По време на чума хората искат: Три оставки. Чии?

Експерти коментират темата пред Bulgaria ON AIR
18 юли 2018 09:45, Петя Славова
48

Въпреки призивите да не се политизира и да не се спекулира излишно, темата с чумата по дребните преживни животни в ямболските села провокира отново искане на оставки и напрегнат двучасов председателски съвет.

Опозицията остро критикува действията на държавата, които били незаконни. Ресорният и вътрешният министър отново потвърдиха, че всички мерки по справяне с кризата били бързи, своевременни и адекватни.

"Съгласно европейското право, ясно е казано в член 5 – когато имаме такова заболяване, трябва да се умъртвят животните в засегнатите райони. Българската агенция по безопасност на храните е действала съгласно този член", поясни зам.-директорът на Центъра за оценка на риска д-р Илия Костов.

Още по темата

Той поясни в студиото на "България сутрин", че научното становище, издадено от Центъра за оценка на риска, е независимо.

"Ние работим стриктно спрямо европейските норми. Работим по методология, спусната от европейския орган за безопасност на храните", допълни д-р Костов.

"Потърпевшите имат много критични бележки. Хората не са запознати, не са информирани. От години се знае, че в Турция има огнища на чумата. Къде е държавата? Защо не се взеха мерки? Всяко животно е ценно. Действа се доста прибързано", подчерта бившият министър на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Според него преди да се предприеме евтаназия на животните, трябва да се направи комисия. В нея трябва да се изкажат редица висши държавници като министър-председателя, президента, министри, посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Станков е представител на протестиращите фермери. Сред изискванията на демонстрантите са 3 оставки – на зам.-министъра д-р Цветан Димитров, който е автор на Наредба 3, директора на дирекция "Животновъдство" д-р Златка Възелова и Георги Праматаров. Протестите ще продължат, докато не постигнат целта си, категоричен бе Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
най-добре преди 5 години
ще е -да освободят всички от кошарата -министерство на земеделието начело с коча
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КОЙ ОТ БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ Е ВИНОВЕН ЗА ПРЕМИНАВАНЕТО НА ЗАРАЗЕНИТЕ ЖИВОТНИ ОТ ТУРЦИЯ.И КАК МИНАХА ПРЕЗ ОГРОДОТО, НАЛИ уж БЕШЕ МНОГО ЗДРАВА?
43
1
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
До министър Ал. Иванов *** тоя Никола Белев още ли е жив? Трябва да е на сто години. Огромна глави и обувки 55-ти номер.А и курварче го даваше.
42
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Ваня 39 Ваня , всички искама европейски заплати и пенсии , но това няма как да стане. 550 евро , тава да не е слон?Да се заплатят двойно от пазарната цена за пропуснати ползи , но с твоята цена прекаляваш.
41
3
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
От 18 г. работя ва ДВСК и БАБХ и за пръв път чувам за някакъв Иван Станков . Сигурно е бил министър няколко месеца от БСП и името му не е стигнало до нас пчеличките.
40
4
 
2
 
! Отговори
Крум преди 5 години
От овце се интересувам само по Гергьовден. Хайде стига вече с тая тема. Да ги приспиват и да се свършва
39
1
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
До ники-32: Ами искат, щом сме в ЕС, да се даде колкото в ЕС -- минимум 550 евро! Сега разбра ли какво искат още ?!
38
4
 
9
 
! Отговори
И ТАКА преди 5 години
До БесепарЗАРАЗАТА НЕ Е ДОКАЗАНА,ТОВА НЕ Е НИКАКВА ЛАБОРАТОРИЯ ,А МЕНТЕ СВЪРЗАНО С НЯКАКВА СИ БЪЛГАРСКА КОМИСАРКА...С ЕДНА ДУМА--ТЕРИТОРИЯТА СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ И ЗАСЕЛВАНЕ НА АРАБЕЛИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ИНДИВИДИ...ТЪРСИ СЕ СВОБОДНА ТЕРИТОРИЯ--И ВНИМАВАЙ С ИСКАЗВАНИЯТЕ БЕ КОЗЯК..ДА НЕ ТЕ ЕВТАНИЗИРАТ И ТЕБ ГЕРБЕРИТЕ..ХАХАХАХАХАХА ГЕРБДОКАЗАХА ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ,ЧЕ СА НЕКАДЪРНИЦИ И ПРОСТАЦИ...ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗМИТАТ ПРИ ПАРИЧКИТЕ СИ--КРАДЕНИТЕ
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2007 избухва епидемия от шап във Великобритания, карантина и избиване на всички животни във фермите къде са открити заразени животни. Тъй като от въпросните ферми и продадени живи животни в Белгия, Холандия и Германия, те се унижават веднага от местните власти, дори без да вземат проби - в разултат заразата е увладяна и локализира само на територия на Великобритания. Ето така се действа в цивилизования свят, но искаме да взаивства африканския модел - гуру-шамана бае и всичко е наред.
36
0
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
стой си в *** и лапай. от такива като теб сме на това дередже. ДЕМП.
35
3
 
