В името на рекорда: Бензин и дизел подгониха 2.40 лв.

Най-скъпото гориво продават в Шуменско и Благоевградско
64
В името на рекорда: Бензин и дизел подгониха 2.40 лв.
Снимка: Pixabay

Цените на бензина и дизела продължават да гонят летни рекорди и на много места в страната вече надхвърлят 2.30 лева за литър и гонят 2.40 лв. Толкова плащат шофьорите за най-масово употребяваните горива - бензин А-95 и обикновен дизел. По-висококачествените, със специални добавки, в повечето големи вериги се продават на цени надхвърлящи 2.50 и достигащи до 2.75 лева за литър. Най-скъпо горивата се продават по бензиностанциите в Шуменско и Благоевградско, сочи справка в специализираните сайтове.

Още по темата

Данните на сайта Fuelo за вчера показват, че средната цена за страната на А-95 е била 2.26 лв. за литър и 2.29 лв. на литър за дизела. На места обаче бензинът варира от 2.20 лв. до 2.34 лв. за литър, а дизелът стига до 2.41 лв. за литър, пише "Сега".

У нас най-високите средни цени на горивата са в област Шумен. По-големите вериги бензиностанции в региона поддържат почти еднакви цени - около 2.34 лева за масовия бензин и за дизела. Впечатление прави, че разликата с по-дребните търговци не е значителна - те продават само с 1-2 ст. по-малко за литър. Като цяло в тази област трудно могат да се открият цени под 2.30 лв. за литър. Ситуацията е необичайна, като се има предвид, че дребните търговци обикновено поддържат доста по-ниски цени в сравнение с големите вериги.

Благоевградска област се нарежда на второ място по най-скъпи горива в страната. Големите вериги бензиностанции там предлагат дизела за 2.37 лв. за литър, а масовия бензин - за 2.30 лв. за литър. При дребните търговци се забелязва по-голяма разлика в цената. На места А 95 се предлага за 2.25 лв., а дизелът за 2.28 лв. за литър.

Сравнението по области на Fuelo показва, че в областите Русе,  Ямбол, Хасково, Пловдив и Добрич е най-изгодно да се зареди резервоарът, тъй като там се поддържат едни от най-ниските цени в страната. В област Русе средните цени са доста по-ниски от тези за страната - 2.21 лв. за А-95 и 2.24 лв. за дизела.

В София разнообразието от цени при основните горива е доста по-значително и големите търговци не се влияят от по-ниските цени на колегите си.  В големите вериги се зарежда на цени от 2.26 лв. до 2.38 лв. за бензин и от 2.28 до 2.36 лв. за литър дизел. По-малките търговци на горива в Софийско предлагат основните горива на цени от 2.20 лв./л, а на места дори за 2.15 лв. за дизела и бензина.

Дори и при средните стойности обаче цените на горивата у нас са все по-недостъпни. В сравнение с другите страни от ЕС бензинът и дизелът са най-евтини, но в същото време "изяждат" най-голяма част от доходите. Средностатистическият българин трябва да отдели цели 5.46% от дневната си надница от близо 41 лева, за да си купи литър бензин. За сравнение - на средния румънец му стига само 1%.

Според СБА в Европа най-скъпият бензин се продава именно в Холандия - 3.46 лв., а дизелът струва 2.85 лв. Следват Гърция (А-95 - 3.32 лв., дизел - 2.98 лв.), Италия (А-95 - 3.30 лв., дизел - 3.05 лв.), Португалия (А-95 - 3.26 лв., дизел - 2.85 лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Дори си го пише на колонката 7% етанол (спирт) :)Колко хитро само.... и защо после корите вървят малко а горят много....С приуса зареден в Турция съм правил по 1000км, а тук едвам мога да мина 850 !!!
30
0
 
5
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Цената на литър А - 95 в София , в бензиностанция на Лукойл - Черния кос - е 2 кинта и 6 стотинки към момента. Във Варна - квартал Владислав Варненчик е даже още по - ниска - 2 кинта и 4 статинки. Вие смятайте.
29
1
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Интересното е,че цената на горивото е същата в Австрия и Хърватско например, но в нашето има 7% етанол. Тоест измама :) Защо не се предлага чист бензин 95 както е в посочените страни ? Защото ще бъде по скъп от там. Хахахах .
28
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
guten tag
27
0
 
