Гергана, Светла, Тодорка... с чума и под ножа. Шарково срещу баба Дора!

Тя пък не си два животните и: "Не им ща парите"
19 юли 2018 09:15,
271


"Има настроения срещу мен в село Шарково", каза баба Дора, която се превърна в символ на протестите на животновъдите срещу евтаназията на животни, болни от чума в страната.

Според баба Дора хората в селото са се настроили срещу нея, защото единствено нейното стадо не е избито.

"Изкарах тежка нощ. Нямам думи. Гледам си животните. Не вярвам, че няма да умъртвят животните. Всички се настроиха срещу моите животни. Искам животните ми да играят, да са живи. Искам да кажа на управляващите да не се избиват здравите животни", сподели женицата пред репортера на Bulgaria ON AIR Стиляна Георгиева.

Още по темата

Въпреки решението на кризисния щаб днешната евтаназия да бъде отложена, кметът на Шарково казал на баба Дора, че нейното стадо не може да бъде запазено и може да бъде евтанизирано още днес.

Фермерката категорично отказва да си даде стоката срещу компенсация.

"Казах им на кметовете и полицаите – ако мога всичко бих направила, за да спася животните си", посочи тя.

Категорична е, че не иска парите от обезщетенията: "Тия пари не могат да ми заменят животните. Не им ща парите".

Междувременно блокадата пред къщата ѝ продължава, като там са се събрали хора от цялата страна, за да защитят последното стадо в Шарково.

Те все още не вярват, че има чума по животните и че евтаназията е наложителна.

"Две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и още едно – в Болярово. Трябваше да пристъпим към евтаназия на животните, но ние ще я отложим", заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите му, цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, се извършва под усилен контрол.

"Всички проби от стадата с животни са качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Има още проби, от които очакваме резултат. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е установена", добави той пред нова тв. 

"Пробите са направени в лабораторията "Монпелие", уточни директорът на Агенцията по безопасност на храните.

А министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова за ограничаване движението на хора в района с цел да се избегне разпространение на заразата извън района, който е под карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаоса на Нинова е в нейната проста глава
173
9
 
22
 
! Отговори
Пенка преди 5 години
До чукчаАбе какво животно да жертва всичките 4000 които до сега са заклали нямат симптомите на болеста в червата.У б и и ц и
172
2
 
16
 
! Отговори
до анонимен 158 преди 5 години
специалиста, в друго време когато е имало шап или други заразни болести по добитъка в страната на вход и изход на селището автомобилите влизащи и излизащи минаваха през вани с дезифектант до покриване на гумите , гражданите си миеха ръцете с препарат под санитарен контрол. След като е заразено селото защо са разхвърляли една бала слама на входа колкото за камуфлаж?
171
5
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
В интернет има доклад в които се посочва, че в Турция има не едно огнище на заразата а Турция е 70 милиона а ние сме вече под 7 милиона а се загрижили да не ни стане нещо!?Доводите ви издишат жал.и на.ли и без.очливи мислите като обиждатте хората които знаят ще ви мислят за много умни
170
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много някак си нереализтично наистина изглежда как една бабичка на 75-80 години успява да се справи с отглеждането на стадо от 75 кози, че даже и всичките с марки, че и регистрирана като земеделски производител със субсидии ..... много оправна тая бабичка бе, да не се окаже само че стадото е на някой местен член на БКП и бабата е параван
169
10
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Като чета привържениците за Евтаназирането разбирам защо сме в това положение!Всичко на тая територия се прави за по добро а става все по лошо за населението
168
3
 
4
 
! Отговори
.. преди 5 години
2 от 540 .. прави около 0,35% .. е ли напълно нормално и очаквано, при положение, че тестовете не са със 100% точност? А можеби 95%?
167
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си правила и процедури, които те трябва да се изпълняват бързо и безкомпромистно - тази животни ако не се унищожат и след това избухне епидемия в цялата страна, баба Дора, журналистите и всички подскачащи ненормалници там да се пъхнат в затвора за дълги години!
166
4
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 158Къде я видя тази кризисна ситуация!? 2 от 540 пробиИ не обиждай на Гей защото това не те прави по уменПри ***.а се извършиха много престъпления в името на обществото както казваш ти сега, че трябва да се направи.
165
4
 