3
 
! Отговори
министър Ал.Иванов преди 5 години
а къде са експертите на ФАО - Световната организация по прехрана и земеделие при ООН които заедно ОИЕ - Международното бюро по епизоотиите щяха ако бяха извикани при първия сигнал да локализират заразата по животните. Да ама Порожанов не се обърна към тях. И защо като той не вярвам да не знае кои са ФАО и ОИЕ. До 2016г към аграрното Министерство имаше Представителсвто на Межд. бюро по епизоотиите лично Президента на него акад. Н.Белев го оглави , Д. Танева го закри - но защо го закри
34
2
 
8
 
! Отговори
министър Ал. Иванов преди 5 години
Макар Президент на Международното бюро по епизоотиите днес да е светилото на българската и световната ветеринарна медицина академик Никола Белев - през 1986-1989г Председател на ДО"Ветеринарни дело" и Шеф на Държавния втеринарно санитарен контрол 1986-1990г никой от българската държава не потърси помощта му а тази организация е едиствената която можеше да предодврати чумата в зародиш. Вместо това дойде еврокомисаря лаик да пдкрепя Порожанов че е от ЕНП. Това е пресъпление срещу сигурността ни.
33
5
 
10
 
! Отговори
Загиваме преди 5 години
А иначе при такава болест ЗАДЪЛЖИТЕЛНО животните се убиват!Заразата се разпространява светкавично!
32
19
 
6
 
! Отговори
ники преди 5 години
Абе няма такива неща дали всички животни са болни или не, по цял свят е така с чумите. Не може да се ограничи с друго, освен с избиването на животните.Нали ги компенсираха хората? БСП ги лъга, че ще им дават по 140лв на животно, дадовците искаха по 200, а те им дадоха по 327лв. Какво още искате?
31
4
 
15
 
! Отговори
Загиваме преди 5 години
Няма животни,няма проблем.Няма човек,няма проблем! Отдавна се прави всичко възможно българският народ да бъде претопен! Ще останат само ци*аните(пардон-роми),турци и няколко пед*расти(по новому "джендери"). Това е безмилостната реалност!
30
1
 
10
 
! Отговори
министър Ал. Иванов преди 5 години
През август - септември 1988г след края на ирано-иракската война подкупени кюрди- противници на Саддам Хюсеин от турските служби емигрираха от Ирак в Турция и пренесоха благодарение на ниската хигиена редица болести по животните там. Но добрата намеса на българското земеделско ръководство и Международното бюро по епизоотиите предодвратиха и най малката болест по животните в НРБ . Гърция получи 1600 ваксини от НРБ. Сега никой не се обърна към Межд бюро по епизоотите а идваха разни ЕС комисари.
29
3
 
13
 
! Отговори
Министър Ал. Иванов преди 5 години
Избиването на животни сега си бе престъпление тъй като и нямаше достатъчно информация за това дали всички животни са болни. За справка през 1986-1989 няма нито едно избито животно защото тогавашния земеделски министър Ал. Иванов не е допуснал внос на болно такова - и тогава в Турция имаше Шапове и Чуми от животни емигриращи от Ирак чергари Кюрди- противници на Саддам. И защитата на НРБ бе похвалена от Международното бюро по епизоотиите септември 1988. Сега нямаше никакво участие на това бюро.
28
3
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Ти си предател, защото подстрекаваш към измяна на род и родина. А след това, *** в Европа да видиш какво е. Като идвш там ще те чакат с баници и жени. Т.п.к!
27
12
 
5
 
! Отговори
Бесепар преди 5 години
Искаме оставката на ЕС. Как може някаква си френска лаборатория да пуска резултати от изследвания , каквито не ни харесват. Ние от зоопарка на Позитано имаме най-ясна представа какво става с животните.
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZARADI NEKAKVI SI GIVOTNI ISKAT OSTAVKI.IMA VAZMOGNOSTI ZA VNOS NA MESO OT ITALIA,FRANZIA I GERMANIA EVROSAUZA NEMA DA NI IZOSTAVI.