7
 
! Отговори
хх преди 5 години
така де в македония имат наказателна отговорност за картел
26
0
 
19
 
! Отговори
хх преди 5 години
България е от малкото(да кажем единствената) държавица където няма наказателна отговорност за Картел и депутатите наистина са се заинатили да го приемат! ЖАЛКА ИСТОРИЯ !! дори в македония където купуват горивата от лукойл имат картел - естествено и цените им са надолу
25
0
 
11
 
! Отговори
Коки преди 5 години
До Анонимен 17Съгласен съм с теб, но не съм съгласен, че ще даде на бедните и онеправданите. Просто бочко ще ги открадне парите за себе си и неговата партия.
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zxdvКой ще изгони лукойл, нали всички са на копанката и лапат от златев. Обаче се очертава наистина интересен септември. Долу герб + оп, най--антибългарското правителство за мен.
23
0
 
11
 
! Отговори
zxdv преди 5 години
ЛукОйл изедниците да бъдат изгонени!!! Държавата не печели почти нищо от акциза, защото знаещите знаят, че в Бг акцизната ставка се поставя на най-висока база-т.е. понеже цената преди акциз на един литър гориво е много висока-не може да се обложи с много висока акцизна ставка-защото цената би скочила главоломно!!В нормалните държави акцизната ставка е по-висока съотнесена към по-ниска цена на продукта-по този начин държавите печелят.В Бг е обратно ниска акзицна ставка на скъпа стока-Бг не печели
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
oт началото на месеца 5 пъти кат ме спира за проверки,полицейщина и дрънкане на власт,сигурен сигнал че скоро ще се отървем от тиквеника
21
1
 
24
 
! Отговори
??? преди 5 години
Не разбрах защо във всички цитирани държави дизелът е доста по-евтин от бензина, само в България дизелът е малко по-скъп от бензина?
20
2
 
33
 
! Отговори
Азз преди 5 години
Не,не,няма картел на горивата....
19
2
 
24
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
То ако национализират рафинерията тогава ще видиш цени. Като не ти харесва Лукойл купувай от Ромпетрол. Там го носят от Румъния. То и в щатите горивото е под долар литъра но при приятелите им не е
18
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл трябва да бъде национализиран и държавата да не зависи от мръсните руски изедници.
17
0
 
57
 
! Отговори
!!!! преди 5 години
Евала , петрола пада вие си вдигате цените! Мафиотска държава, бизнеса с горива в скапаната ни държава се държи от мафиоти!!!!!!!!
16
28
 
3
 
! Отговори
евроатлантист отГЕРБ преди 5 години
Не е чак толкова висока цената на бензина у нас, на същото ниво е като цената в Турция, а там няма винетки, само магистрлите се плащат. Затова и ние сме по-добре, защото събираме повече пари, което е целта за да има за пътища.
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ ТЯ И ГАЗЧИЦАТА ЩЕ ПОСКЪПНЕ РОЖБО.А БЕНЗИНЕЦЪТ СКОРО ЩЕ СТАНЕ 3 ЛЕВА, САМО ТЪЙРПЕНИЕ ДА ИМАТЕ.ТАКА ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ И БЮДЖЕТЪТ ОТ АКЦИЗ И ДДС, И ДРУГАРЯТ БОРИСОВ ЩЕ РАЗДАВА ЩЕДРО И НА МАЙКИ С УВРЕЖДАНИЯ И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРОСЯЦИ.
14
2
 
45
 
! Отговори
СЪБУЖДАЙ СЕ ПЛЕМЕ преди 5 години
ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА ЦЕНА ОТ 2.40 БЕШЕ КОГАТО ПЕТРОЛА ГОНЕШЕ 110 ДОЛАРА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР СЕГА ЗАЩО СА ТАКИВА ЦЕНИТЕ КОГАТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР Е 75 ДОЛАРА ДИГАЙТЕ СИ ЧУТОРИТЕ СТИГА ПРЕКЛОНЕНИ ГЛАВИЦИ СПРЕТЕ СПЕКУЛАТА И МОШЕНИЧЕСТВОТО!
13
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карам си на газчица и нямам грижи за цената на бензина и дизела.
12
3
 
30
 
! Отговори
Кой преди 5 години
ГЕРБ мисли за вашето здраве - ходете пеша. Само ченовете ни ще карат коли.