Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

13921 гледания   |  Още видео

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
47
 
! Отговори
природен закон преди 6 месеца
Във вселената нищо не се губи.Само се трансформира от едни джобове в други..
4
9
 
35
 
! Отговори
Циник преди 6 месеца
В целия свят е така!
Средна класа - вече почти няма!
3
55
 
12
 
! Отговори
нищо ново преди 6 месеца
Който търси -намира.
Който е мързелив и некадърен - мрънка, оплаква се и чака светлия комунизъм, когато ще има всеки ден безплатни бузлуджански кебапчета.
2
35
 
11
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Това е по цял свят, не семо в Бг.
1
3
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Е ТАМ ГО НЯМА БОЙКО???? ФЪНДЪКОВА??? ЦВЕТАНОВ ??И ГЕРБ ??