Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?

Стопаните плашат с протести заради орязан бюджет
Обновена: 4 авг 2018 08:32 | 4 авг 2018 08:32, Веселина Йорданова
59
Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?
Снимка: архив, БулФото

Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, с което иска спешна среща с ръководството на земеделското министерство и промяна в бюджета, определен за подпомагане на сектора.

Производителите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на протестни действия, предаде БНР.

Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци е обсъждана в работна група, ръководена от заместник-министър Вергиния Кръстева.

"Тя ме уверяваше в тази работна група, че промени в бюджета за оранжерийното производство няма да има", казва Атанас Кунчев от Асоциацията. Когато виждат какво предложение България е изпратила до Европейската комисия, идва неприятната изненада, защото бюджетът бил орязан с милион и 200 хиляди.

Според производителите някой в Министерството по традиция не си е свършил добре работата. "Или небрежност, или умишлена манипулация", твърдят те.

Ако отрязаните милион и 200 хиляди лева не бъдат изплатени под друга форма, това ще доведе до свиване на българското производство:

"80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9В момента говориш пълни глупости.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Ех таз лоша демокрация бе :) как в страните от западна европа работи, а все на балканките не иска :))) мистерия...
8
2
 
17
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
До Анонимендо 3 : По мое време на субсидиите им казвахме дотации,синко ! И раздавахме за всичко ! И ...Не се изказвай неподготвен !!!
7
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Аз съм гледала земя и знам какво е-нямаш достъп до складове,защото са купени оти наши хора,ако определя до банка те дерат яко,програмите не стигат до теб,само за 1 програма ми трябваха документа,а на края чиновник а ми каза,че ще си купя нов трактор но поне5000хиляди трябва да му дам.Продукцията минават едни мускулести момчета. ..Да се организирате пак пречки и то големи..В земеделието останаха хора които не могат но дерат и чиновници много чиновнуци. .Завършили за агроном в държавния фонд не мо
6
1
 
13
 
! Отговори
Е що бе? преди 5 години
Къде! Тиквите могат ли дс станат толко дебели без пари?!
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой не скача е червен,Кой не скача е червен. Така е при ДемоКраДцията.Пари има само за богатите.Бедните ДГД.
4
1
 
19
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Абе ние отдавна сме индустриално аграрна страна...и сме граждани..какво земеделие...да земеделстват холандците...завалиите...
3
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама разбиииира се, че реването е за пари от ЕС. Дядо му едно време все домати със субсидии е произвеждал. Как досега не сме се светнали, че са им малко париците на тези хора. И милиарди да им се дадат, пак няма да могат да изкарат конкурентни домати, щото не е това идеята.За мен субсидиите от ЕС са крайно вредни, повечето се крадат и не водят до производство на евтина и конкурентна продукция. Трябва незабавно да се спре с тази политика.
2
3
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Скачайте,бе ! Кой не скача е червен !
1
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все ми е едно от къде са доматите общо взето...