1 млн. държавна пара за убитите животни в Странджа

Търси се фирма за обеззаразяване на засегнатите райони
Обновена: 18 юли 2018 15:12 | 18 юли 2018 15:00,
13
1 млн. държавна пара за убитите животни в Странджа
Снимка: БТА

1 милион лева е сумата за обезщетения за умъртвените 4000 дребни преживни животни заради чумата, обяви земеделският министър Румен Порожанов.

"В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани - вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат да получат именно тези първоначални големи плащания, които са по обвързаната подкрепа и в преходната национална помощ", заяви той.

Още по темата

Порожанов бе категоричен, че протестите срещу ниските обезщетения на стопаните, чиито стада са засегнати от чумата, се подкрепят от 25-30% от бранша.

"Освен това иска се оставката на мой заместник-министър, днес вече ще се иска и моята оставка, което би ме притеснило, ако не се иска, защото може би не си върша работата, както трябва. Аз го поставих, те го поискаха вчера на Съвета по животновъдство, нито един от всички останали членуващи десетки асоциации, не беше солидарен с тях", категоричен бе той.

По думите му УС на ДФ "Земеделие" е гласувал увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта "де минимис".

Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназираните животни.

Увеличена е помощта "де минимис" за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата. Тя се вдига от 25 на 40 лв. на овца или коза. Хората ще получат и още 7 лв. за животно. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза, пресметна министърът.

Министърът отново посочи, че се вземат всички мерки за ограничаване на чумата по дребните преживни животни.

Порожанов съобщи, че ще бъде обявена обществена поръчка за обеззаразяване на засегнатите региони. Предстои заседание на Оперативния щаб за справяне със ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Konec преди 5 години
Bg darjavni medii sa mafia.
11
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
Вижте фирмата на султанка ,от мвро,тя ги маже тези работи.
10
8
 
2
 
! Отговори
ники преди 5 години
UK избиха над 10 милиона крави заради заразата луда крава, вие тук за някакви си пръднали кози, които на това отгоре се компенсират на завишени за България цени сте тръгнали да мрънкате?????
9
1
 
2
 
! Отговори
niki преди 5 години
Ами така е, като пропагандно се разпростаняват неверни неща, че селяните щели да бъдат ощетени....
8
0
 
8
 
! Отговори
Ако преди 5 години
Ако бяха определили цени в троен размер за изплащане на животните още в началото, никой от стопаните нямаше да се мъчи да изнесе животните си от заразените области и да ги продава на ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ. Тогава всеки щеше да си предаде животните за унищожение и нямаше да има риск от прехвърляне на заразата в съседни на Ямбол и Бургас области. В момента със сигурност има изнесени животни, полицията пази основните пътни артерии, но между селата има стотици черни пътища през които може да се мине!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
Трол преди 5 години
До Анонимен 6Както и преди писах тези цени са на ставки определени от държавата, затова аз предложих стопаните да си изберат животните а държавата да ги плати, но тогава цената няма да е 190 лв а много повече, затова протестират хората! След като избиваме животни по европейски директиви, защо тези животни не се изплащат по европейски цени! Значи за всичко което е в ущърб на обикновените хора се оправдаваме с ЕС, а когато трябва нещо да се плати по Европейски цени, а не може - плащаме по Българ
6
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера какъв е този цирк от животновъдите,нали държавата/ЕС/им заплаща добитъка,нека си купят други !По-добре ли е чумата да плъзне из цяла България и тогава кой ще е виновен?Правителството, защото не е взело мерки за евтаназия!Каква държава и народ сме щом 4000 умъртвени овце и кози са голям проблем за обществото ни?Не народ ,а *** беше казал някой Възрожденец българин!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая новина е от сутринта. Публикувате я в 15:00 часа.За какви ДЪРЖАВНИ пари е писал авторът, ако обича, да внесе конкретика!
4
1
 
16
 
! Отговори
журналистите!!! преди 5 години
Каква ДЪРЖАВНА пара, бе?Ясно и категорично заявиха, че парите идват от ЕС!Защо манипулирате информацията???
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвратително цинично правителство, къде в съседните държави има такова безумие или по-точно съзнателно унищожаване на ***,къде там има чум.а и т.п измишльотини,които се уж пренасят у нас! Такива продажници като вас предадоха Ботев и Левски,това правите и вие сега по отношение на народа ни,изверги!!!
2
1
 
12
 
! Отговори
Клементина преди 5 години
Хахахаха, търси се?!! Че тя е намерена, отдавна.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на жълтите павета най-некадърната прослойка на обществото бие протестиращите срещу крадеца борисов хора. Островетянин, оставка бе, крадец и убиец.