Бетон може, чадъри и палатки – не! Забраняват къмпингите върху дюни?

Най-големият проблем на Черноморието: Къмпингуващите!
10 авг 2018 10:45,
56
Бетон може, чадъри и палатки – не! Забраняват къмпингите върху дюни?
Снимка: архив Булфото

Нова забрана готви министерството на туризма за почиващите на Черноморието.

Нова наредба предвижда забрана за опъване на палатки и поставяне на хавлии и чадъри върху... дюни.

Още по темата

Тримата ресорни министри - на туризма Николина Ангелкова, на екологията - Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, обявиха, че основен проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите.

Къмпингуващите пък на свой ред смятат, че по-голям проблем е нескончаемо изливащия се бетон и багерите, които копаят дюните, а после се оказва, че дюни дори не е имало.

Христина Генова от РИОСВ-Варна обясни, че към момента дюните са отразени в кадастралните карти, но не са обозначени на място.

Тя поясни още, че ще има предвидени наказания не само за опъналите хавлии върху дюните, а и за дръзналите да карат АТВ-та върху плажната ивица.

Глобата обаче еднаква ли ще е?

"Глобата е винаги съобразена с нарушението. Ако то е маловажно, то глобите са по-малки. Ако нарушението се приеме като трайно увреждане – глобата ще бъде по-сериозна", посочи тя пред Нова тв.

Предвидените глоби са от 1 000 до 3 000 лева - за всеки, дръзнал да опъне кърпа на плажа или да си паркира караваната там. За фирмите санкцията е от 2 хил. до 5 хил. лв.

По-солена е глобата, ако разположите върху дюните преместваемо съоръжение като павилион или заведение. Тогава тя е до 5 хил. лв. за гражданите и до 10 хил. лв. за фирмите.

Проектозаконът предвижда и различни санкции за нарушения като ограничаване достъпа до плажа, поставяне на огради на пътя към ивицата, за неправомерно поставяне на съоръжения, за необозначавене с табела на свободната зона за поставяне на собствени чадъри.

Министърът на туризма поиска да бъде забранена всякаква човешка намеса върху дюните още преди година. Още тогава Николина Ангелкова заяви, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните.

Такова заснемане беше правено през 2011-2012 година, а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, допълни Ангелкова. По думите й поради природните процеси вече има промени.

Плажовете ще бъдат разделени в 4 групи и 3 подгрупи според разположението, прилежащата инфраструктура, степен на урбанизация, природа, климат, близост до туристически дестинации и наличие на защитени територии. Ивиците ще се делят на такива близо до курорти, отдалечени от селища и къмпинги, но близо или далеч от туристически атракции, както и плажове за специализиран туризъм с ограничено ползване. Те ще бъдат квалифицирани и според това дали имат детски зони, колко повече от задължителната площ оставят за свободно плажуване, колко заведения работят на тях и какви спортни атракции се предлагат.

Според категорията на плажа ще се определя сумата, която трябва да плати наемателят или концесионерът.

Министерството на туризма ще поддържа публичен електронен регистър със спецификите на всеки плаж. Категорията ще се променя веднъж на 3 години, както и преди всеки търг за отдаване под наем или концесия.

40% от приходите от наем на плаж ще влизат в бюджета на Министерство на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
28
 
! Отговори
аз преди 5 години
Не мога да повярвам,че още има хора,които ходят на нашето море-махохисти ли сте,що ли.
27
0
 
45
 
! Отговори
корупция преди 5 години
Забраняват палатки,хавлии,и чадъри върху дюни за да няма хора който да се пречкат на багерите по лесно да копаят за строеж на някое хотелче.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19: Кои са тези специалисти по дюните и къде са? В министерството на туризма в София, в общината? И ние, невежите, дето сме родени, отраснали и живеем до морето, не разбираме въобще от дюни. Впрочем има една малка дюна, Пила се казва, до Аркашон (не е до Созопол). Препоръчвам на всеки да я види.
25
0
 
