Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората

Европа дала отлична оценка на действията на властите ни
23 юли 2018 16:01,
98
Заради чумата: ЕС поема 75% от обезщетенията за хората
Снимка: архив, Булфото

ЕС е одобрил мерките за справяне с чумата по дребния преживен добитък у нас и поема голяма част от компенсациите за животновъдите, съобщи евродепутатът Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ.

Още по темата
"Европа даде отлична оценка на действията на българските власти и ЕС ще поеме 75% от обезщетенията, които са за загубените животни на българските стопани, така че ЕС е ангажиран на сто процента със справянето с този проблем", каза той, цитиран от БНР.

В село Шарково започва изплащането на обезщетенията на стопаните, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата. Министерството на земеделието съобщи в неделя, че са умъртвени и последните животни, набелязани за евтаназиране. Фермерите ще получат не по-малко от 190 лева на животно.

Стопаните очакват да приключи пълната дезинфекция на оборите, за да започне да тече 21-дневният карантинен период, след който могат отново да имат животни.

Ще продължи вземането на проби от животните за изследване на всеки 20 дни. Сега това става в зона от 10 км около огнищата на зараза, но по препоръка от Европейската комисия зоната ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата.

Заради опасността от африканска чума по свинете по сухопътната граница между България и Румъния започва разчистване на терени с цел изграждане на ограда. Тя трябва да спира движението на диви свине от Румъния, където има стотици огнища на заболяването.

Ветеринарите в Берковица и района са с повишено внимание. Най-важно е да се регистрират всички свине от домашните стопанства, защото в крайните квартали много жители на града отглеждат по едно-две прасета за собствени нужди.

Освен това, жителите на града трябва да съобщават за всяка умряла домашна или дива свиня. Открит е дежурен телефон в общината. Сигнали може да се подават и на телефон 112.

Жандармерията допуска в района единствено граждани с местна регистрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Нямаше никаква ч.ума. Резултатите от френскатат лаборатория са отрицателни,да бе и аз ги четох тези резултати във в-к Дума. Заверени от професор Таско Ерменков.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде, кой и кога е дал тази "отлична оценка"?Май става въпрос за самооценка на управляващите за собственото им управление. Тревопасните ги избиха. Ние трева не пасем.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За един Програмен период България плаща членски внос близо 8 милиарда евро и получава от ЕС по програми горе-долу пак толкова... Танто за танто... Ама важното е да сме в играта (далаверата)...
18
8
 
7
 
! Отговори
Корнелийо! преди 5 години
Защо досега БСП не предложи да поеме 100% обезщетението на тези животновъди, от тайните ви задгранични партийни влогове? Още не е късно да го направите.Иначе няма да повярваме на многословните ти изказвания. Лицемерка си!
17
5
 
8
 
! Отговори
Червената чума преди 5 години
Ни е проблема на нас73 години вечеОт 7 милиона българи , 80% са знаете какво...
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чyма има ощеЦелта е да се зарази ЕС. Това е спунатата задача от началник Решетников към БСП.
15
7
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименТо за това фокато бяхме под руския ботуш България имаше 11 милиона глави *** а сега има под 2 милиона........ ***. И ти си учил история по учебниците на Кунева....................Че кой ви е виновен като сте мързеливци ! През комунизма трудът беше задължителен и искате не искате трябваше да работите ! Сега при демокрацията трудът не е задължителен и го ударихте на хайманалът и мързел ! Направете отново труда задължителен и нещата ще се оправят !
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изклаха овцете, сега почват да колят прасетата... Нали Европа плаща, няма проблем...
13
6
 
5
 
! Отговори
Чума има още преди 5 години
*** с протестите цели да се предотврати карантината и да се зарази цялата страна
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7 .. абе, просперитета не се ли мереше в брой чушки или беше по брой овце? Все се бъркам. При всички положения има един сигурен критерий, който световната икономическа наука признава - брой на електрокарите. Който произвежда най-много е най-богат в света и най-развит. И да знаеш, че освен учебниците има мноооого книги, научни трудове и т.н. Та, ако ти остане време ...
11
5
 
4
 
! Отговори
Експерто преди 5 години
За 300 кинта на глава обещетение селяните сами ще си заразят животните
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше никаква ч.ума. Резултатите от френскатат лаборатория са отрицателни, затова гробарите ги скриха.Чумата беше измислена и раздухана от тях самите. Това е просто поредната схема с която да "усвоят" едни пари от ЕС. Може и да ги разделят с болния от ишиас Юнкер.Краденето на средства вече става повече от очевадно.Но така е като ни управляват корумпирани - и у нас и в Брюксел.Жалко само за избитите стада на хората.
9
10
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Видяхте ли какво значи да си член на ЕС ?!България плаща членски внос от порядъка на някакви си 700 милиона лева ,тоест 350 хиляди евро , а всяка година получава безвъзмездни субсидии и фондове в размер на над 5 милиарда евро , отделно и поемане на голяма част от разходите за обезщетения като в този случай , отделно и обезщетения при бедствени положения и много други ! Кога "братушката" ви е давал такива пари и такива привилегии бе рубладжии неблагодарни ?!
8
11
 
2
 
! Отговори
Левски преди 5 години
След като го обесват, дори попът се противопоставя да бъде погребан в българско гробище! Толкова е бил пропищял българският народ от този крадец, ракетьор, разбойник и детеубиец.Ако от българската история махнем лъжите, останалото ще може да се побере на 4 страници малък формат.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияТо за това фокато бяхме под руския ботуш България имаше 11 милиона глави *** а сега има под 2 милиона........ ***. И ти си учил история по учебниците на Кунева.
6
3
 
8
 
! Отговори
111 преди 5 години
Не за хората, а за овцете.За хората предстои-там ще е 100%!Но на кого ще ги дават парите,след като вече в България няма да останат българи!А, на другите етноси!До тук ЕС направи достатъчно за ликвидацията ни,заедно със Америка!Трябва ни една национална баба Дора-като БАБА ТОНКА!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си Европа да не хареса най-големите наколенкаджии.Нали за това беше цялата дандания, затова ГЕРБ избиха поголовно стадата, за да може да ги похвалят от Европа и да им дадат още пари, които да откраднатд.
4
2
 
15
 
! Отговори
КПСС преди 5 години
Ааа ясно защо избиха животните на хората.... За да се "усвоят" пари от ЕС... Чу-мата да ви тръшне ненаяла се па-смина такава...
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отлична оценка? Айде стига с глупостите бе хора, това си беше пълен фарс. Никаква информиканост, никава координация, ефтаназиращите трябва да са лекари а това което се видя от репортажите е че не само не са лекари ами едва ли имат завършрн 8-ми клас. Накрая да попитам - ако животните са били болни защо се заравят а не се изгарят в екарисаж? Може би за да ги изровят по-късно?
2
19
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Браво на ЕС !А когато бяхме под руски ботуш , руснака само скубеше , нищо не даваше !