Спасител: Планината е красива, но и опасна!

Близо 2000 са спасителните акции за последните шест месеца
17 юли 2018 09:30, Петя Славова
7

1807 гледания   |  Още видео
За последните 6 месеца в Рила са проведени 424 спасителни акции, а в Пирин - 1439. Павел Павлов от Планинската спасителна служба пък разкри, че за последните 3 дни са проведени 5 акции.

Той каза, че основната грешка на туристите е, че възприемат качването в планината като обикновена разходка.

Още по темата

"Точно това недооценяване на планината като различно място със своите красоти, но и със своите особености и опасности, води до грешките и инцидентите", добави Павлов в ефира на "България сутрин".

Планинският спасител напомни, че дори на 30 минути от София, на Витоша, времето е напълно различно от това в града.

"Там времето може да се смени за секунди, там може да завали сняг юли или август месец и затова ние трябва да сме подготвени. Едно от правилата е: Отивайки в лятната планина, ние имаме дрехи за зимна планина", допълни Павел Павлов пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Планинският спасител напомни на хората, че има различни начини да потърсят помощ в планината, но задължително трябва да са със заредени телефони, за да могат да потърсят спасителите чрез телефон 112, мобилно приложение или обаждане директно до ПСС на номер 1470.

Именно заради това Павлов припомни, че е важна застраховката за всички, които отиват в планината, която помага на спасителите след това да си възвърнат направените разходи при акция, но също така беше категоричен, че на всеки в нужда ПСС ще помогне.

Павел Павлов обаче напомни, че все пак самите ние можем да се погрижим за себе си в планината, ако сме с добри обувки, облекло и екипировка.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"има различни начини да потърсят помощ в планината, но задължително трябва да са със заредени телефони"

Едно време като нямахме мобилни телефони и никой не се катереше по планините.
6
2
 
1
 
! Отговори
НИК преди 6 месеца
Планината не винаги е гостоприемна. Прав е човека като каза за облеклото и за телефона. Но тия застраховки... идва ми в повече. Стига вече! За всеки инцидент или не, напоследък се "пробутват" тия застраховки. Знаят го поне 90 % от посещаващите. Изборът е на всеки дали да направи.
5
1
 
4
 
! Отговори
Ная преди 6 месеца
Онзи ден се разходих около Алеко на Витоша, една баба беше тръгнала с чехли, една девойка с джапанки, имаше хора с гуменки и т.н.....Много безоговорно...
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1 - Главата ...
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама пак продължават, да си ходят с джапанки, сандали и 15% батерия на телефоните. За храна са сгънати два бургер от оня американска гадна верига, ама има една бутилка водка. Когато се хлъзне някой и се загубят "държавата е виновна".

Браво, на човека,че казва. Налага се да им го набием в главите.
2
2
 
2
 
! Отговори
т.п. преди 6 месеца
Пътуването по пътищата е може би красиво, но със сигурност опасно.
Аз също познавам един дето се подхлъзна в банята
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Красива и опасна като жената, всички такива неща с женски имена все трябва да си има човек едно наум - планината, реката, гората и т.н.