Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък твърдя, че бедните стават по-богати
239
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе сте чели явно Маркс от към правилната му страна а от към пропагандистката, което не ме изненадва особено. Много са така
238
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде ги видяхте тия гладуващи?
237
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Boko boВ общи линии сте на смислен път но това не е достатъчно ;-). Народа спи, не е глупав ;-)? Трика е да го събудиш нежно, че да не те изяде. Как беше за революциите и децата и. А за "глупавия" бос и "умните" му работници ще си замълча, че ми станаха много минусите :-))).
236
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата м/у бедни и богати се увеличава, защото благодарение на робския труд и отчаянието на хората, т.нар. бизнесмени трупат милиарди и си купуват Бугати за по пет милиона !
235
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 666Хайл Сатан ;-).Въпроса не е колко произвеждаш а какво произвеждаш. Точно за това се иска акъл а не да повтаряш като робот едни и същи действия. По времето на "комунизма" имаше тояга наречена "Диктатура на пролетариата" и морков наречен "Комунизъм" то сега тоягата се нарича "Изкуствен Интелект" :-), за моркова оставям на вас за домашно :-))).Който остане под нивото на това което прави тоя "интелект" не мога да го мисля.Вероятно това ще им се изясни когато власта ти е абсолютна.
234
4
 
25
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Тук не става дума за производителстост. Щото с мотиката дето ти я дава шефа докато се вози на джип за 50000 добив няма да има. Това си е постановка. На някой им трябва тази територия за след 20г, когато ще има велико преселение на народите от Африка и Азия. А иначе беден и глупав народ или по-точно пасмина щото българите не са народ лесно се управлява.
233
10
 
19
 
! Отговори
666 преди 5 години
Както казва поговорката - *** народ, ниски заплати! Кво се чудите?! Започнете да произвеждате колкото умните народи и заплатите ви ще се увеличат.
232
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои много се гордеят,че са учили и чи са завършили,къде едно,къде две висши образования и само за това искат получават специални привилегии при заплащането,щото видите ли били образовани,следователно и умни?!Да ама не!-Я да видим къде и какво сте завършили?-А,ама то специалност,дето се среща под път и над път бе!-Кой ВУЗ сте завършили? Оня дето приемат с 2 и нещо икъдето магаре да вържеш и то ще завърши?Ами като сте много умни,направете така че да ви забележат,а не само да ревете!
231
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В допълнение към долния ми пост, лимит какво да правиш ;-), ако не сте чужали за едно нещо наречено великата Депресия, през 30-те намерете си книжки и почнете да четете и мислите. Но първо престанете да слушате бездарни професори :-). Бих ви дал "линк" с книга ама сте зле с английския, предполагам, а не се изживявам безплатен преводач. А и лимитите на Днешлювците ме ограничават, трият ми връзките поради криворазбраната си политика на политкоректност :-).
230
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие дори идея си нямате какво се задава. Това от което в момента се оплаквате ще ви се струва мечта. По интересното е, че единственото, което можете, е да се оплаквате и да ритате по мъртвото куче :-), комунизма(социализма) или както там ви се харесва.Дори не се опитвате да схванете механизма по който ви ограбват, камо ли да се опитате да промените нещо. Така, че Борисов & компания, И ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ, могат да са спокойни за власта си докато сте такива ;-)?
229
2
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Вчера наредиха Кюстендил и Благоевград до Видин по заплащане! В Дупница затвориха машиностроителните заводи, ХФК - сегашният Актавис намалиха с 2/3, ТЕЦ Бобов дол - също, от МИНИ Бобов дол остана само откритият рудник. Откриват се само шивашки фирми. Заплатите в Дупница не са мръднали от 500-600 лева. Работодателите обират цялата печалба, а на работниците остават само трохи! Вече си имаме не само беден Северозапад, но и беден Югозапад! Честито!!!
228
0
 
6
 
! Отговори
До 218 преди 5 години
Браво пфиятелю това което каза го одибрявам това е истина
227
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 231Повтаря се статията от миналата година, защото нищо не се е променило, всичко е същото. Даже е по- лошо.
226
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Народен представител 212И аз казвам същото, ама всуе.МРЗ трябва да стане 700- 800лв още сега, защото всички работодатели се водят по нея. МРЗ е мерило за 70-80% от работните заплати, изплащани в страната.
225
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повтаря се статията от миналата година.
224
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живота в момента е по зле от живота преди 200 години тогава не е имало толкова гладуващи живота е много зле в момента това е дърното просто дъното
223
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В държавите които няма мутри всички взимат нормални заплати и няма гладуващи едвам преживяващи
222
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази държава *** с четвърти клас взимат повече пари от доценти и професори
221
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял живот те лъжат да учиш и какво става накрая учиш цял живот и после ти предлагат заплата минимална или малко над минималната и гледаш разни футболисти, тенисисти, мутри милионери и милиардери които при всеки случай не са по-умни от теб