Водата на Хасково – отново изследвана за уран

Показателят е под максимално допустимата стойност
6 авг 2018 20:45, Петя Славова
4
Водата на Хасково – отново изследвана за уран
Снимка: архив, Булфото

Резултати от нови изследвания на водата в Хасково от помпени станции "Северна зона" и "Източна зона" показват, че показателят естествен уран е под максимално допустимата стойност от определената в Наредба 9 за качеството на водата за питейно-битови цели, съобщиха от ВиК Хасково.

Още по темата

Изследването по радиологични показатели е проведено по искане на водното дружество, съобщава БТА.

В периода 10 април - 26 април 2018 г. са взети 11 проби от помпените станции "Северна зона", "Узунджово II етап" и "Източна зона", обясниха от ВиК Хасково.

Отклонение има при пробите от помпена станция "Узунджово II етап". При максимално допустима стойност от 0,03 мг/л според наредбата, установеното количество е 0,039 мг/л., казаха още от дружеството. От там посочиха, че остава в сила наложената забрана за използване на питейната вода за пиене и приготвяне на храна, а за населението в Хасково са осигурени водоноски.

Продължава работата по проект "Допълнително аварийно водоснабдяване на Хасково", което се финансира по споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Хасково.

След въвеждане в експлоатация на новоизградените съоръжения и предаването им на ВиК оператора с разрешение за ползване, водата от тях ще бъде смесена с тази от другите помпени станции от водоснабдителната система на Хасково, което ще доведе до повишаване на качеството на водата и до отпадане на забраната за използването и за пиене и приготвяне на храна, информираха още от ВиК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: водаУранХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Майна преди 5 години
Мани ,спрях да пия Каменица откак я преместиха в Асково.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хасковлии са пълен ***! Гарбич! *** от Столипиново са по-висока класа от убитите хасковлии!
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** затва ли хасковлии са толкова зле? Затва ли са толкова скъсани? Затва ли са толкова унесени и смотани хасковлии? Бреееее.. Имало причина.
1
3
 
2
 
! Отговори
Кенана преди 5 години
Пийте УТАНжада ...