29
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи нека го обясним по-простичко та белким и министърката го разбере най-накрая! Та ако аз съм фирма и искам да построя 1-2-10 хотелчета на дюните и зема един трактор и ги изкопая то ше ме глобят 10к лв. Но аз от тия хотелчета ще прибера най-малко 100милиона лева! Госпожо министър по-обратното на умна сте от задницата на татра! И също толкова не лицеприятна! Ай да му е... всички знаем как става! Само тия дето НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЯТ ТЕ НАЙ-НАЙ-НАЙ-МАЛКО го разбират!
24
1
 
28
 
! Отговори
Име преди 5 години
ей, ето как ще вземат да ни накарат да си носим бетонени хавлии на плажа...
23
2
 
27
 
! Отговори
ДА преди 5 години
ЖИВЕЕ ГЪРЦИЯ И МОРЕТО!Въобще не ме вълнува нашето Черно-бетоно-мутро-морие!!!!Дано скоро се вдигне морското равнище с 20 метра та да мирнат всички до Сливен...Купувайте имоти там сега, защото утре там ще е крайбрежие-ха!!!
22
0
 
47
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Герберите пак избиха рибата - минимум 1000 лева глоба за кърпа на дюната. Очевидно е че не са чували за съответствие на нарушението и наказанието. А за фирмите пък била 2 000 лева. Интересно как фирмата ще си просне кърпата където и да било, но герберското безумие е безкрайно.
21
2
 
19
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Ангелкова продаде българското черноморие на руските "бизнесмени".
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, к'во не ги ли виждате караваните в дъното?
19
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еее отивам тази година до плажа и гледам Шезлонг 8лв, чадър 6, промоция 2 шезлонга с чадър 20.20лв за да отидеш на плаж... в тази сума не получаваш нищо друго.тази година съм без нашето море, тъкмо чадъра ще е свободен да си го сложат някъде и да го разперят.
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам бетонните основи на снимката са направени точно до караване, така че многоуважаеми авторе на статията поне си подбирай снимките, че иначе си противоречиш.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 18Много си ***. има си специалисти, които са учили за тези неща и могат да го обяснят на невежи като теб.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как,точно ще определят кое е дюна и кое не? -Ами това е дюна.-На мен не ми прилича на дюна.- Да, ама тука пише, че е дюна.И т.н., също като в един филм, дето направиха от хълма планина.Това, което показаха в репортажа сутринта, беше един залив с частично по-стръмен склон, обрасъл с бодили и оскъдни треви, където само мазохист може да си постеле хавлията, вместо на чистата пясъчна ивица по-долу покрай водата.
15
0
 
22
 
! Отговори
Елена преди 5 години
Уф....пореден цирк с активното участие на клоуните!!!!
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да запазим малкото останали дюни от бетон и нерегламентирани къмпинги!!!!
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутренска държава!
12
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангелкова е едно ужасно просто и некадърно същество...
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мале мале. Искат да застроят и дюните. Браво на заглавието. Точно ... Бетон може а палатка и каравана не. И хавлия не може. Ами толкова плажове има с къмпинги с каравани. Смокиня Каваци ... И още... Ще махнат караваните и ще построят хотели гледат интереса на хотелиерите такава политика води сегашното правителство
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криворазбрана забрана. Тук става въпрос за дюни не за плажната ивица , по която може да си опъвате колкото искате кърпи. дюните са уникални образувания, върху тях има много защитени и редки растения, гнездят много птици. Затова не може да си паркирате караваните и колите. А бетона няма как да се махне вече. Къде спяха всички, когато Черноморието стана Бетономорие? това не става за един ден!
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като се има предвид,че Бургаското черноморие се управлява отМитю Очите чрез назначени от него бивши милиционери,директори на затвори,охрана на митници..!Северното черноморие сигурно се управлява от някой подобен..*** Г***3а например!И т.н..и т.н...!Цяла българия е заграбена от такива мафиоти!Хората просто са едни роби!Държава няма!