Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората

Европа дала отлична оценка на действията на властите ни
23 юли 2018 16:01,
98
Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората
Снимка: архив, Булфото

ЕС е одобрил мерките за справяне с чумата по дребния преживен добитък у нас и поема голяма част от компенсациите за животновъдите, съобщи евродепутатът Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ.

Още по темата
"Европа даде отлична оценка на действията на българските власти и ЕС ще поеме 75% от обезщетенията, които са за загубените животни на българските стопани, така че ЕС е ангажиран на сто процента със справянето с този проблем", каза той, цитиран от БНР.

В село Шарково започва изплащането на обезщетенията на стопаните, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата. Министерството на земеделието съобщи в неделя, че са умъртвени и последните животни, набелязани за евтаназиране. Фермерите ще получат не по-малко от 190 лева на животно.

Стопаните очакват да приключи пълната дезинфекция на оборите, за да започне да тече 21-дневният карантинен период, след който могат отново да имат животни.

Ще продължи вземането на проби от животните за изследване на всеки 20 дни. Сега това става в зона от 10 км около огнищата на зараза, но по препоръка от Европейската комисия зоната ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата.

Заради опасността от африканска чума по свинете по сухопътната граница между България и Румъния започва разчистване на терени с цел изграждане на ограда. Тя трябва да спира движението на диви свине от Румъния, където има стотици огнища на заболяването.

Ветеринарите в Берковица и района са с повишено внимание. Най-важно е да се регистрират всички свине от домашните стопанства, защото в крайните квартали много жители на града отглеждат по едно-две прасета за собствени нужди.

Освен това, жителите на града трябва да съобщават за всяка умряла домашна или дива свиня. Открит е дежурен телефон в общината. Сигнали може да се подават и на телефон 112.

Жандармерията допуска в района единствено граждани с местна регистрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия ни задминава по средна заплата ! Ех Тикво , Тикво . Къде на.вря България ?
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хората- 75 %. А за животните?
59
1
 
20
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Отличници сме -дума да няма!Ама по слугинаж!От всичко се отказваме,само и само да угодим на Началниците.Ако трябва и евтаназия на "лошия мат'рял",дето подяжда на Баце бюджета ще има,за да се отвори място за новите европейци на Меркел.
58
3
 
25
 
! Отговори
сметки без кръчмар преди 5 години
От тия 75% 70% отиват у управниците и 5 % у потърпевшите..Затова беше тоя зор за трепаньето.
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премести се час по-късно скоро, прав ти път!
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние плащаме вноските в ЕС .Те връщат от парите. Кой плаща?Безплатен обяд ??!!Или пак " герберско безплатно уса.ни ране ".
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оплачи се на арменския поп за твоите данъци!
54
7
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Великобритания излезе от ЕС защото й омръзна да дава излишни пари на търтеи ! За съжаление Германия няма да излезе от ЕС ,но аз като уважаващ себе си и семейството си човек трябва да помисля сериозно да се преместя да живея в САЩ или Канада ! Слава Богу те не са членки на ЕС и няма да дават помощи на търтеи !
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕС ще поеме 75% от обезщетенията, които са за загубените животни на българските стопани, така че ЕС е ангажиран на сто процента със справянето с този проблем"==============Ъъъъъ... Сто процента е равно на 75%. Герберска аритметика... Кой го избра тоя емил радев, бе? Евалла, аферим, ашколсун!!!
52
12
 
2
 
! Отговори
Нинова се крие! преди 5 години
Никой не знае къде е вече 72 часа!Ще я съдят за метеж и умишлено разпространение на чумни бацили!
51
7
 
2
 
! Отговори
Китни трябва да преди 5 години
ПлащаЗащото спомогна за разспространеноето на чумата , съответно загубите на хоратаЕС какво общо има със злините причинени от кунудрелите?!
50
2
 
7
 
! Отговори
Миташки преди 5 години
Честит коч байрям на турците във България
49
4
 
22
 
! Отговори
Оги преди 5 години
Прясно мляко и месо от ЕС честито
48
7
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Аз си мислех ,че като не пращам пари на роднини в България ,така не пълня джоба на българските мутри ! Но явно много съм се заблуждавал ! Видяхте ли сега къде ми отиват данъците които плащам в Германия ?! Данъците ми вместо да останат тук в Германия ,те отиват за обезщетения на българите защото там имало чуума , а тези мои пари ще влязат в българските банки и ще пълнят джобовете на мутрите рубладжии заради които избягах от България !
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма да даде..нали това е плана да се обезлюди региона и да се населят имигрантите от Франция и Германия :))Сякаш тези анализи не можеха да се направят в България... има стотици лаборатории, които можеха да ги направят, но те стигнаха чак до Франция. Резултат в медицината и фармацията не се приема от една проба. Пускат се две паралелни изследвания
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както вече правилно отбелязаха, тея обезщетения са голям жест за тея, които не са си застраховали животните. Винаги има опасност от болести.А за тея, дето отказват да разбират - почнат ли масово животните да опъват краката, отървана е работата. Тогава трябва ВСИЧКО да бъде изтребено.А въпросните протестиращи, дето идват от всякъде, с обувките си ще разнесат навсякъде заразата. Това е и смисъла на карантината - да се локализира огнището.Не, че очаквам да разберете де. Твърдоглава нация!
45
8
 
6
 
! Отговори
като цигани сте ей преди 5 години
Защо ЕС трябва да ви плаща 75 % ?! Само просите и само помощи ви дават ! Да не би случайно да сте плащали специална застраховка на ЕС за обезщетения ?! Плащането на членски внос не е застраховка за обезщетение от чуума и бедствия ! Плащането на членски внос е данъка който плащате да ползвате без митната зона за търговия в страните от ЕС !привет от Германия !
44
2
 
10
 
! Отговори
44-ти преди 5 години
Прочети малко ! ЕС не разрешава търговия с месо и мляко от ваксинирани животни !!!!
43
1
 
11
 
! Отговори
Добра сделка преди 5 години
И аз ще ви дам 3000 лева да си изхвърлите старото такси, с което си изкарате прехраната, и шест месеца да нямате право да си купите друго. Яка далавера, а? Ако си ***
42
0
 
7
 
! Отговори
Немец преди 5 години
Ти като си от село Герман що се пишеш германец бе ???