Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората

Европа дала отлична оценка на действията на властите ни
98
Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората
Снимка: архив, Булфото

ЕС е одобрил мерките за справяне с чумата по дребния преживен добитък у нас и поема голяма част от компенсациите за животновъдите, съобщи евродепутатът Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ.

Още по темата
"Европа даде отлична оценка на действията на българските власти и ЕС ще поеме 75% от обезщетенията, които са за загубените животни на българските стопани, така че ЕС е ангажиран на сто процента със справянето с този проблем", каза той, цитиран от БНР.

В село Шарково започва изплащането на обезщетенията на стопаните, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата. Министерството на земеделието съобщи в неделя, че са умъртвени и последните животни, набелязани за евтаназиране. Фермерите ще получат не по-малко от 190 лева на животно.

Стопаните очакват да приключи пълната дезинфекция на оборите, за да започне да тече 21-дневният карантинен период, след който могат отново да имат животни.

Ще продължи вземането на проби от животните за изследване на всеки 20 дни. Сега това става в зона от 10 км около огнищата на зараза, но по препоръка от Европейската комисия зоната ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата.

Заради опасността от африканска чума по свинете по сухопътната граница между България и Румъния започва разчистване на терени с цел изграждане на ограда. Тя трябва да спира движението на диви свине от Румъния, където има стотици огнища на заболяването.

Ветеринарите в Берковица и района са с повишено внимание. Най-важно е да се регистрират всички свине от домашните стопанства, защото в крайните квартали много жители на града отглеждат по едно-две прасета за собствени нужди.

Освен това, жителите на града трябва да съобщават за всяка умряла домашна или дива свиня. Открит е дежурен телефон в общината. Сигнали може да се подават и на телефон 112.

Жандармерията допуска в района единствено граждани с местна регистрация.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 7 месеца
Стига сте лъгали за обезщетенията. По 320+ лв на овца или коза се плаща. Това е над пазарната цена, те и за това спряха да мрънкат собствениците и останаха само платени 'безработни', които отишли да 'защитават' моля ви се селяните да не могат да си вземат парите и накрая да останат и без тях.
84
1
 
0
 
! Отговори
Otvori si ochite преди 7 месеца
Da doide komisia ot evro saiuza da vzeme probi da vidim dali ima chuma
83
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Ами да си вземат от народното събрание и от министерския съвет селяните, като им мине карантината. Да ги чуват, пък там ще се види кои са овци,кози и други животни.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това че ЕС поема 75% по интересно е баце колко ще поеме ит тази сума?
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На мен лично ми се вижда логично да се потърси отговорност сред тези хора, дори и тук за насаждане на излишни страхове и създаване на психоза!
80
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ес ще са най-доволни ако убием абсолютно всичките си животни,така няма да има никаква опасност,след това ще ни продават всичките си *** на каквато искат цена и ние ще купуваме,сухи млека,сирена и прочие.Едно нещо знам,каквото и да се гледа в бг то става най-хубавото,дали ще е мед,домати и т.н. няма аналог,климата и условията тук са прекрасни и с основание предизвикват завист у чуждите производители,които с много повече труд добиват продукти с по-ниско качество,тъй,че всеки иска да ни унищожи
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Журналистите, защо не кажете колко отпуска ЕС?
78
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Най-опасна за обшеството и държавата се оказа Драгалевската Чу ма,но никой не предвиди резултатите и не предприе абсолютно нищо,за унищожаването и още в зародиш,поради това,че цял народ беше ангажиран в маскарада: "Кой не скача е червен".
Сега съжаляваме,но късно!
Искате ли пак да скачаме?
77
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Най-опасна за България и българите се оказа Драгалевската ***, но никой не предвиди резултатите и,поради това,че цял народ беше ангажиран в маскара- да: "Кой не скача е червен".
Сега съжаляваме,но късно!
Искате ли пак да скачаме?
76
2
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 7 месеца
Ама как няма да даде отлична оценка !!! Нали сега ще им ядем 25-годишното помодрел ирландско и хормонално френско !!!
75
0
 
13
 
! Отговори
До 74 преди 7 месеца
Какъв Путин те гони. тебе. Утре ще вали и гърми и има статия за това. Напиши и там нещо за Путин. Не си ли мислил че ако смениш хапчетата Путин малко ще се кротне
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е па с това трябваше да започнат за мотив на такваз акция и тогаз всички стопани да са си повели козите,овцете,прасетата,др. добитък и домашните любимци щом и за тях споменават относно тази африканска *** кат на учение за да научат нещо по въпроса щот не са жители на африканския континент и не са живяли там да следят по въпроса кой що гледа и как се заразява наличен домашен добитък от какви вируси,бактерии неупоменати или не са в наличност за климата,за количеството на домашни и диви страдащи.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
https://youtube/watch?v=8jKoKhAqfVA
Истината за чумата в Странджа - Ветеринарен и хуманитарен поглед - ПРОДЪЛЖЕНИЕ
72
1
 
18
 
! Отговори
- преди 7 месеца
....Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората....

И кой ще се облажи от цялата тази работа???
71
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
това е заговор срещу Клювния и въртоглавите. Как да обяснят на хората, че получават повече пари?
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей ама то край няма. От където и да ни погледни Европата все отличници. То не бе европредседателството то не бяха разните му там европроверки. Ама така ли щеше да е ако не ни водеше Партията и нейния изтъкнат Вожд.
69
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние ще бъдем първата нация която ще се самоунищожи и ще влезем в учебниците по история като пример за простотия.
68
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами, ако работехте а не пишехте по цял ден по форумите ние и Германия можехме да задмине!
67
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е червена лъжа, че ЕС плащал 500 лв!
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС ппаща по 500 евро на животно, а нашите ще платят 190лв. за животно. Но най-лошото е, че тези бедни, възрастни хора нямат вече физически и морални сили да възстановят поминъка си. Знаете ли колко време,сили и труд трябва, за да направите стадо от 200-300 глави??? Повечето ще се откажат. Убит е поминъкът.