Драмата в Тетевенско: 1,5 м дълбочина на Вит, 17 младежи спасени с въжета

Майка и 3-годишното й дете са евакуирани тази нощ от с. Гложене
25 юли 2018 11:50, Анисия Иванова
9

17 младежи са били евакуирани от вилата край тетевенското село Гложене заради придошлите води на река Вит,  съобщиха от МВР. Тази сутрин кметицата на Тетевен също съобщи за случая от тази нощ.

Около полунощ пожарни екипи от Тетевен и Ловеч се отзовали на сигнал, постъпил на тел. 112, за бедстващата група. Младежите били на възраст между 15 и 17 години и били отседнали в къща за гости в селото.

Пристигналите на място пожарникари установили, че реката, която минава покрай къщата, е придошла и дълбочината ѝ е почти 1,5 метра.

Още по темата

Използвайки въжета, екипите предприели действия по евакуиране на тийнейджърите. Веднага след като децата били изведени на безопасно място, пожарникарите посетили и съседната къща, обитавана от семейство с малко дете.

Мъжът категорично отказал да бъде евакуиран, но жената се съгласила заедно с 3-годишното им дете да бъдат изведени от жилището. Всички евакуирани хора били транспортирани до кметството на населеното място, където им е била осигурена храна и вода.

Вчера пороите в Тетевенско взеха жертва - 36-годишен мъж загина, отнесен от водата, опитвайки се да пресече вада. В общината е обявено бедствено порложение, а сред най-засегнати са селата Глогово и Градешница.

Реката в Градешница е придошла, а хората са гневни. "120 л. на кв. м., които изваляха предната нощ - това е незапомнено, необходимо е да се анализира ситуацията, необходими са много средства, това няма да е по силите на общината", каза Свилен Чернин пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той добави още, че в момента тежка товарна машина от магистралата влиза в реката и започва корекция. Кметът съобщи, че има пропаднал участък от 20 м. от пътя за Глогово и положението е критично.

"Към момента бедстващи са хората тук, които са в постоянен страх и напрежение. С пожарни коли отводнихме около 15-20 къщи, но ситуацията остава критична", каза още кметът в "България сутрин".

Жителите на селото се оплакаха, че не са спали цяла нощ и реката е отнесла покъщината им.

Заради придошлата Градешнишка река улица "Люляк" се е превърнала в река.

Водата е подкопала и това, което е останало от асфалта, около 99 л. на кв. м. е бил дъждът, който се е изсипал. Реката излиза от коритото, има струпване на наноси, наводнени са дворове и около 20 къщи.

Два моста и пътят са били подкопани, активизирало се е и свлачище над жилищна сграда, една жена е била евакуирана в Тетевенско. Пешеходния мост е бил буквално залят от водата.

Кметът на Градешница каза, че ако продължава да вали, реката ще придойде още повече. Хората отляво по течението на реката са откъснати заради разрушените мостове и улиците-реки.

На много места реката е донесла камъни, има удавени домашни животни, голяма част от дървата за огрев са отнесени. Нивото на водата е стигало до около 50-60 см. На места водопроводът е отнесен.

"От предното наводнение водата се изравни с коритото на реката, водата влезе 2-3 метра навътре до коридора", каза пострадал от пороя.

В Тетевенското село от близо половин час отново вали и валежите надвишават 2 пъти месечната норма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
Сечко Безумни преди 5 години
1.Когато се съберат многото на брой пoри,разположени върху листата на едно голямо дърво възниква сила,която в рамките на един ден може да изтегли повече от 400 литра вода.2.Единственият естествен предпазител срещу ерозията или земното пропадане са горите.3.Изсичането на растителността около коритата на реките е груба грешка-не се подпомага оттока,а се увеличава скоростта на водата.4.Дървото пази хумуса-слепващия слой на почвата-без него тя е със свойства на пясък.5.Нашата гора отиде в Гърция
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМАТ НИКАКВА ИНФРАСТРУКТУРА!!!ДОРИ НА СЕЛО ИМАМЕ БАРА КОЯТО МИНАВА ЗАЕДНО С ПЪТЯ НАДОЛУ!КАТО НЯМА ИНФРАСТРУКТУРА ИМА РЕКИ ВМЕСТО ПЪТ!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във много селища из България хората по собствено желание се върнаха 300 години назад! Няма производства, няма земеделие, няма животновъдство.......Единственото им препитание е дърводобива. Защото е НАЙ ЛЕСНО!И всички са замесени а незаконната сеч е превърната във легален бизнес. Някой си позволяват да секат дори и във защитени територии. Дърводобивните фирми плащат подкупи на горските служби и те си затварят очите.Крайно време е някой да спре тези диви селяни и да им конфискува техниката!
4
0
 
20
 
! Отговори
Див Петел преди 5 години
Верно тия дето сега реват са изсекли цялата гора по хълмовете над реката и сега се чудят що ги влачи пороя. Ми щото няма кво да го спре. Там всяка къща се занимават с незаконен дърводобив и убиват красивата природа на тетевенския край.
3
0
 
26
 
! Отговори
Бат Минко преди 5 години
Хора не се подвеждайте тия *** изсякоха гората.В село Гложене има една местност казват и Връа идете там и вижте за какво става дума.Надоло към Глогово и Градешница погледнете за какво мазало става дума.Сега Природата им го върна тъпкано.Лично на мен не ми е жал за такива.Сега да продължават да секат следващия път ще им отидат и къщите.Джоганите дето се виждат по телевизията са за прекарване на крадените дърва
2
0
 
21
 
! Отговори
до Някой преди 5 години
Явно не си ходил в "оня край", там хората са българо-мохамедени, къщите не се заключват и не се краде. Друг е въпроса, че основния поминък на хората е дърводобива от горите над реката и не на последно място коритата на реките в България се използва за сметище.
1
2
 
27
 
! Отговори
Някои преди 5 години
отказват да се евакуират, щото знаят какво може да се случи с имуществото им, ако в къщата няма никой! Особено в оня край!