Ястребино остана без църква. Храмът в селото се руши

Хората няма къде да запалят една свещ
7 авг 2018 10:55, Петя Славова
46

Село Ястребино. Разположено на метри от главния път София – Варна. Едно село, до преди 30-тина години познато и чуто от млади и стари, гордеещо се с историята си, която е разказвана на поколенията.

Днес местните имат голяма мъка по църквата, предава Bulgaria ON AIR. Селският храм отдавна се руши, Храм, в който те са се венчали и кръщавали децата си, а сега  няма къде една свещ да запалят.

Първо е изчезнала камбаната, която с волски каруци е била докарана чак от Румъния, нейният звън е огласял цялата околия, от близки села хората са разбирали, че в това село има венчавка или смърт.  След изчезването й,  в селото настъпва тежка и страшна тишина, хората не могат да разберат делник ли е, празник ли е. Дворът на селския храм запустява, пътеката към него обрасла с трева, самият той остава празен.

Някога известното село, започва бавно, но сигурно да се топи. Остават само старците и разказите им за чудната каменна черква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Червен гз преди 5 години
До ???А колко църкви съборихте вие, изчадия червени на партията коучка?Колко свещеници репресирахте?
41
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Отделно от долното демократичните сили да се разходят до Черепиш. Там беше средното училище за попове. Цветущо до 89г. сега е в руини. Църквата пада училището е без покрив - столова, общежитие - всичко без дограми и покриви.Църкавата преживя турско и комунистическо ама демократическото робство не ми се верва да преживее.
40
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
1944 -1989 г. са построени три пъти повече църкви от периода 1989 -2018г. както искате така го разбирайте демократчета.
39
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 5 години
Църквата е от около 1909 година. Издържала е до 1944, издържала е между 1944 и 1989, но не издържа на демокрацията след 1989 година. Демократите дето уж са много набожни, защо не се погрижиха за църквата, а вместо това и откраднаха камбаната и я оставиха да се руши?
38
1
 
3
 
! Отговори
112 преди 5 години
До тези анонимните: Колко болен трябва да ти е мозъка, за да славиш фашизма и да се радваш на смартта на български деца? Не би могло да бъде друг освен издънка на фашисти в дъното на душата си. Защо им била църква - има няколко категории лица в световен мащаб, които са си позволявали да рушат религиозни сгради без значение от религията - фашистите и ИДИЛ. Напълно възможно е тези анонимните дето се радват на насилствената смърт на деца по на 10 години вече да са заквасени и с идеите на ИДИЛ.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът си отиде, слава богу!
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнездо на комунисти, за какво им е църква, да почитат ястребинчетата в нея ли?
35
6
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
До ИванИване, България няма цар от над 600 години.Тъй наречените последни царе ни бяха натрапени от западняците. Те не са българи. Те са чужденци, хора не разбиращи начина ни на живот. Натрапници.
34
4
 
7
 
! Отговори
Откровен преди 5 години
До анонимен 34"долни комунистически ***,какво ви пречи църквата бе *** тъкива,това че избивахте на поразия никога няма да го забравим."П.П.Трябвало е още да избият. Заради отрязаните глави, изнасилени жени, пребити и убити деца от жандармеристите.Още е трябвало!
33
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
долни комунистически ***,какво ви пречи църквата бе *** тъкива,това че избивахте на поразия никога няма да го забравим.
32
9
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Това, че нямало фашизъм го кажи на избитите деца и други хора.
31
11
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 години
Престанете с това - фашизъм! Истински фашизъм в България е нямало! Имало е отделни фашистки партии, но те не са били на власт!
30
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зверството в Ястребино е било толкова голямо, че даже върналите се на власт след 1989 година наследници на едновремешните фашисти не посмяха да реабилитират предците си, които са го извършили. Това са фактите.
29
5
 
14
 
! Отговори
До 27 edin преди 5 години
Бъркаш.Екзекуцията и на жените и децата е по заповед на поручик Йорданов. Командва я по негова заповед фелдфебел-школник Никола Маринов, който е на редовна служба и по ирония на съдбата е ремсист. След 9 септември Йорданов е осъден на смърт от Народния съд, но Маринов се разминава с малко затвор. Подпоручик Йорданов и агентът Узунов идват след това и доубиват все още живите. После уверяват ястребинци на площада, че арестуваните хукнали да бягат и войниците заради това ги застреляли.
28
4
 
7
 
! Отговори
Нека знаят преди 5 години
Браво, Иване! Единствено пропускаш да им напомниш, че са били *** на една чужда имперска сила.
27
15
 
15
 
! Отговори
Иван преди 5 години
След 1944-та България умира.Не ревете за комунизма, защото сега същите комунистически деца доубиват България.За съжаление вие убихте България и Царските поданици !
26
8
 
10
 
! Отговори
edin преди 5 години
До западно от Омуртаг---------------------------------Не е бил дядото на Александър Йорданов,случайно съвпадение на имената е. Този офицер Йорданов е бил ремсист и след девети нищо не са му сторили другарите.
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви острови има, посочи ми ги?
24
6
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 години
Да, нечовешко престъпление е да се убиват деца. Но още Ленин го е направил с царските деца. Както и да е. За този - подпоручик Константин Йорданов, четох, че е убивал на своя глава, без да му е наредено. Нямаме достатъчно информация какво точно се е случило, та е бил подтикнат да убива деца. След девети септември обаче той минава между капките и по странен начин остава жив и не му търсят отговорност. Това го четох в интернет.
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа!Важното е че мутрата има острови и яхти в Гърция и палати в Барцелона!И Бенчо има ролсройс за милион!И Очите разиграва цяла държава да харчи милиони покрай него!И още,и още..