Ракия не близвам, сръбвам биричка... Дядо Неделчо – най-старият българин!

Достолепният мъж е легенда в Свиленград с чувството си за хумор
9 авг 2018 20:11, Златко Желев
27
Ракия не близвам, сръбвам биричка... Дядо Неделчо – най-старият българин!
Дядо Неделчо. Снимка: "България Днес"

Дядо Неделчо е най-старият българин! Достолепният мъж е на 106 години и 4 месеца и от близо седем десетилетия живее в Свиленград.

"Дядо Неделчо е легенда в района. Всички знаят за него. Бил е фронтовак през Втората световна война и до ден днешен продължава да е на крака. Признава, че го болят и не може да прави любимите си дълги разходки, но все още се обслужва сам. Дори и дървата си цепи без чужда помощ. Прави го с чук, защото не може сам да вдига тежката брадва", разказаха пред "България Днес" негови приятели.

Неделчо Бойков е роден на 4 април през 1912 г. в село Мерхамли (днешна Гърция), но като бежанец от Беломорска Тракия семейството му се заселва в хасковското село Костур. От 1950 г. фамилията живее в Свиленград.

"Истината е, че съм роден през 1911 г., но се получи объркване в регистрите и затова ме водят с една година по-млад", разказва Неделчо.

Столетникът е известен в града с чувството си за хумор, защото много обича да се събира с приятели, за да ги разсмива.

Дядо Неделчо никога не е пушил или пил ракия. Единствено си сръбва биричка през лятото. Сутрин обича да пие чай от различни билки, а вечер - айран. Храни се винаги по едно и също време. Обядва точно в 12 ч., вечеря рано - около 18 ч., като задължително приема само лека храна.

"Ям си все едно съм на 60 години, хапвам каквато манджа ми сготви снахата - картофи, фасул, ориз, леща", споделя 106-годишният достолепен българин.

Столетникът живее с един от синовете си и съпругата му, които полагат грижи за него и за миг не го оставят.

Дълголетието е традиция в рода на дядо Неделчо. Пролетта тази година брат му трябвало да навърши 100 години, но малко преди кръглата годишнина починал. Двамата имали уникалната възможност да бъдат вписани като братя столетници, но съдбата решила друго.

108-годишната баба Матена от Ивайловград дълго време беше най-възрастната българка, но по-рано тази година почина и дядо Неделчо оглави възрастовата класация у нас.


27
Още от Страната
Водата от чешмите на улицата в Горна Оряховица – заразна
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Гладни ли сте? преди 1 седмица
"Признава, че го болят и не може да прави любимите си дълги разходки." Нещо не разбрах. Изяждате цели думи, за букви не говорим.
21
2
 
3
 
! Отговори
Гачо-ментата преди 1 седмица
Правилно деде ракия само в краен случай...ама вечер мааастика задължително, по едно шуше на два деня! Сааабаааалем...потна бира за добрутро и цел ден цъкаш кат швейцарски часовник! Маастиката не мое се кръщава с вода, те там е пиниза...щото у водата щъкат мнооо бахтерии! Затуй язе не пием вода!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
do 17 Дядо Асенко, ти при този режим с това количество ракия на ден вярно ще изкараш дълголетие- някъде до 50-55 години и то ако си супер силен организъм.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А секс дали прави редовно или само от време на време?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До панчо
А Баба ти сигурно е гласувала за ДПС !
17
11
 
11
 
! Отговори
Бож. преди 1 седмица
Жив и здрав още толкова човекът- изпратил е в небитието 7 колониални империи,в това число османска,руска царска и съветска- дано изпрати още 7,в това число руска републиканска,турска и китайска!
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам дали искам толкова. ИдВа сигурно момент да изпратиш всичките си приятели, че и деца може. ..Тогава вечв се обезмисля всичко. Да е здрав човека, щом намира смисъл...похвално :)
15
20
 
7
 
! Отговори
Дядо Асенко преди 1 седмица
Моята рецепта за дълголетие е 250 грама ракия сутрин на гладно, но силна, за зъб.
През деня може да се сръбва но по 20 грамки няколко пъти, за да не се излагаме все пак, ден е. И вечер преди лягане 250 грама ракия. На 97 съм и усмивката не слиза от мене. Ай живи и здрави да сте че ще лягам.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква Атака бе, заблуден? Седни си на мястото и се подготви преди да се изкажеш.
13
15
 
8
 
! Отговори
панчо преди 1 седмица
И моя дядо лека му пръст почина на 92 или 93. Също гласуваше за Атака !
12
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да е жив и здрав дядото, 120-годишнина да му честитим, че и отгоре!
11
5
 
41
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 седмица
Еееее аз щях да кажа-да е жив и здрав барем 100 години, пък той бил 6 отгоре бе...пепел ми на езика бе...Да е жив и здрав бати Делчо, да си цока по една биричка на обед, ама вечер, да туря по малко ракийка бе...ама ако е жива бабичката и на нея да туря, защото е лошо много жената да не ти прави компания като пийваш бе-ти почнеш да я харесваш а тя тебе-не…
10
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мисля че чувството му за хумор е ключа.Значи че игнорира стреса.
9
4
 
54
 
! Отговори
Набора преди 1 седмица
Жив и здрав да си дядо Неделчо.Дай боже всеки му да стигне твоите години. Наздраве!
8
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диша по чист въздух човека.Въздухът трови най-много в големия град
7
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От коя бира пие?
6
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Страхотни коментари,всичко на политика обръщате.сигурно ако видите два таралежа да се е..т ще си помислите,че Борисов е напънал Нинова.свалете малко капаците и се вгледайте, че никой не го боли за вас...
5
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един столетник на 105 години го пита млада журналистка:Дядо,как стигна до тази възраст?А дядото отговаря:Преди 10 години спрях секса.А момето пак го пита-е що така бе дядо?а той отговаря:Щото аз си падам по по-старички от мен.
4
8
 
8
 
! Отговори
111222 преди 1 седмица
Освен, че никой не те познава, а и се неграмотен!!!
3
7
 
17
 
! Отговори
Геибераст преди 1 седмица
До Анонимен

Ми по-добре отколкото за СиК 2