Реалистично: Магистрала до Велико Търново – след 3,5 г.

Догодина пък почвала процедурата за тунел под Шипка
26 юли 2018 10:33,
29
Реалистично: Магистрала до Велико Търново – след 3,5 г.
Снимка: архив Булфото

Реалистично е до 3,5 години да има магистрала от София до Велико Търново. Това обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.  До 2024 очакваме цялата автомагистрала "Хемус“ да е готова, уточни министърът.

За изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново се чака решение на върховния Административен съд (ВАС) на 21 септември, каза министърът на регионалното развитие. Ако на 21 септември решението на съда е в полза на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе – Велико Търново, като очакваме строителството да свърши 2022 – 2023 г., допълни той.

Още по темата

По думите на Нанков строителството е бързо и качествено, но проблемът е в процедурите, докато се стигне до него.

Догодина започва процедурата за тунел под Шипка, обяви още Нанков пред bTV.

"Този тунел ще е най-дългият в страната - 3 километра и 200 метра. Има много голям интерес от страна на чуждестранни компании и инвеститори за това строителство. Дори и да не се стигне до чужди инвестиции, държавата ще отпусне средства за строежа на този тунел”, обяви министърът.

Според него е рано да се говори за тунел под Петрохан, където тепърва ще се прави предпроектно проучване. Той напомни, че проучванията за тунел под Шипка са започнали преди 15 години.

За тол системата и винетките Нанков каза, че от януари следващата година влизат в сила електронните винетки. За камионите се въвежда тол-такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, докато им изтече срокът.

"За леки коли ще има уикенд винетка – цената и срокът, за който ще важи, е въпрос на дискусия. Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили", коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да направят магистрала София - Варна и особено Варна - Бургас. Срамота е между двата морски града, които дават най-големите приходи от туристи през лятото да няма читав път. Ама откъде толкова акъл в управляващите.
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътя Русе -Велико Търново е път убиец!Покрай него е само паметници като в гробища!Но кво ли ги интересува герберасите!Важното е Софето да има метра ,околовръстни,тангенти,мангенти ,дъги и косинуси,магистрали до Бургас и Гърция,че шопиянските избиратели на Тиквата да му се радват и да житкат бързо до морета и планини!