В Болярово отлагат евтаназията, взимат втори проби

Засега стадото е изолирано, заяви министър Порожанов
19 юли 2018 19:00,
20
В Болярово отлагат евтаназията, взимат втори проби
Снимка: БТА

Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на село Болярово, в което бе получена проба с положителен резултат за чума по дребните преживни животни, тъй като е изолирано от останалите стада в района.

Това заяви Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, след заседание на местния организационен щаб, създаден във връзка с болестта.

"Ще се вземат втори проби от животните и ако се появи положителен резултат или симптоми за заболяването, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано", допълни министърът, цитиран от БТА.

Още по темата

"В стадото кози на възрастна жена от село Шарково, както и в други две малки стопанства в селото, засега няма положителни проби, но преди това в населеното място са се появили позитивни проби, което означава, че е съществувал контакт между болни и здрави животни. Ще отложим засега евтаназирането на тези стада, за да избегнем социалното напрежение в района", каза Румен Порожанов.

Изпратени са нови 400 проби във френска лаборатория. Повечето от пробите са отрицателни с изключение на една, извън община Болярово. Въведено е засилено наблюдение в цялата община, както и в останалите погранични общини.

Министърът заяви, че всяка заповед за евтаназиране на животни е придружена с протокол от изследването в чуждата лаборатория. Ветеринарни специалисти извършват основно почистване и дезинфекция на всички ферми, в които е имало болни животни.

Централният щаб за борба с чумата по дребните преживни животни ще поиска утре изслушване по проблема в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
аха преди 5 години
До АнонименА не теб кой то плаща да пишеш за тези младежи? Ти познаваш ли ги? Добре е че са там, иначе дезинформацията е в пълен ход.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА НИКОЙ ЛИ НЕ МУ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ,ЧЕ ПРОТЕСТИРАТ 3-4 ЖИВОТНОВЪДИ И ОСТАНАЛИТЕ СА "ДОБРЕ СЛОЖЕНИ МЛАДЕЖИ" ПРАТЕНИ ОТ *** И КОМУНИСТИТЕ ? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧАТ ТЕЗИ ЮНАЦИ НА ПЛЮМКИТЕ ПРЕДВОЖДАНИ ОТ БИСЕР ПЕТНОТО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ,НА КОИТО ОТНОВО ТОГАВА ПЛАЩАШЕ *** И КОМУНИСТИТЕ ? ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ МУТРИТЕ ДА ИЗНУДВАТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА?
11
0
 
15
 
! Отговори
ветеринар преди 5 години
Това с чумата е поредния вариант на геноцид в България! Инк. период на заболяването е около 7 дни и животните стават бавни, омърлушени без апетит, защото има външни прояви на болестта -бледи и оточни устни ,което е предпоставка за не добро хранене.Животните имат секреция от устата,очите,носа ,постепенно започва некроза по лигавиците и кожата и животните умират!Аз като гледам всички убити животни бяха в цветущо здраве и с апетит и това, което извършвате е биологична война против българите.ЛЪЖЕТЕЕ
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не напишете истината бе. А фактите са че положителните проби за чyмa, не могат да се отнесат към никой конкретен район и случай. Това е резултата от френската лаборатория. Тоест отново мършичките на държавна хранилка са виновни за всички незгоди в държавата. Бъркали са си в гащите и вземали проби. А от френска лаборатория потвърдиха че и ало Ваньо е автентичен, що не убихте островетянина, ами експерта доказал го. Ненормална ченгесарска пасмина.
9
21
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Козичките,козичките....хахаха...ей заради фейсбук ид.иотите ще пламне цялата страна ей....що за народ сте вие бе?А оня страхлив п.авиан от страх нищо не прави а пасува...нищо няма в главите ви сериозно ви говоря....
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо избиха хиляди животни, на които впоследствие резултатите от изследванията се оказаха отрицателни, сега се сетили да правят карантина на съмнителните стада.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клетвите на бедните хора неминуемо ще се стоварят на главите на убийците и техните началници! Всичко се прави за да се харесат на вожда!
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са зле нещата в БГ! Никога не е било толкова зле! Даже и през 90 години мутрите не бяха толкова нагли! Сега разни групировки диктуват живота! Утре могат да кажат, че и град Пловдив е чумав и да пуснат атомна бомба! Как може толкова просташко управление! Господи, моля те, измети тези ***! Спаси ни! Така и не видяхме нито един лабораторен резултат! Зашо не се намеси и ЕК? Защо никой нищо не прави за средната класа, а само за едрите крадци!
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Публикуван е видеоклип , в който баба Дора отива в град Болярово на среща с кмета и м-р Порожанов и е по-добре е да го видите и чуете.
4
1
 
23
 
! Отговори
Пак лъже! преди 5 години
Чуууу.мата е в мозъка на порошана! Хептен са шашна този "министър"! Оставка!
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснете най после , от къде е тази чу.***? Ей така изведнъж...от въздуха.
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вайййй! Порошан, нали тази сутрин имаше резултати от вторите проби? Нали бяха положителни на Баба Дора пробите? Ама джурналята не казват как тази смела Баба Дора отиде днес при това подобие на човек и го попита кога са й взели втора проба! Оставка ли??? НА ДРЪВНИКА!
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинската чума е в парламента и всички са заразени!