Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
13
 
10
 
! Отговори
а преди 5 години
До Анонимен15При социализма как беше?бай тошо кога щеше да върне парите, които беше взел за вноски за кола и за жилище?
19
31
 
11
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Който иска да живее добре намира начин. Един с работа, друг с ум и изобретателност, трети с не дотам почтени начини, но намира. Останалите мрънкат, защото чакат някой да им оправи живота. Да си мрънкат и да чакат. Ама живота минава
18
1
 
44
 
! Отговори
zeus преди 5 години
За едни остров и къща в Барселона, за други сух хлебец. Българите имаме една хубава поговорка: от работа се става гърбав, но не и богат...
17
2
 
36
 
! Отговори
Mig преди 5 години
ТиквочЪ , ГЕРБ , БСП , ДПС , Пеевски и Сие всичките в затвора в Белене. Българи - Юнаци вдигнете се Преврат и всичките ОЛИГАРСИ в БГ- Парламента в затвора до живот. Докога ще търпите безобразията им. Ставате все по бедни, а живота в България все по труден, зарЪд тиъ крадливи 240 *** в БГ - Парламента. ПРЕВРАТ и Борисов и Сие в затвора. Ебахъ майката на целокупния Български народ за трите си мандата ни прокуди от България, 2,5млн българи зад граница, раздели ни от семействата и приятелите.
16
3
 
26
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото пари има в света толкова по 3 пъти трябва да се връщат, 20 поколения хора трябва да работят без да ядат и да получават нито долар за да се върнат парите яжте асвалт и капитализъм.
14
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В свят в който ти трябва един чужд език и компютър , за да си финансово независим, мързеливите некадъри тръгнали да реват на държавата, която така или иначе няма да помогне. Взимайте се в ръце и стига мрънкали, не става само с лежане и ***. А и комунизма няма да се върне, та не ви знам на кво се надявате?
13
0
 
53
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Едни и същи статии всеки ден. Питам защо журналистите не отидат да задават тези въпроси на господата в парламента, а само насъскват гражданските съсловия едни срещу други ? Отговорът е ясен и мястото ни в класацията за свобода на медиите, го показва много ясно. Медиите публикуват, каквото им се каже и дори, когато има критика към властта, тя е предварително одобрена !
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите може да са най-гладните , но имат най-дебелия премиер в света. След Хелмуд Кол де....лека му пръст.
11
3
 
32
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
Богатите в България гонят стандарта на богатите в ЕС.Поради това се налага бедните да потърпят, защото онези са ставали богати в продължение на 300-400 години и е малко трудно да се навакса за 30-40. Но още само 100 години мизерия и България вече няма да е необходима на нашите богаташи и останалите европейски държави ще могат да изпитат същото ...
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да докато корупцията си шава некои си спят така ще да е ония си правят каквото име воля дано сте на хаваи и да сте добре еи
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нивото на бедност в ЕС не е 321 лв.
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нищо нововечното герберонско малоумно оправдание
7
16
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
Хах, тия ще ме скъсат от смях.... По техните думи излиза, че в Западна Европа всички са богати. Ех, мечти, мечти....
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализъм баце, нали това искаха уж, а иначе сме стабилни на тормозете Биби и шайката му с доходите и бедноста
5
2
 
47
 
! Отговори
природен закон преди 5 години
Във вселената нищо не се губи.Само се трансформира от едни джобове в други..
4
9
 
35
 
! Отговори
Циник преди 5 години
В целия свят е така!Средна класа - вече почти няма!
3
55
 
12
 
! Отговори
нищо ново преди 5 години
Който търси -намира.Който е мързелив и некадърен - мрънка, оплаква се и чака светлия комунизъм, когато ще има всеки ден безплатни бузлуджански кебапчета.
2
35
 
11
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Това е по цял свят, не семо в Бг.
1
3
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Е ТАМ ГО НЯМА БОЙКО???? ФЪНДЪКОВА??? ЦВЕТАНОВ ??И ГЕРБ ??