Следят реките под лупа заради очакваните порои в следващите дни

Валежи ще са интензивни, на места ще паднат до 60-80 л/кв.м.
1
Следят реките под лупа заради очакваните порои в следващите дни
Снимка: Булфото, архив

Очаква се покачване на речните нива, предупреждават от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/.

Предупреждението е във връзка с прогнозата на НИМХ - БАН за очаквани интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки.

Метеоролозите предупреждават и за опасни метеорологични явления в 25 области от страната - за 24 юли и през следващите 3 дни.

В МОСВ всеки ден се анализира постъпващата от НИМХ - БАН прогноза за времето, валежите, предупрежденията за опасни явления и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в страната, посочват от ведомството.

Информацията се публикува на страницата на министерството и се изпраща на областните управители, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на други заинтересовани ведомства с цел предприемане на превантивни действия и мерки.

МОСВ управлява и разпределя водите от комплексните и значими язовири. Наличните завирени обеми в тях към 24 юли 2018 г. са 5149,2 млн. м3 и представляват 79,3 процента от сумата на общите им обеми - без промяна от предходния ден.

Според основното им предназначение обемите са както следва: питейно-битово водоснабдяване - 88,7 процента от общия им обем; напояване - 63,6 процента от общия им обем; енергетика - 89,7 процента от общия им обем.
Подробна прогноза за речните нива може да бъде открита на сайта на министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: МОСВдъждрекипорои
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами само това могат *** - само да следят и така вече 70 години!