Заради чумата по свинете - събирачи на трюфели на протест

Те са срещу тримесечната забрана за събиране на деликатесните гъби
Обновена: 24 юли 2018 22:54 | 24 юли 2018 22:22,
25

Национален протест на ловци на трюфели в Русе - близо хиляда души от цялата страна се обявиха против въведената тримесечна забрана да се събират трюфели. Заповедта е издадена от всички горски управления и е свързана с евентуална зараза от африканска чума по свинете, предава Bulgaria ON AIR.

Ловците на трюфели искат отмяна на забраната, в противен случай излизат на протест пред Народното събрание.

Протестиращите са категорични, че забраната е дискриминационна, тъй като касае само ловците на трюфели. Те недоумяват защо забраната се въвежда, след като африканската чума по свинете не е навлязла в България.

Забраната удря сериозно по бранша, тъй като сега е сезонът на деликатесните гъби. Без препитание остават семействата на десетки хиляди трюфелджии в страната. Те настояват и за закон за събирането на трюфели.

От Регионалното управление по горите обясниха, че става дума за временна забрана, която важи за период от три месеца, а решението за рестриктивната мярка е взето на национално ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
26
 
! Отговори
Факт преди 5 години
В герберастката *** процъфтява единствено ч у мата. А едно време имахме държава и нация... Тъжно
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В полски тръмбеш, единствения мошеник, който събира трюфели се казва Стефан. Беше превозвач, но завлече доста хора и предпочете да мине на държавна хранилка, като стане горски. Та русчев скубе пари от където може, жена му е приемна патица и хапва от соцяла , той държавен хрантутник, но с обучени kyчeта за по пет хиляди, всяко. Типични ***, сигурно и те ще протестират.