Трагедия в Плевен! Родилка почина, бебето й в кома, болницата – мълчи

От прокуратурата разследват случая
31 юли 2018 07:00, Петя Славова
109
Трагедия в Плевен! Родилка почина, бебето й в кома, болницата – мълчи
Снимка: архив, Булфото

Окръжната прокуратура в Плевен е образувала досъдебно производство за разследване смъртта на 39-годишна родилка, съобщи пред БТА окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Маргарита е трябвало да роди момченце на 26 юли във Втора база на Университетската болница "Д-р Георги Странски". Ден преди плановото секцио медицинските прегледи показали, че е напълно здрава, разказват близките й. Въпреки това малко след предполагаемото начало на операцията лекарите им казали, че се борят за живота на жената, а бебето ѝ било в кома заради задушаване.

Маргарита и съпруга й Владислав сключили брак четири дни преди фаталната дата. Имат и медицинско свидетелство, че жената е абсолютно здрава, разказва Владислав пред Нова тв.

На 26 юли в 09:00 часа сутринта близките се събрали да чакат раждането.

"Докато чакахме, лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. В 10 без 10 група лекари извадиха детето ми на ръце, тичайки с изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка - тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден", заяви Владислав.

Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение.

"Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота ѝ", разказва Владислав.

От болницата няма да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията.

Окръжният прокурор допълни, че производството и разследването е започнало още в петък. Вече е разпитан съпругът на родилката.

Ваня Савова уточни, че родилката е имала второ раждане. По случая е назначена експертиза, каза още окръжният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тази възраст бих се учудил, ако всичко е безпроблемно.
69
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69Твоята приятелка е *** без грам медицинска култура и живеете в някое забутано селце. Моята майка ме е родила на 32 години и никой въобще не и се е смял за това. Хич не ми е ясно как моята майка се е "изгаврила" с мен, че ме е родила толкова късно. Дори до сега не осъзнавах ,че това е гавра ОБАЧЕ ти ме просветли. Благодаря ти,за което :))))
68
3
 
9
 
! Отговори
До "до нея" преди 5 години
Това е най-големият проблем на твоята позната. В никакъв случай не е лична отговорност, а ограниченост.
67
6
 
11
 
! Отговори
До 67 преди 5 години
Ти роди на 36 пък виж дали ще ти се смеят или не. Вие в кой свят живеете незнам.
66
27
 
4
 
! Отговори
До неа преди 5 години
Няма значение как изглеждаш а на колко си. Организмът се променя с годините а не с външния вид, ако ще изглеждай на 18. Моя приятелка е на 32 и изглежда на 22. Родила е първото на 26, а второ няма да ражда не защото не иска а защото вече е много късно и е отговорна. Не иска заради своето его да има дете да се гаври с детето като го роди на тия години.
65
3
 
14
 
! Отговори
Неа до Веси преди 5 години
Имам няколко приятелки и колежки родили над 37. Имам позната родила на 49 ! Всички секцио . Пак повтарям , че е насадено тук че след 35 нормалното раждане не е за предпочитане , а секциото . Аз не съм доктор , просто казвам какво съм разбрала до момента ,че се практикува в подобни случаи .
64
4
 
15
 
! Отговори
Неа до Веси 58 преди 5 години
Веси , аз съм на 30 години ! Всички се изумяват когато го кажа. Често питам на колко изглеждам и често ми казват на 23-24 ,но не повече от 25 . Спортувам всеки ден ,храня се здравословно и не се гримирам ! Кожата ми и чиста и здрава . Не мисля че някой ще ми се смее ако родя на 36. Напротив !! Едва ли някой ще знае че аз съм на 36 . Всичко е поддържка и ген !
63
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Да се забрани релета наречен избор на екип. Да се даде гласност че раждане по желание няма. Да се разясни защо секцио в пълна упойка е само по спешност.В случая да се прегледа цялата документация (индикация за секция, упойка, време от начало на упойката до изваждане на бебето, съдебно медицинска причина за смъртта) след като случая е публичен експресно решение в рамките на седмица с публичност от проверката за да се избегне недоволство нетърпимост и напрежение.
62
30
 