13
 
! Отговори
потребител преди 5 години
Самата лаборатория Монпелие до онзи ден даваше уклончив отговор. Защо да вярвам на французите, хипермаркетите ,говоря за София са залети с френски мити картофи на значителна цена, защо утре не ни се доставя вече тяхно шилешко и агнешко, ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ!!
164
4
 
19
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Баба Дора да жертва едно животно-тежко ще е за нея наистина защото нямат никакви признаци на каквото и да е заболяване.Но ако при аутопсията не се намерят характерните кръвни съсиреци в дебелото черво (то и няма как да стане защото няма кръвотечение), да се сложи край на този цирк и всички виновни да си получат заслуженото.
163
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жоропич извинявай, ама ти наистина ли вярваш че това стадо е на бабати Дора, не ставай смешен, 75 кози стадо да гледаш сам на тия години, това е просто една женица която се ползва от някой местен дерибей, вярвай ми ако това стадо беше наистина нейно, тя нямаше първо да живее в тая мизерия и второ щеше да има поне още двама души помошници
162
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Не бе, я обясни кой пък си ти? Микробиолог вирусолог или *** веган, *** като гъдулка, с изгладен сектански мозък? Като си ***, си мълчиш! Защо днес се дава трибуна на най-големите простаци, а се оплюват и омаловажават компетентните по темата хора? Защо деградиграме до степен всяка проява на разум, да се поставя под въпрос или директно да се цунзурира и забранява? Върнахме се в тъмните време на религиозен терор и посредственост.
161
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖороЖоре, кака, очевидно ти, както и много от коментиращите, не си гледал кози и овце и не си много наясно на какви пари живо тегло се търгуват тези животни от години. Срамота е да се използват тези хора. Те самите говорят наизуст - ама като ми заколят овцете как ще си платя тока, водата?! Както търговецът е застрашен от проблеми на пазара, така и производителят си има рискове. Дайте да плъзне из цялата страна пък белким са доволни просълзените.
160
7
 
15
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Грешката на герберските убийци е че си избраха чу.*** с много кратък инкубационен период.То като ти е заповядано да обезлюдиш даден район ама си чел само по една книга трудно ще стане.Затова без карантинна зона почнаха да убиват тихомълком всичко наред ама не им се получи измамата.Жалко за убитите здрави животни.
159
14
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Не я мислете бабичката. И парите ще сгъне и овце ще и подарят:"Габровски фермери ще дарят десетки агнета на пострадалите си колеги в Ямболско"
158
7
 
15
 
! Отговори
8 преди 5 години
Хубаво де, ако е от френската лаборатория пробата защо животните на баба Дора са здрави и нито едно не е умряло?? Цял месец е минал от пробите, трябваше да се е натръшкало цялото стадо отдавна! Или лъжат като разпрани или животинките са уникални и са оцелели самички при тази страшна болест. Някой се мъчи да прави хората на *** и явно избиха само здрави животни
157
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за мен най-странното е че баба Дора успява да гледа 70 и кусур кози, познавам доста възрастни хора, които е така се занимават с домашно животновъдство, да си добавят по някой лев и да си се намират на работа, ама повечето имат до 10 овци или кози или пък 4-5 крави, такива със 75 кози нязнам, и някак си ми е адски странно една баба да е успяла да създаде и да гледа сама такова стадо
156
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖороАбе Гошо ти наистина ли си толкова *** или се правиш, с цел смешно-глуповата гей манипулация? Какво щяла да прави баба ви Дора? Да прави каквото иска, това си е нейно право, задължение и проблем! Когато става дума за опастност късаещо общество, отделния индивид няма значение, взима решение и се изпълнява в полза на общество. В такива кризистни ситуации трябва да се прояви твърдост, мъжество и безкопромистност, за ревливи гейчета като Гошко няма място.
155
10
 
12
 
! Отговори
вярно ли е ? преди 5 години
А бе тази баба Дора май се оказа член на БСП....