Заради чумата по свинете - събирачи на трюфели на протест

Те са срещу тримесечната забрана за събиране на деликатесните гъби
Обновена: 24 юли 2018 22:54 | 24 юли 2018 22:22,
25

Национален протест на ловци на трюфели в Русе - близо хиляда души от цялата страна се обявиха против въведената тримесечна забрана да се събират трюфели. Заповедта е издадена от всички горски управления и е свързана с евентуална зараза от африканска чума по свинете, предава Bulgaria ON AIR.

Ловците на трюфели искат отмяна на забраната, в противен случай излизат на протест пред Народното събрание.

Протестиращите са категорични, че забраната е дискриминационна, тъй като касае само ловците на трюфели. Те недоумяват защо забраната се въвежда, след като африканската чума по свинете не е навлязла в България.

Забраната удря сериозно по бранша, тъй като сега е сезонът на деликатесните гъби. Без препитание остават семействата на десетки хиляди трюфелджии в страната. Те настояват и за закон за събирането на трюфели.

От Регионалното управление по горите обясниха, че става дума за временна забрана, която важи за период от три месеца, а решението за рестриктивната мярка е взето на национално ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия "председатели" на ловците на трюфели да си платят дяволъка, тоест данъци разрешителни и всичко останало със задна дата-10 години назад и чак тогава да блеят по площадите.
21
2
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Събирачите на трюфели плащат ли данъци ? Не ! Когато дойдем на власт ще ги обложим със 70 % данък ! Трюфелите са на държавата и тя трябва да печели от тях !!!
20
0
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Ти какво завиждаш ли им. За това че искат да са независими и да не слугуват на някой търтей. Както навярно правиш ти. Какво ти пречат. Това че вземат нещо което може и ти да вземеш ако имаш акъла да го намериш. Бачкай си там и се радвай че си измамил работодателя си като си си тръгнал 10 минути по рано от работа.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Мрази хората, че не били като теб. И какво лошо има ? Пречат ли ти ? Ти защо им пречиш тогава ?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, че някой ще спре, ама както и да е.А до тоя с концесията - Абе, пич, от това се издържат хиляди хора. Ако го дадеш на концесия, ще са 10 мутри и стотина бедни души на минимална заплата.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с трюфелите отдавна трябваше да се даде на концесия, защото сега всеки ходи и събира за хиляди и после се пише социално слаб.
16
0
 
11
 
! Отговори
ХИ ХИ ХИ преди 5 години
САМО ДА НЕ ТРЪГНЕ ЧУМАТА ПО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕМЕ БЕЗ ДЕПУТАТИ БАЦЕ !!!
15
0
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Някой е хвърлил око на този бизнес и скоро ще получи изключителен лиценз.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връзката е, че прасетата имат по-добро обоняние от кучетата и добре надушват трюфелите. Показват на хората къде има, разравят ги.
13
1
 
18
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Добре де.Каква е връзката на трюфелите с чумата по сви.нете в друга държава.По същата логика трябва да забранят и дърводобива
12
7
 
7
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Тези *** данъци плащат ли ? А регистрация имат ли ? Я- у лево !
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на бас че тези всичките са бивши,и настоящи бакшиши.До един са хора които цял живот са търсели на лекото,мекото.От тези нищо не става,а те са болшинството от пребиваващите в Държавата.И работят на принципът,,Ден Година Храни'',както гъбарите,рибарите и иманярите.Каквито и да са но хората не убиват и не крадат и вадят пари честно а ти ?
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За миналата година България е в челните места в Европа по износ но трюфели!И нищо чудно цялата дандания около чумаваите прасета в Румъния е точно тази ,да се забрани събирането на трюфели, за да не конкурираме западняците!Предполагам ,че и в Румъния е забранено събирането на трюфели!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръчки събират... И протестират!!!!
8
5
 
10
 
! Отговори
ДАНС преди 5 години
Още една, две предстоящи рокади, и тези едновременно розопроизводители, скотовъдци и гъбари, ще им приберем крилете. И на нас ни писна, да им гледаме мутрите в разработки и на оперативки.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛОВЦИ... на трюфели. Смееееех :D
6
9
 
7
 
! Отговори
Ловците на трюфели преди 5 години
А на бас че тези всичките са бивши,и настоящи бакшиши.До един са хора които цял живот са търсели на лекото,мекото.От тези нищо не става,а те са болшинството от пребиваващите в Държавата.И работят на принципът,,Ден Година Храни'',както гъбарите,рибарите и иманярите.
5
1
 
20
 
! Отговори
нощна гъба преди 5 години
Гробароте изтърваха контрола връз тая далавера за милиони. Докато се занимават спридобиване на бивши рмд та и държавна военна собственост .
4
2
 
24
 
! Отговори
ай р преди 5 години
Събирачите се млатят с колове из горите. Делят територии нова мафия . Държавата я няма.
3
5
 
22
 
! Отговори
akud преди 5 години
аз утре ще стачкувам защото е затворена градската тоалетна