По румънската граница: 11 от 133 км от оградата – готови

Полша смята, че подобно съоръжение не е ефективно
Обновена: 28 юли 2018 20:45 | 28 юли 2018 19:17,
55
По румънската граница: 11 от 133 км от оградата – готови
Снимка: архив, Булфото

11 километра от предпазната ограда на сухопътната ни граница с Румъния вече са готови. В изграждането ѝ участие вземат и шестте Държавни горски предприятия. Около 480 човека подпомагат дейностите във връзка с риска от африканската чума по свинете. Осигурени са и денонощни обходи по сухопътната граница с Румъния. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, предаде БНР.  

Той бе в Шабла за обсъждане на мерките за недопускане на африканската чума по свинете на територията на България.

Съоръжението трябва да спре движението на диви животни през границата, която е дълга общо 133 километра. Вчера от земеделското министерство казаха, че съоръжението трябва да е готово до понеделник. В зоната са изпратени и допълнителни полицейски патрули, пише в. "Сега".

"Хубавото е, че в момента дивата свиня не е склонна да прави много набези. Основно движение се очаква след приключването на реколтите", каза Порожанов пред БНР. 

Оградата ще бъде подсилена и с режеща тел. Областните дирекции по безопасност на храните идентифицират частните стопани на прасета, като целта е в 10-километровата зона около индустриалните комплекси собствениците да бъдат убедени да усвоят възможно най-бързо животните си, допълни Порожанов.

"Основният проблем в Румъния са именно домашните животни. Една единствена индустриална ферма с малко над 40 хиляди животни е имало, която е засегната", каза той.

В същото време полските власти се отказаха от намерението си да строят заграждения по източната си граница с цел да се спре разпространението на африканската чума по свинете. Това е заявил министърът на селското стопанство на страната Ян Ардановски, предаде Нова ТВ. 

"Оградата е неефективна. Получихме мнение от Европейската агенция за безопасност на храните, която каза, че такива дълги огради - а нашата трябва да бъде дълга 1120 км - не вършат работа", посочва министърът. Според него предвидените за строежа на оградата средства ще бъдат пренасочени към повишаване на биологическата сигурност.

"Приемам и идеята да се окаже помощ на ловните отряди, особено в крайграничната зона", добавя Ардановски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
10
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Тараба като на границата няма да свърши работа. Читава ограда подобна на тази на общежитие Кремиковци Хилтън или общежитие Черна Гора би била ефективна. Редно е създателите на тарабата да поживеят в подобно общежитие, да се научат как се прави ограда.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На първия километър вече почна ремонт за 800 хиляди защото баби Гиценото коте без да разбира, че оградата е за прасета минало и я съборило!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стотици ловци ще потвърдят, че сачмите който и номер да са а много често и бринекето само се плъзгат по четината на прасето. Тези телчета ще служат за чесало на прасетата и повече ще ги привличат отколкото отблъскват
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I PARITE SVARCHIHA.
36
0
 
10
 
! Отговори
Прочетено из нета преди 5 години
" В близост до оградата са намерени първите трупове на диви прасета . Последвалата аутопсия е потвърдила причината за смъртта - УМРЕЛИ СА ОТ СМЯХ , ВИЖДАЙКИ ОГРАДАТА . 2 са можели да бъдат спасени , но след като научили ,че разходите по нейното изграждане може да достигнат 500 000 лв. - не са имали шанс "
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли няма един читав около този министър за да му каже , че тези телчета са голем смех. Явно министъра е виждал диво прасе само във вид на суджук
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази ограда си е жив т..шк!Пак крадене на пари от ГРАБ!
33
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До WettБате,па са ти цензурирали болестта по свиньете ! 113 место по свобода на словото !!!
32
0
 
14
 
! Отговори
Wett преди 5 години
След един месец ще излезе порожанов със статистика - няма нито едно прасе, умряло от африканска чум.а, което да е преодоляло възпрепятстващото съоръжение, а бойко ще запали вертолета и ще разходи Тереза и Еманюел покрай съоръжението (Жан-Клод щял да се включи само на банкета след това поради ангажименти, а и му прилошава във вертолета).
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивите прасета ще изравят под оградата земята и пак ще минават. Така правеха на вилата ни в едно балканско село, редовно намирахме дупки под оградата и по телта фъндъци четина, оскубана от гърбовете им, докато са се промушвали. Ровеха картофите в градината.
30
0
 
4
 
! Отговори
Чики преди 5 години
..."ловните отряди"?!! Как точно ще съдейства порожанов на нашия ловен "отряд"? Ще ми носи пушката ли?
29
0
 
13
 
! Отговори
Активист на ДПС преди 5 години
До Wett200 лв на метър ?! Яко ще ,,намажат,, колегите от ГЕРБ ! Евалла !!! Машалла !!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Wett преди 5 години
Колците са от тиково дърво, а телта е от специална сплав за да не получат алергия клинично здравите прасета, и да останат щастливи (не забравяйте евро-атлантическите ценности!). При това телта не е един ред, а с цел повишаване ефективността на съоръжението се полагат цели два реда, плюс един напречен, което го прави непреодолимо за диво прасе умряло от африканска чу.***.
27
0
 
3
 
! Отговори
Wett преди 5 години
Това не е ограда, а възпрепятстващо съоръжение. Оградата струва по 5лв на метър, а възпрепятстващото съоръжение по 200лв/м. тъи като включва разходи за проектиране, проучване и определяне въздействието на околната среда, отчуждаване на територии, авторски права за интегрирани технологични иновации и т.н. И да не забравяме, че терена по който минава съоръжението е изключително труден - по трасето има храсти, дървета, даже на места не е идеално равен и се е налагало да се нивелираю...
26
0
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
С тая ,,пилищарска,, мрежа нече да запрете глиган ! Ама че поукраднете парички...
25
0
 
13
 
! Отговори
porojan преди 5 години
Rumba, ne se snimai poveche pred tazi ograda,che stavash smeshen...
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като ман *** сти ...
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Т 72 Виждал съм . На Параджика ,над Широка лъка .Отнася я ,като бръмбар сламка .Станахме пъргави, като *** .
22
0
 
4
 
! Отговори
livsen преди 5 години
basi tea bul arhitekti i bul injeneri na bulogradi...
21
1
 
14
 
! Отговори
Умен и красив гущер преди 5 години
Гущерите ще продължат да минават, а да видим можете ли да ги спрете?