От 2019 г.: Стартира изграждането на новия център на Търново

Той ще бъде разположен на територията на Старото военно училище
17
От 2019 г.: Стартира изграждането на новия център на Търново
Снимка: Булфото, архив

От 2019 година стартира реализацията на мащабния проект за поетапното създаване на нов градски център на Велико Търново. Това ще стане върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно училище, съобщиха от общината.

За целта, по инициатива на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново обяви международен архитектурен конкурс за проектиране на експозиционен център - първата сграда в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развитието, пространственото и устройственото планиране на цялата територия. В тази част участниците предлагат различни решения - голяма пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.

Общо 62 идейни проекта за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение са били подадени от архитекти от цял свят. Разработките са оценявани от 9-членно жури, чийто председател бе проф. Георги Станишев.

На първо място авторитетното жури от архитекти от шест държави класира проекта на арх. Клаудио Нарди от Италия. С него предстои сключването на договор, както и провеждане на необходимите процедури, предшестващи изработката на технически проект за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура.

С идейния проект Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

"Именно със строителството на първата сграда ще бъде поставено началото на цялото развитие на територията на Старото военно училище.

Подадените 62 проекта пък ще бъдат подредени в изложба. Великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Архитектите предлагат "зелени пешеходни булеварди", подземни улици и паркинги, за което да бъдат ползвани и съществуващите траншеи, голямо централно ларго, нови обществени сгради - библиотека, музеи и др. Наборът от тези идеи ще бъде ползван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобчоЪмммм... идват от съседните градове ? Училището, в което учих ще бъде закрито до няколко години, защото няма деца - вече дори започнаха да запечатват етажи. Търновският университет е пред закриване, а той държи активен целия регион. По улиците цели етажи от блоковете са видимо необитаеми от години и броят им расте. Заплатите на повечето места не надвишават 600 лева и то при над 10-часови работни смени. По улиците се набива на очи жестока депресивна картинка-пустош и туктаме някоя баба.
15
0
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Почва, ама не баш !Този проект го почват от 15 години и още няма една плочка поставена.Факт !
14
6
 
0
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Ако където и да отидеш ти предлагат винаги 500лв., то проблема май е в теб. Погледни се в огледалото и се попитай имаш ли някакви специфични умения, който биха ти донесли ползи, какво въобще можеш да правиш. Ако можеш само да хейтиш по форумите, то ти май вече си си намерил работа. Ама ми се струва, че и от там повече от 500лв не можеш да изкараш.
13
1
 
3
 
! Отговори
да, ама не преди 5 години
До Бобчото какво е обявено е ясно - ама като отида да започвам и се почва еднаааа.....не гледай там, а гледай какво ти говоря - почваш с 500 пък нататък ще видим
12
4
 
1
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Работя управител на склад с разнос с 40 човека персонал и отделно транспортно звено. Тия заплати ги давам на работниците в склада. Шофьорите вземат доста повече. А ти вместо да тролиш отвори Джобс бг и виж какви заплати има обявени за складови работници примерно за Търново. Относно троленето, чакам всеки момент някой да се сети от коя партия е кмета и да се затлачи темата от злоба.
11
0
 
4
 
! Отговори
да, ама не преди 5 години
1до 11къде ги видя тези заплати, бе пич, може би само в мечтите си или тролиш
10
4
 
1
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
До 10Ай пак глупости. Точно пък в момента за по-малко от 800лв не можеш да намериш дори общ работник да ти работи. Аман от хейтове. А за квалифициран труд заплата от 1500-2000лв си е съвсем реална, говоря за себе си и всички мой познати. Но извода е, че народа вече е толкова оскотял, че дори и да има някакви позитивни сигнали, той ще продължава да плюе и да обяснява колко е зле и как няма да се оправим.
9
1
 
5
 
! Отговори
n-ти преди 5 години
това е n-ти проект - кметът само обявява конкурси и делят от възнагражденията за спечелени проектиа областта е намаляла за 10 години с 50 000 дущи това е градът на 500-те лева работна заплата
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше да се случи това и след това даже би било добре столицата да се премести там.
7
3
 
1
 
! Отговори
Талонче балонче преди 5 години
Ромео юдейй останаха и в Плевен и селата .....
6
6
 
7
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
До 1 и 2Вярвате или не, ама Търново от няколко години е с много добър положителен прираст!! Има много деца, миналата година има повече родени деца от 1986, дори тази година аще строят нова детска градина. Избрахвея тук преди десет години и въобще не съжалявам. Града се развива добре, а чисто икономически погледнато си има устойчив микс от отрасли в местната икономика, а туризма всяка година върви нагоре. Така че, спрете да хейтите.
5
5
 
7
 
! Отговори
бг преди 5 години
Браво на търновци и кмета им .Изпревариха Пловдив.
4
5
 
5
 
! Отговори
M.P преди 5 години
Незнам от каде ще намерят тези 190 декара за този центар .терена не позволява ,наѝ вероятно е по тези програма да се гепят 190 мил....граждани те на В.Търново са на изчезване . процесът се бавен но сигорен
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е помакът?До 1
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като се построи това кой ще живее и кой ще го ползва в този град???
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас, Търново стана съвсем пуст като американските градчета в едновремешните уестърни. Помакът пак прави изцепки.