3
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
След 35 не трябва да се разрешава раждане със закон. Ако забременее случайно, аборт и това е.
61
5
 
11
 
! Отговори
Раждане преди 5 години
До До момиче"Момиче нормална възраст е до 30 да родиш и двете си деца." Като сте започнали, кажете третото, четвъртото, петото и т.н. кога да ги раждаме? Да, не е хубаво да се отлагат децата до толкова късно, но от друга страна - жената е фертилна и след тридесет годишната си възраст и може да създава и да отглежда жена, защо всявате такива нагласи? Жената е починала не заради възрастта, в която е решила да ражда, а заради лекарска грешка.
60
4
 
19
 
! Отговори
Раждане преди 5 години
Твърдението, че нормалното раждане е рисково за жена над 35 години е мит. Една българка роди три от четирите си деца след 35 години и все нормално, без операция. Но това е в чужбина. Друга българска майка, пак моя позната, роди четвъртото си дете естествено, на четиридесет годишна възраст. Аз родих четвъртото си дете на четиридесет, но със спешно секцио, защото раждането не вървеше, а не защото не ми разрешиха въобще да пробвам нормално раждане. Не търсете виновника във възрастта на жената.
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От дълги години в здравеопазване се назначават детето на мама и тати, такива некадърници станаха лекари и като дойде нещо рядко почват да се чешят. Онези лекари, които знаеха как да реагират при редки случаи и обичаха работата не са у нас или са починали. Бог да я прости и министърът да помисли как да затегни контрола. Цели отделения са цели семейства.
58
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВесиИ защо си мислиш ,че на 36 една жена изглежда като "баба". Повечето 36 годишни жени изглеждат млади и поддържани. Ако е родила на 45 -50 да може и да изглежда като баба му на детенцето, ОБАЧЕ да кажеш ,че се хората се смеят на 36 годишна жена ,че е родила дете е меко казано странно. Аз познавам поне 10-тина жени родили първото си дете на 34-36-37 години и не съм забелязала някой да им се "смее" за това. Може би при вас по селата е така, но определено е странно.
57
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пък родилката се е съгласила на планово секцио след като това за нея се явява второ раждане,а първото е протекло нормално с мъките по раждането пак наверно в близка болница с медицински картон в който трябва да има и описание в него,ако има някакви отклонения според медицински проблеми и експертизи,диагнози и т.н. по това отношение,иначе общо здрав на медицински прегледи и то ден преди раждането сякаш до преди тези дни няма служба консултации с родилките в продължение на периода бременност
56
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На моя съученичка майка и забременя в менопауза. Роди прекрасно дете и всичко е наред. Стига сте всявали страх в жените. Родилките умират и на двайсет. Това е погрешно мислене, което битува в изостаналите държави.
55
39
 
5
 
! Отговори
Веси преди 5 години
В нашия блок една роди на 36 живо и здраво детенце. Може да й се смеят на женицата, но си го гледа, както 20 и кусур годишните майки. Лошото е че ще се подиграват на детето като започне градинка, че баба й идва да я взима, но някои хора закъсняват с раждането по независещи от тях причини.
54
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53Щом природата и е дала шанса да забременее значи още може нали?Значи не е късно, нали? Пък и на 39 човек си има професия, кариера и дом. В "белите"държави масово ражданията са на по-късна възраст точно с идеята човек да си е "стъпил на краката" а да не чака бабата и дядото да гледат и него и децата му.
53
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи много късно. Щом една жена може да забременее,да износи плода, значи може и да роди. ЩО за първобитно мислене.
52
47
 
6
 
! Отговори
До момиче преди 5 години
Момиче нормална възраст е до 30 да родиш и двете си деца. Като си на 50 да са завършили иниверситет и към 52-55 да се радваш и да помагаш за отглеждането на внуци. Българката съвсем се побърка и стана извратена. Да раждаш на 39 е извратено.
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментар "тъй, тъй "е най близко до истината. И колко минуси. Повечето смъртни случаи при раждане са лекарска грешка.