Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 224Аз съм се образовал ама много отдавна за да се досетя колко родолюбиви биха били нашите родоглупави работодатели. Самите депутати и съответно работодателите продадоха голяма част от инфраструктурата на страната без да се замислят за последствията. Ами ето ги сега на тепсия. Дребното и ситно мислене води до урната и до фурната за обикновения българин. Добре че е заспал иначе на някои тясно ще им се види.
219
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 220А кои са днешните капиталисти??! Синчетата и дъщерите на бившите "комунисти"! Абе този основен ФАКТ винаги обягва на някои хора по логика от бившата червена върхушка! Ама които е заблуден - пуха пръст някъде!
218
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да философстваш типично по селски за крушата и опашката, вземи се образовай и разбери, че капитала масово напуска страната благодарение на скъпия лев, наложен ни от борда и липсата на производство. Всички големи вериги от които купувате всекидневно стоки, в коя държава отива тяхната чиста печалба??? Или може би те работят само за да плащат данъци и заплати? А ако бяха собствениците български фирми, дали нямаше една голяма част от тези печалби да се вливат обратно в българската икономика?
217
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тая държава ако си безработен или пенсионер е зле ако случайно намериш работа на минимална заплата е зле не може и да си помислиш да живееш и да имаш семейство затова всеки ден хората се гърмят палят и скачат от блокове явно освен да се гърмим палим и скачаме от блокове друго няма какво да се направи
216
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва всеки човек със средно образование да получава някакви социални пари ако е безработен и минималната пенсия да се увеличава и минималната заплата африка е по-добре в африка не се оплакват по-добре са там никой не се оплаква
215
4
 
25
 
! Отговори
До 214 преди 5 години
Убит капиталист спасено дете... Не комунистите са виновни за бедността и никога не са били . Хубави лоши .Системата преди 1989 разпределяше благата в обществото много по-равномерно. Това според мен е дори по-важно от това единици да бъдат богати а другите бедни.....
214
1
 
19
 
! Отговори
10 преди 5 години
Професоре,какво го увърташ-липсвало комуникация!Дрън-дрън-комуникация има,но има експлоатация и класово неравенство,което сега наричат поляризация.Фалшиви констатации и ялови препоръки, "че ще стане вълк овцата и певците като нея"!2млд икономии-че те едни *** като ги закачиш на пирона и не ги обуваш ще изтраят и 50 години,а магарето може да кара и на слама,както сме повечето българи сега!Млади хора,бягайте от България-тук е мафия!
213
9
 
22
 
! Отговори
До 208 и 211 от Бай преди 5 години
Абе вие защо още пишете за комунизма 30г по-късно . Дайте да видим какво направи този комунизъм за 30г след 1944. От една бедна земеделска държава станахме държава с която се съобразявах с развита индустрия и селско стопанство . Каква направи капитализма в БГ за 30г. Оставям на вас да кажете аз казах каквото имах да кажа вие освен да плюете преди 1989 сравнете .Образование,здравеопазване,култура .....Давай Не можете защото семката ви е такава-разрушителска.
212
1
 
19
 
! Отговори
Данте Алигиери преди 5 години
До народния представител Аз пък виждам само един смислен изход от ситуацията - ЗАКРИВАНЕ!Надежда тука всяка оставете!
211
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са онези дето преди 28-29 г.викаха:Кой не скача е червен или:Всички комунисти 2м.под земята? Какво постигнахте и докъде стигнахте? И тогава и сега съм прав: Нищо не става от вас! Телета сте се родили,*** ще си умрете!
210
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на роми се дават 500 600 евро социални помощи в Германия а на млади образовани но безработни тук не се дават или на пенсионери с 200 пенсия не се дава увеличение затова всички гледат да се махнат
209
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите са отчаяни излизат от гимназия и тнт и им предлагат 600 лв не виждат развитие тук тези уникални *** от герб изгониха всички млади и стари хора
208
2
 
14
 
! Отговори
Народен представител преди 5 години
Аз виждам само един изход от ситуацията... незабавно повишение на мин. работна заплата и пенсия!!! Стига държавата е работила и защитавала интересите на мастити родни бизнесмени и чуждестранни "инвеститори". 1300 лв. МРЗ - който може да си позволи да изплаща такива заплати - нека да е бизнесмен, нека има... Но който неможе да си позволи, нека спре да живее на гърба на работещите бедняци и да ходи да работи за някой!!!
207
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай Тошо 203Сринаха тази държава! Нима не си чувал българската поговорка - крушата си има опашка. Това което е в момента е резултат от татовия режим. Имаме причина - следствие! Когато го проумеем тогава ще се оправим. Тази болна носталгия към един бивш пропаднам/назадничав режим няма да ни спаси от изчесване. Както всички виждаме в момента сегашните оправници са бивши БКПта и си я карат като татовите но голямите ресурси за кражба ги няма отдавна и народа страда. Кражбите не спират!
206
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Елате ни вижте!!!По какво си се сравнявал с Румъния?Румъния произвеждат коли от 50 години.Имат си собствен нефт, газ.Не са си поръчвали руски реактори.
205
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен207Ти за кого гласува бе богатия?
204
11
 
11
 
! Отговори
да бе преди 5 години
До Бай ТошоМного лъжеш бай Тошо.При тебе стояхме на тъмно, по магазините нямаше дори тоалетна хартия.На това ли му викаш човешко развитие?Е, да СССР возеше нашите космонавти на ракетата.Ракетата не се скачи със станцията, ама Батето се бил скачил с 2 рускини.
203
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бедните ще им кажа само едно!!!Като гласувате за Тиква срещу 50лв и две кюфтета сега ДГД, балъци!!!!!
202
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Това е логично.важи за целия свят.който може да прави пари си ги прави.който неможе харче,не печели,продава майчината къща и пак харчи докато свърше.а такива нехранимайковци все повече.света създава покемони неграмотни.за да бъдате управлявани лесно.извода.УЧЕТЕ.ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ.
201
3
 
31
 
! Отговори
Елате ни вижте!!! преди 5 години
До преди 1 година се сравнявахме с Румъния, а тя направо ни отвя по всички показатели. Сега започнахме да се сравняваме със Сърбия държава, която е извън ЕС и беше раздирана от 10 годишна гражданска война с унищожена икономика и инфраструктура. Направете си сметка до какво сме си докарали територията, защото това отдавна не е държава! В обозримото бъдеще, практически ще изпаднем в състояние да не можем да плащаме пенсиите на старците и помощите на ромите и тогава ще е забавно. Елате ни вижте!