Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората

Европа дала отлична оценка на действията на властите ни
23 юли 2018 16:01,
98
Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората
Снимка: архив, Булфото

ЕС е одобрил мерките за справяне с чумата по дребния преживен добитък у нас и поема голяма част от компенсациите за животновъдите, съобщи евродепутатът Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ.

Още по темата
"Европа даде отлична оценка на действията на българските власти и ЕС ще поеме 75% от обезщетенията, които са за загубените животни на българските стопани, така че ЕС е ангажиран на сто процента със справянето с този проблем", каза той, цитиран от БНР.

В село Шарково започва изплащането на обезщетенията на стопаните, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата. Министерството на земеделието съобщи в неделя, че са умъртвени и последните животни, набелязани за евтаназиране. Фермерите ще получат не по-малко от 190 лева на животно.

Стопаните очакват да приключи пълната дезинфекция на оборите, за да започне да тече 21-дневният карантинен период, след който могат отново да имат животни.

Ще продължи вземането на проби от животните за изследване на всеки 20 дни. Сега това става в зона от 10 км около огнищата на зараза, но по препоръка от Европейската комисия зоната ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата.

Заради опасността от африканска чума по свинете по сухопътната граница между България и Румъния започва разчистване на терени с цел изграждане на ограда. Тя трябва да спира движението на диви свине от Румъния, където има стотици огнища на заболяването.

Ветеринарите в Берковица и района са с повишено внимание. Най-важно е да се регистрират всички свине от домашните стопанства, защото в крайните квартали много жители на града отглеждат по едно-две прасета за собствени нужди.

Освен това, жителите на града трябва да съобщават за всяка умряла домашна или дива свиня. Открит е дежурен телефон в общината. Сигнали може да се подават и на телефон 112.

Жандармерията допуска в района единствено граждани с местна регистрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
14
 
! Отговори
А останалото? преди 5 години
А за другите 25%, Бойко ще се бръкне ли от джоба си? Защото 75% не е като 100%
40
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне се разбра защо бабичката толкова се е тръшкала, покрай редистрираните животни, заминали са и още толкова нелегални. Само за сведение - щом са били нелегални, не са минавали ваксинации, контрол и прегледи. Иначе мляко е продавала в мандрата. А вие гражданята, пийте, пийте от прясното мляко "на баба".
39
0
 
11
 
! Отговори
СЕМ преди 5 години
нали винаги искат да има дебат , да има хора в защита на двете гледни точки ! Къде бяха противниците на КЛАНЕТО , че в никое предаване не им дадоха думата ?
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всичко което се унищожана тук у нас Европата дава отлични оценки, и големи грамоти - така като се започне от затворените реактори на Козлодуй ....и се стигне на животните на баба Дора.Дават се пари само за да няма производство , за сме им пазар.
37
12
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Фермерите ще получат не по-малко от 190 лева на животно.....................Все си мисля , че бай *** пак е недоволен от това ,че взима наведнъж куп пари за всичките си животни ! Ако нямаше чуума бай *** щеше да е принуден да продава по отделно и да чака година или две докато си продаде животните или да чака българските мутри да му изплатят стотинките за млякото ! Аз по-неблагодарен народ от българите не съм видял , не виждам , няма и да видя !
36
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-25, а на банкянския селянин,сметна ли колко е откраднал.
35
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
Аз,пък мислех,че ромката,която хвали,правителството е починала,същата болест ,я имало преди време и в Израел,но за отбелязване е това,че е нямало нито едно животно евтанизирано,а имало ваксинация на всички болни животни,а нашите "специалисти"казаха,че за чумата,нямало ваксина.
34
3
 
13
 
! Отговори
Ali преди 5 години
Асвалт Пашата ще ве направи тревопасни
33
0
 
10
 
! Отговори
Предимството преди 5 години
Е за шайката, за баба Дора една десетаот сумата и шест месеца на сухо да мине псевдокарантината. Плюе ви тя на предимството и на съюза и на троловете му
32
1
 
12
 
! Отговори
Ама преди 5 години
как пък всичките животни упорито отказваха да легнат болни !
31
4
 
4
 
! Отговори
до Ето ето преди 5 години
Верно ли за ТОЛКОВА много пари става дума?! Я вземи попресметни!Народа на тая държава е тотално изтрещал! Вкарал се е във филм от всякъде.
30
3
 
20
 
! Отговори
Ало преди 5 години
някой от многознайковците видя ли едно , ПОНЕ ЕДНО , животно с признаци на заболяването ??? Репортерите и касапите не откриха болно или умиращо животно !
29
1
 
8
 
! Отговори
Gandi преди 5 години
Ставаите вегани
28
14
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Вижте какво предимство е да си член на ЕС !Затова си седнете здраво на четирибуквието и не правете рубладжийски номера , не плюйте в чинията от която ядете , не решете клона на който седите , не чупете ръката която ви помага! От Русия за вас полза няма , от Русия имат полза само някои платени български политици рубладжии ,, обикновените хора дори и рубладжии да са нямат полза от Русия ! Уважавайте и обичайте този който ви помага ! Може би ще разберете какво ви казвам едва когато излезете от ЕС
27
0
 
13
 
! Отговори
Ето ето преди 5 години
Отговорите почват да излизат... Защо беше този зор с трепане на здрави животни? Ами за пари, разбира се, за много пари, проклетите герберастки ското ве освен за пари не си мърдат пръста за друго :)
26
1
 
8
 
! Отговори
Селяк преди 5 години
Сега ще пасете трева балъци
25
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестиращите в Шарково миналата седмица до един са били хора без адресна регистрация в селото.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда да ги четете в "Дума". Опитаха се още в петък да ги сложат на сайта на БАБХ. Но в тях няма конкретни данни за наличие на заразени животни от конкретно стадо и област. Който е грамотен - да влезе да чете. Останалото е жалка и евтина пропаганда. Чум.а до момента не е доказано да е имало на конкретно място. Поради което е незаконно и поголовното клане на ***. Сега ще си разделят едни пари, за пореден път, не се наядоха тия хора!
23
15
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Язък,Държавата се справи и с този проблем.А г-жа ЛЪЖА се е видяла в чудо,какъв ли вод на недоверие да измисли сега.Чакат се наставления по оста Кремъл- Радев- БСП.
22
16
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Изкарахте голям късмет и минахте между капките за да влезете в ЕС ! Сега само скубите ЕС и плюете по ЕС ! Аз лично бях и все още съм много против България да е член на такъв демократичен съюз като ЕС ! Вие не осъдихте дори и един виновник за така наречения възродителен процес , а ви приеха в ЕС ! УжасТ ! Просто Боговете се смилиха над вас и ви приеха в ЕС без да заслужавате !