Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

Доходите в Сърбия вече са по-високи от нашите
3 авг 2018 11:00, Петя Славова
290

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
1
 
10
 
! Отговори
Сами си го туриха преди 5 години
Ако всички бяхме богати щяхме ли да сме намръщени и нервни и депресирани не нямаше. Парите правят спокойствие то ако цял народ е беден ще има кражби убийства трепане изнасилване. То всеки ден има това е доказателство че народа е супер беден. А богатите те не могат да са спокойни защото всички други са бедни и те немогат да живеят спокойно защото ще има трепане на бизнесмен и ще бъде захвърлен в барата.
259
0
 
4
 
! Отговори
ГРОБ преди 5 години
До ГЕРБ foreverТи луд ли си ?!? Ментално непълноценен! Не, ти наистина си изтърван от психото!
258
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 252Много си заблуден драги! Сегашните богати не са хора на "умствения труд", а са мутри неграмотни и са днешните работодатели! Те прибират почти цялата печалба, а на тези които я изкарват, остават само трохи!
257
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 257Не са ти виновни Кауфланд и Лидъл! Със минималната си заплата от 400-500 лева не мога да си позволя да влизам в тях! Много рядко се случва! Нашите работодатели обират цялата печалба , а на работниците дават колкото да могат да идват на работа! Ще кажете напуснете, идете в чужбина! Не всички обаче могат да го направят! Имам още няколко години до пенсия, не мога да оставя възрастните си болни родители сами. Ще мизерствам и след пенсия, ако я дочакам!
256
14
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Не бива да се поддаваме на внушения,които целят разединението на нацията.Подобни изказвания целят да всеят смут и деструкция в обществото.ГЕРБ е единствената партия,която спазва и изпълнява обещанията си и работи за благоденствието на всички - от просяка до милиардера!
255
1
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
няма нищо ново в тази новина...
254
1
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Ама какво стана с демократичната и неолиберална мантра "Елате в България,страната с висококвалифицирана и безкрайно евтина работна ръка"Да имаше такъв момент и политиците гледаха на хората като на крепостни и ги разпродаваха на ляво и дясно.За съжаление всичкото наукоемко производство и развой го ликвидирахме.Тези отрасли,които носят висока принадена стойност същи ликвидирахме,а се поощряваше шиенето на ризи и *** с чужди суровини.При този отрасъл е днес го има утре е изчезнал със заплатите
253
5
 
9
 
! Отговори
Бойко каза преди 5 години
Доган е най-великия български политик и аз му се възхищавам.И за жалост , това е истински цитат от ген.инж.д-р.Борисов.Какъв ти Стамболов или Каравелов те за Бойко са нищо пред Доган , а самият той и с Левски се сравнява , че и над него се поставя
252
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсете Сорос, Костов, дядо му на Костов и т.н. може и леля му.
251
7
 
5
 
! Отговори
Пак ни окрадоха преди 5 години
Не Бойко или Доган , а другите са виновни , те ни изнесоха златото (нали сме първи в света по всичко) и индустрията за трилиони , че и квадрилиони чух да казва Нинова.Даже и Волен убиха и с двойник замениха.Гадни немци , те с Костов ни подариха на Сорос , дето рептилите командват.Само ГЕРБ ще ни оправи
250
7
 
11
 
! Отговори
Приммм преди 5 години
Само ще Ви дам един пример.4 германски фирми обират и парите и драстично развалят бизнеса в БГ в много сфери.Това са - К***уфланд-Л'иДъЛ, М'е'тро и Бил@
249
1
 
8
 
! Отговори
Eee преди 5 години
Тая статия е тотален абсурд...в Европа има минимална часова ставка например в UK е около 8 паунда на час след данъци...ама колко си умен колко глупав под тази ставка никой не ти плаща....а за програмистите....ами в Бг вземат джобни пари...в нормалния свят минимум 5000 след данъци на месец... така че на Бг и трябват още 50г. Да стигне тоя стамдарт
248
2
 
1
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До АмериканСамо минуси! Показва какъв е българският акъл.
247
16
 
4
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 249Ми като си 'недооценен, обидно ниско платен' какво правиш по въпроса, освен че хленчиш обидено?
246
7
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
Един беден тругнал да търси работа. Питали го какво може, а той:-Мога да копам!-Добре, а какво друго можеш?-Мога и да не копам!
245
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатите не стават по-богати за сметка на бедните. Без "богати", т.е. хора на умствения труд, бедните бачкатори са нула. Това вече е играно, и ние участвахме 45 години.
244
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На един бос с малко акъл, за да ги подбере и задържи, му трябват няколко такива кадърни техника - програмисти, инженери и т.н. и роботи с "изкуствен" "инелект" и тогава и за цеховете за ризи бизнеса умира, а и не само за тях !За това ви говоря за нова ПО-ВЕЛИКА ДЕПРЕСИЯ, ама това не изнася на ТЪЛПАТА, не Народа. Просто погледнете какво идва след Депресията от 30-те, само че сега бомбите са с термоядрен заряд, не тротилов. И сме 7 млрд. не под 2млрд. на планетата.Схващате ли разликата ?
243
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислите в клишета, нали това ви разправям отдолу. Но е по-лесно да тресвеш минус и да игноприраш от колкото да търсиш решение :-).Такова нещо като "програмистите" със 5000 лв. заплата съществува в обществените фантазии. Талантливи програмисти са 1-2% от масата "програмисти", вероятно те взимат и повече. Дори Наков го разбра това, е с десетина години закъснение ама :-). Та по неговите думи, а той ги плаща или неговите хора :-), заплатите са около 700-800, в провинцията под 600.
242
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Боби, програмистите не седят само в офисите, но просто са надценени! Или техните заплати са европейски, а на всички останали заплатите са български или мизерни!Но, и те се хранят, а храната от фермата до магазина е труд на стотици хиляди хора! И този е недооценен, обидно ниско платен!
241
9
 
7
 
! Отговори
bobi 1980 преди 5 години
a programistite samo vzimat pari za da si sedat v ofisite.kak moje da vzimash pet hiladi leva i samo da si sedish?i toa kato vidi jena ne znae kakvo da pravi.