Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Един от Северозапада 112Искаш пример за нещо високотехнологично от сега ли? АМи добре:Призводството на флуор 18 за ПЕТ скенер. Хем високотехнологично, хем помага за диагностика на рак.
159
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Сърбите незнам но Румънците дръпнаха напред .Няма как да ги стигнем тръгни от Тимишоара до Видин ище забележиш разликат а.По селата се строят нови къщи има живот.Тръгни от Видин за Лом и ще видиш няма и асвалт къщите рухват Българина даже и за ремонт няма пари.
158
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога няма да достигнем западноевропейските доходи. Икономистите като тези трябва да спрат да лъжат народа. Единствено ще бъдем евтина работна ръка и с по-ниски цени.
157
1
 
5
 
! Отговори
ууу преди 5 години
До АнонименСбъркал си думите работят-крадат.
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами кажи си го направо г-н специалист, политиците крадът и с гъзовете си в последните 30 години за това. Народа седи и чака някои да го оправи ама живота така не работи иска се желание, упоритост, учене и преследване на целите до дупка. Докато политиците не се притиснат до ъгъла или избиване и сменяне няма да стане
155
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово богатите продължават да работят здраво, а бедните продължават да чакат наготово и ето ти разликата... Толкова е просто.
154
3
 
3
 
! Отговори
Е. Е. преди 5 години
Големи лъжи се пишат по БГ-интернет.Истината е 50 на 50.
153
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя експерт първо да отиде в Сърбия и Македония и да види какви са заплатите и тогава да говори, абсурдно е да се говори че Сърбия ни е задминала в каквото и да е. да навремето бяха значително по-добре от нас, ама в момента са пълна трагедия, в Белград заплата от 400-450 евро се счита за хубава, а за южна Сърбия това е заплата мечта, отделно безработицата там е изключително висока
152
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак е добре, ако БСП са на власт всичките ще сме бедни.
151
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да имаш малки стопанства, трябва да имаш условия. Едната земя не е достатъчно условие. Къде са българските ефтини малогабаритни машини с ефтина поддръжка? Къде е изградената система за реализация на продукцията? Къде са консервните заводи? Къде са фуражните заводи? Всичко разбиха и чакат пазара сам да се справи. Голяма грешка, добре дошла за западните лицемери !
150
7
 
19
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Разбрахте ли драги ми евроатлантици, американски подмазвачи и *** - Сърбия, претърпяла няколко войни, с отцепена територия и извън ЕС надмина България по доходи.Предлагам да помислите по темата.
149
0
 
27
 
! Отговори
Ааааааа преди 5 години
След време в учебниците по история, като изреждат концлагерите Освиенцин Треблинка и ще споменават, че най - ГОЛЕМИЯ и ПРОДЪЖИТЕЛНО СЪЩЕСТВУВАЩ е КОНЦЛАГЕРА БЪЛГАРИЯ
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оффф такива синдикални експерти като почнат да се изказват и страшно ме дразнят, ми да ги питам тия, къде са им синдикалните организации в туристическия, строителния и транспортния бранш, да бранят правата на работниците, да натискат работодателите за реални осигуровки, за плащане на извънредния труд, ми нямат синдикални организации, защо нямат? щото си взимат сухите пари от чеврените бизнесмени и не правят там никакви синдикални орагнизации
147
3
 
31
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Каквото и да пишем и си говорим-това е действителността.И няма изгледи скоро да се промени. Стадото си гласува пак за Герб, и си блее, колко добър е овчаря който ги стриже, дои и взима децата им, че ако дойде друг овчар не се знае как ще е.А половината, от стадото са цветните овце, особено любими на овчаря, за тях винаги има и нещо повече.
146
1
 
31
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Докато ни управляват комунистите и техните деца и внуци разпределени в партии с различни имена имена, ще е така. Гласувайте за тях и след години ще четем същите новини, но народа ще 4 мил. Нужна е коренна промяна във всяка една сфера.
145
1
 
33
 
! Отговори
Ааааааа преди 5 години
Имам приятели от Европа, на които като им кажа, че милион и половина пенсьонери живеят с пенсия до 150 лева губят звук и картина и казват "Е как?" Е това е "добра" практика при администриране на процеси на ГЕНОЦИД И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ извършване дългосрочно . В Освиенцим разкладката е била по голяма от 150 лева по тогавашния обменен курс
144
2
 
16
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
Хем сме 7 милиона българи, общо, както по света, така и на територията на България, хем реално пребиваващите тук са има-няма 4.5 до 5 милиона, хем 2 милиона от тях живеят под прага на бедност от 321лв на месец, хем имаме над 4 милиона регистрирани автомобили и под тая драматична статия има друга със съвети при купуване на кола на старо.
143
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България от 28 години така се получава бедният по беден богатият по богат. Много бедни и малко много много богати. Бедният, гладният, не образования се манипулира - идва един дедо и казва аз ще ви оправя за 180 дни - всичко гласува но ставаме по бедни, идва други аз ще ви оправя, и куп обещания и той / те / пак стават богати - народа още по беден е и до каго така. Отделно краденето, корупцията, недоверието в политици, полиция, съд, като цело в държавата.
142
1
 
36
 
! Отговори
Vuii преди 5 години
На Боко хората си знаят едно и също! Според тях имаме високи доходи, силна икономика, ниски данъци, всеки кара Порше! Ако ги слушаш в света видиш ли нема такъв скок и такова развитие! А по улиците...глад, мизерия, мръсотия, разбити улици, бездомни кучета и мръсотия! Смятайте като държави от типа на Албания, Македония и Сърбия ни се присмиват! На нас....европейците!!!
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, иначе бизнеса ще фалира.