
1
 
12
 
! Отговори
До 85 преди 5 години
"Нерде Ямбол, нерде Стамбол"Защо трябва да ходи в Русия този който не търпи простащината на Крат.уната и неговата крадлива банда?Та нали заради тях бяга народа зад граница. Живота на българите в България не зависи от това къде бягат хората. Завиви от това, че бягат защото няма икономика, няма индустрия, няма селско стопанство.. това е престъплението на "управляващия" четири мандата Пожарникар.Той оправи България и вече ... Западните Балкани."те пикаят на главата-той си мисли че е свето миро"
82
1
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Чудят се от къде чумата е влязла в страната ?! Ами вижте огнището на зараза до коя граница е близко ?! До турската ! Султан Ердоган скоро ще ви предложи агнешко месо на "изгодни" цени ! Той трябва по някакъв начин да навакса икономическите загуби на страната независимо дали чрез туризъм или чрез изкуствено пренесена чума в съседни страни !
81
18
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Айде марш в Русия като не ти харесва ЕС никой не те кара на сила да седиш тука
80
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то само като види човек пияндурника начело на ЕС, цалувача на банкянската кратуна, *** им ценности - истанбулската перверзия която ни натискат да приемем и това с избиването на болните животни заедно със здравите, и на мислещите хора им става ясно че пак се преебахме!!!
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът, издал заповед за избиването на толкова много животни е за линч, независимо дали стои на кресло тук или някъде в Брюксел.
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направих си труда да изчета доклада, и наистина се оказва, че мерките и предписанията от нашето министерство са наистина точни и доказват, че няма необходимост от избиване на животни в такъв мащаб. Следното изречение обаче може да се прочете: "Правят впечатление необяснимо тежките рестриктивни инепропорционални за това заболяване ограничителни мерки наложени отЕвропейската Комисия". Всеки може да си направи извода що за стока са т.нар. управляващи органи на ЕС.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През таз пробита ограда какво ли нещеш ще влезе затуй са заклали животните на хората заради тез дет са влезли кат стадо как чума за сравнение за да ги нахранят на първо време защот болестите се лекуват първо навреме,второгрижи за цялото стопанство всеобхватно с годишните прегледи за доказателство,трето превантивно се уведомяват стопаните за възможни последствия и се отделят животните отделно под надблюдения и се лекуват с отчети за резултати оздравели след лечение,чумата не е от вчера да шета ..
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премиера не може да се занимава с разни чуми и глупости. Слънцето оправя световната политика. А и какво може да направи човек без образование и *** като мотика?
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей путкамайна, герберска подлого, *** скапано! Постовете ми дето ги триеш за статията в Афера, доста хора ги видяха така че си ебимайката ***
74
0
 
17
 
! Отговори
Министъра??? преди 5 години
А къде е санитарни контрол по границите за който отговаря същия този Министър?А къде е спал ветеринарния контрол по селата за който отговаря същия този Министър?В колко села трябваше да пламне чумата, че информацията да стигне до контролните Му органи?Къде е Министър-председателя, който има такова министерство с ппстоянни гафове???Да, бе... той оправя Западните балкани! На кого ли е той министър-председател? И въобще такъв ли е или само търси камерите да се целува пред тях?
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-мизерен живот от герберския дето водим в момента не е имало и по турско.
72
17
 
0
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Партията на БСП обрече 7 000 000 на мизерен живот тръгнали за 3000 животни да мислят
71
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите п.о.длоги нали са си прости като кратуни. Чували ли са думата `карантина`?А чували ли са думата `антибиотици`?Няма вече по света заразна болест, която да не може да се лекува. Най-лесно е да запретнеш ръкави и да избиваш. Особено когато нямаш акъл и тревогите на хората не те интересуват. Прости т.пи герберчета.