Стара Загора почете боевете край града с уникално светлинно шоу

Опера, танци и светлинни ефекти впечатлиха жителите на града
10

Снимка: Община Стара Загора

Хиляди жители и гости на Стара Загора присъстваха във вторник вечер на впечатляващия звуков и светлинен спектакъл "Моление за Стара Загора".

Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора" се оказа тесен за всички желаещи да присъстват на тържествата по повод 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и 140 години от Освобождението на България.

На два екрана вървяха историческите данни за боевете и участниците в тях, а след това предаваха изпълненията от сцената.

"На това паметно място, на тази сакрална могила, където лежат костите на хиляди, днес ние изпитваме уважение към подвига на знайни и незнайни герои дали живота си за свободата, към тези, които са работили за възстановяването на Стара Загора след опожаряването й. Щастливи сме, че живеем в този град, който единствен притежава знаме наградено с орден – Самарското знаме. Стара Загора дава началото на освободителната борба със Старозагорското въстание, а знамето му е в основата на националния флаг на България", каза в своето слово заместник-кмета на града Иванка Сотирова.

Тя призова днес тези примери да бъдат давани на младото поколение. "Длъжни сме да предаваме нашата история на бъдещите поколения, да се гордеят и да пазят спомена", каза още тя.

В тържествата се включи и старозагорския митрополит Киприан, който зае диригентския пулт при изпълнението на ораторията "Моление" от Найден Андреев. На сцената излязоха изпълнители от Оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, Общински духов оркестър и Военен духов оркестър при Втора механизирана бригада. Десетки светлинни лъчове съпътстваха изпълненията, събирайки музика, глас и светлина с уникално въздействие.

Нестинарският танц от танцовата драма "Нестинарка" по музика на Марин Големинов на балета на Операта бе друг красив момент и остави без дъх дошлите на тържествата, а спектакълът завърши с голяма заря.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До месаращо са не фанеш с карантията и сланината,ами са напиняш да ръсиш глупостите си тук?
7
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Факт!КР Е ТЕН!..На квадрат,та даже и на "куб"!
6
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Помним ли Историята си,която е СЛАВНА и СРАМНА,НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕМ.Опожаряването на "Заарата" от турския башибозук по време на Въстанието е един от ПАМЕТНИЦИТЕ на славното ни,но трагично минало..ДА,"Заарата" горя и през 1876-та,и през 1877-***..Поклон на тия Българи,които ипомнят и тачат историята си!
5
6
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Вярно ли че градът и икл.ан от поробителите благодарение на некадърното руско командване жертвало града за да си спаси задниците.
4
8
 
3
 
! Отговори
месара преди 5 години
е нали не сме били поробени, не е имало турско иго, от кого са ни освобождавали руснаците? въпреки че това не е било никаква освободителна война, тя си е поробителна, само са се сменили поробителите ни!
3
2
 
24
 
! Отговори
бг преди 5 години
Трябваше да почетат паметта и на 20-те хиляди жители на града, изклани от редовна турска войска и башибозук , след оттеглянето на руските войски от него през 1877г!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасно шоу, за втора година бях и ми хареса много. И бе доста по-различно от миналата година! Дано стане традиция!
1
1
 
14
 
! Отговори
Зара юба алес преди 5 години
Уникално светлинно шоу!