Реалистично: Магистрала до Велико Търново – след 3,5 г.

Догодина пък почвала процедурата за тунел под Шипка
26 юли 2018 10:33,
29
Реалистично: Магистрала до Велико Търново – след 3,5 г.
Снимка: архив Булфото

Реалистично е до 3,5 години да има магистрала от София до Велико Търново. Това обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.  До 2024 очакваме цялата автомагистрала "Хемус“ да е готова, уточни министърът.

За изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново се чака решение на върховния Административен съд (ВАС) на 21 септември, каза министърът на регионалното развитие. Ако на 21 септември решението на съда е в полза на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе – Велико Търново, като очакваме строителството да свърши 2022 – 2023 г., допълни той.

Още по темата

По думите на Нанков строителството е бързо и качествено, но проблемът е в процедурите, докато се стигне до него.

Догодина започва процедурата за тунел под Шипка, обяви още Нанков пред bTV.

"Този тунел ще е най-дългият в страната - 3 километра и 200 метра. Има много голям интерес от страна на чуждестранни компании и инвеститори за това строителство. Дори и да не се стигне до чужди инвестиции, държавата ще отпусне средства за строежа на този тунел”, обяви министърът.

Според него е рано да се говори за тунел под Петрохан, където тепърва ще се прави предпроектно проучване. Той напомни, че проучванията за тунел под Шипка са започнали преди 15 години.

За тол системата и винетките Нанков каза, че от януари следващата година влизат в сила електронните винетки. За камионите се въвежда тол-такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, докато им изтече срокът.

"За леки коли ще има уикенд винетка – цената и срокът, за който ще важи, е въпрос на дискусия. Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили", коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
3
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Хайде стига бе,стига с тия магистрали.Поне сменете плочата,че тая съвсем се протри.Поредната дума премината през бг.криво огледало.500км.държава,29-ет год.и все още няма нито една истинска магистрала която да свързва 2-ва провинциални града.Ония магистрални детелини около държавата софия не ги броя въобще.На който не му е ясно какво е магистрала да влезе в Сърбия и ще му стане мъчно да село.
21
1
 
15
 
! Отговори
1ден-винетка преди 5 години
Отностно - "Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили".Защо винаги трябва да се сравняваме с някой друг? Защо веднъж не сме първи в нещо? Нека първи въведем еднодневната винетка! Може пък да се окаже, че така потреблението ще е по-високо! Никой няма да рискува да излиза "без", като може за разумна сума , да закупи еднодневна.п.с. То и никъде в Европа няма такива ниски заплати като нашите, ама нейсе
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това го слушам от края на 70-те. Тя Хемус където я имав момента, все е в ремонт, а на места на едни специфични вълнички. Трябва да усилиш или намалиш за да не друса като каручка Просто се чудя как в Турция например за 1-2год направиха магистрала до Малко Търново и не не е на вълни, а отидете да видите какво е от нашата страна.
19
0
 
15
 
! Отговори
3.5 години ХАХАХА преди 5 години
Kaквоо? Каква републиканска пътна мрежа бе? За 1 година съм сменил шеснайсе хиляди носача и биалетки бе! Вие болни ли сте бе? Насекъде е пълно с дупки, немога да си карам колата! Магистрала хемус я правят 45 години! (проекта за строежа е от 1973г!) Японците ако чуят, ще си помислят, че от Варна до София разстоянието е по-голямо от територията на Китай!
18
0
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
До БългаринаЕ, то си има редица високопланински проходи по цялата дължина на планината. Почни от Златица-Етрополе, през Кърнаре, Шипка, на републиката, Хаинбоаз и тн. Тоя тунел ще е едно сериозно инженерно начинание, щото не останаха от старите специалисти, за нещастие...
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ората за толкоз време правят по 10 000 км.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили"То и толкова ниски заплати няма никъде в Европа, ама това удобно го избягвате, нали? Ей, много ме дразнят тия - като им оттърва викат "В Европа е така", като не им оттърва викат "В Европа няма такова нещо", като ги хванеш на тясно и мълчат, все едно са напълнили гащите.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли някои да ми посочи магистрала в България, която да не е в ремонт и да няма тапи ?Дори и Люлин, дето е на 5 години, не съм минавал да няма ремонт някъде. Откакто са я пуснали е това. За хемус не говорим...
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези приказки за магистрала ги слушам повече от 20гВинаги е за след 3 -4 години
13
0
 
17
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Е да, ама в Румъния нямат Тиквунчета и компания.
12
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
АС/DC построиха магистрала за ада още преди 40 години. Учете се от тях.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Руминия има винетка за 24 часа - електронна, без лепене, лющене и цапане
10
0
 
32
 
! Отговори
Дани преди 5 години
През 1986 в четвърти клас учех по география за магистала Хемус. От тогава напредна от Нови Пазар до Белокопитово ... около 30 км. Сега казват че ще е готова през 2024г. Хммм, почти 40 години. Дано в този живот успея да мина по нея от край до край ...
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строителството било бързо и качествено...смях в залата.
8
2
 
33
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Поне още 3 тунела са нужни под ст планина, един е абсурд на 500 км планина.
7
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строителството на магистралите в България се бави, за да могат мафиотите да накупят апетитни имоти около бъдещите магистрали, които поскъпват много след като се направят магистралите. ГЕРБ явно пак яко ще се нагушат.
6
0
 
48
 
! Отговори
пепе преди 5 години
Дано да я направят, цяла северна България чакаме. Лошото е, че утре и в неделя пак ще съм на Витиня - няма минаване, нерви, чакане! Ако мислят така да продължава и до Велико Търново просто няма смисъл да строят каквото и да е. Всяка година има страхотни тапи, на смешните 60км от София до Ябланица - това не е магистрала! А по-останалия път до Търново, Плевен, Русе се кара по-бързо от на "магистралата"
5
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строителството на магистрала Хемус започна през 1984 година. Сега предвиждат до 2024 година, магистралата да бъде завършена. За 40 години, 430 километра - Браво.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хунтата на Боко Харам обещава поредното светло бъдеще на забравената северна българия!
3
3
 
43
 
! Отговори
Българина преди 5 години
В швейцария 3 км се води подлез.... А там всичко е скала не пръст. В румъния пътищата са уникални вече, точно като в германия, ние сме на дупката дупката на дупката.... Срам ме е. Моста в русе е фрапиращ случай, нашата половина изглежда от преди соца, ръждясал без лампи и мръсен румънската част чисто, лед лампи нов асфалт, моста като нов! За това всички се държат с нас като *** защото сме!