Огнеборци на обучение: Овладяват горски пожари

Акцията им се проведе в горите над Кресна
19 юли 2018 08:30, Петя Славова
0

Учение за овладяване на горски пожари - в горите над Кресна пожарникари качиха вода от река Струма до труднодостъпните райони край село Стара Кресна. От пожарната се надяват, че така ще спестят време при пожар високо в планината, съобщава Bulgaria ON AIR.

В горите над Кресна през август миналата година огромен пожар унищожи 15 хиляди декара растителност. Тогава противопожарните камиони трябваше да изминават разстоянието от Стара Кресна до Път Е79, за да зареждат вода от река Струма.

А днес учението трябваше да покаже има ли как с помощта на помпи водата по-бързо да се качи от реката до гората.

В учението се включиха пожарникари от цялата област и от столицата. За качването на водата помагаха и служители на горските стопанства.

И до днес в Стара Кресна помнят ужаса от август миналата година, когато огънят на няколко пъти стигаше опасно близо до селата, а няколко къщи бяха погълнати от пламъците.

Според пожарникарите обстановката в горите през това лято е спокойна. Експерти обаче се опасяват, че опасността от пожари може рязко да се повиши през септември и октомври, когато се очаква порасналата в дъждовните месеци трева да изсъхне.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари