От едната страна чума, от другата – глигани

Земеделци се оплакват от съсипаните си земи в Русенско
20 юли 2018 20:35, Красимир Ангелов
15

Освен опасност от пренасяне на африканска чума, преминаващите през браздата диви животни вече сериозно застрашават и поминъка на земеделците в Русенско.

Хиляди декари земеделска продукция вече е унищожена. Производителите се оплакват, че няма контрол от страна на дивечовъдното стопанство.

Георги Атанасов е земеделски производител от село Щръклево. Има близо 5000 дка. обработваеми площи, голяма част от които са увредени безвъзвратно от дивите прасета и елените.

Подобна е ситуацията в още няколко села в региона. Унищожена е реколта от царевица, пшеница и рапица. Производителите вече се чудят как да опазят нивите.

Хората настояват за спешни мерки от дивечовъдното стопанство, което граничи със земите им. От дивечовъдното стопанство "Дунав" отрекоха да има толкова много животни.

На свой ред те призоваха производителите да оградят нивите си. Земеделците готвят протестно писмо до министъра на земеделието Румен Порожанов с искане да се разреши проблемът им.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 години
Не стига,че отровиха повечето дивеч и пчели със забранрни препатрати а и малкото останало им е трън в очите! ... ти наглоста и алчноста, абе спрете се вече бе гладници. За какво ви дават субсидии и то с чували? Сега и животните да затрием, я излезте по Европа не искайте само Евросубсидии да видите по техните ниви какво пасе! Наглост бай Ганьовска....
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Въпросза рапицата не знам. Но при царевицата и слънчогледа е голям проблем. Дивите прасета не са чак такъв проблем понеже популацията им се контролира горе-долу от ловците. Липсата на естествени хищници (вълци) обаче оказва влияние на популацията на сърни. Трудно дават на ловците да ги отстрелват. Предполагам че предпочитат да вземат парите на някой който иска да стреля за трофей отколкото да разрешават без пари, но не съм ловец и това е само предположение
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Въпросгорите са "вързани" с нивите посредством мрежата от пояси. Животните отиват там където има храна. Царевицата е далеч по-предпочитана от храстите.
3
4
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Не разбирам много от земеделие и животновъдство, а и от география, но?Кой глиган или елен били те и най- гладни ще слезе от гората в равнината, за да рупа царевица и пшеница?Мечки сътръвници да протестират пред Парламента!?;)
2
2
 
6
 
! Отговори
Чумата преди 5 години
Е в умовете и душите на герберастите. Срещу това и евтаназията е безсилна.
1
1
 
6
 
! Отговори
Бай Фидан преди 5 години
И ся ,ко праим?!меверету незабавно да се занимае с глиганският лов ...Те ,казаха,че имат опит в такваз тактическа подготовка ...ЛичнУ шефа им *** каза!