Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!

Средно на година се пенсионират около 90 000 у нас
Обновена: 10 авг 2018 20:01 | 10 авг 2018 08:50, Петя Славова
154
Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!
Снимка: архив, Булфото

Поне 30 000 жени горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 г. ще бъдат от нежния пол, съобщава "Монитор".

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са жени. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на средния доход в индивидуалната си партида ще имат натрупани 7874,42 лв., става ясно от изчисленията на социалното министерство.

Още по темата

Сумата ще бъде по-малка, от необходимата за получаване на пожизнена втора пенсия, защото периодът на внасяне във фонда е бил по-кратък. Това е така, защото месечният размер на сумата, на която имат право, ще бъде по-малка от 20% от минималния размер на пенсията. Вместо това ако натрупаната партида не позволява изплащането на този размер, ще има възможност да се сключи договор за разсрочено плащане за период от 5, 10 или 15 години, обясни социалният министър Бисер Петков.

При него месечната вноска може да е между 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Това означава, че тези, които изберат да получават втората си пенсия разсрочено в рамките на 10г. месечно ще вземат по 76,93 лв. Ако по време на разсроченото плащане човекът умре, наследниците му получават остатъка. Тези пък, чиято партида не надхвърля трикратния размер на минималната пенсия ще могат да я получат накуп. Чак през 2024г. новите пенсионери ще могат да получават втора пожизнена пенсия в размер на 60.60 лв.

При тях натрупаният капитал в индивидуалната им партида ще бъде 10 810,92 лв. Промените в Кодекса са социално осигуряване, които предлага министър Бисер Петков пък предвиждат пенсионните дружества да бъдат задължени да гарантират минимален размер на допълнителната пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата.

Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям, допълни ресорният министър. За целта ще се подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане и гарантираната минимална сума. С измененията се предвижда да имаме право да получим сумата от частните фондове 1 г. преди навършване на пенсионна възраст, а не както беше до сега 5 години по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди две години си прехвърлих вноските от ЧФ в НОИ-на стойност около 8500 лв. и понеже съм пенсионер,пенсията ми се увеличи със 135 лв.За 4г и 1/2-54 месеца х 135 лв.=6885 лв.съм загубил докато съм получавал ограничен размер пенсия заради вноските в ЧФ.Освен това НОИ ще изплащат пенсия докато съм жив-тоест,ако не се гътна утре,предполагаемо сумата ще бъде по-висока от внесеното.А ЧФ ти изплаща това,което си събрал и точка.
55
26
 
8
 
! Отговори
До 51 преди 5 години
Отдавна няма пенсии по 200 лева.Всички такива са на пенсионери от онова ,,зрялото" време.Единственните такива са на хленчещи ,,философи" без трудов стаж и осигуровки.Вашите пенсии ще бъдат много,много по големи от днешните.не гледайте назад,а напред.Едно време пенсиите бяха от 30 до 130 лева.Днес такива няма.И спрете голобради дечурлига да ни обяснявате на нас пенсионерите за пенсиите ,а отидете в една поща и вижте какви са пенсиите на хора след 45 набор с пълен трудов стаж.Тогава чак ще спрете?
54
1
 
5
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Ама що не си казвате фондовете? Що ги криете?
53
18
 
5
 
! Отговори
До Олег преди 5 години
Много ясно че все за мутри и ГЕРБ ще се говори. На простия народ му е най-лесно някой друг да му е виновен. Те всички работят съвестно, спазват правилата и т.н., но лошите мутри ги крадат...Познавам достатъчно хора, които не си държат парите в банката (всичко е в джоба) защото банката щяла да ги открадне ...Всички бизнесмени са мутри ...На кривата ракета космоса и е виновен
52
2
 
14
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Ти постигни нещо тук,пък тогава мисли за ТАМ. На света не му пука за твоето самочувствие,той очаква да постигнете нещо за да ви обезвъздезми.Ако мислиш че ТАМ те чакат с отворени обятия жестоко се лъжеш потенциален мигранте.Като теб са стотици хиляди .Както ми каза един юнак в Торонто,,Абе работа има ,ама пари няма,ще се връщам" Продаваше хот-дог и се жалваше че наема е много висок. Без местен опит,препоръки ,образование и с фалшива диплома вероятноста за нещо ,,по така" е нулева.
51
5
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Добре твоя фонд кой е?
50
6
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Ами аз познавам бая работещи там дето не се чувстват прекарани!
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОлегНН не било на мутри ли? Работих за тях, нямаш представа за какви мутри става дума! И как гледаха да прекарат всички и клиентите и собствените си служители.
48
4
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Всъщност вие знаете ли си фондовете кои са?
47
4
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Чак от държавна не е. Твоя кой е?
46
14
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Под всяка тема ГЕРБ,БСП мутри и бля-бля. Хайде да не дрънкаме едно и също навсякъде. Нещо различно да кажем.
45
0
 
33
 
! Отговори
Xx преди 5 години
За всеки месец фондовете прибират по 5 лв за управление на вторите пенсиите от всеки вложител. Е по- безмислено може ли да бъде? Какво е това управление - сметки как да вземат без да дадат? Тия фондове се оказаха една държавна пирамида.
44
15
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Не са всички на мутри. Примерно НН не е на мутри.
43
0
 
27
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Кои държат пенсионните фондове? Мутрите !!! Е какво очаквате от мутри,бе б***л***мурници !!!
42
5
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Питах те просто как ходиш на лекар?
41
1
 
32
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Въобще,ама въобще няма да има втора пенсия !!! Врътките почнаха ! Само от тая печелят 240 000 000...
40
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да ти кажа, че дефицитът на НОИ не е от пенсионерите. Той е от едни пари давани на едни хора с индийско потекло.70580
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олегчо, аз и не чакам да ми дадат. Ти като си дал, да не би да ти дадат, а? Има си къде-къде по-нормални начини за вложения.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бюджет нои за 2018 - 11.5 млрд , дефицит покриван от държавата - 4.5 млрд . не останаха балъци които да работят на минимална за да покриват дупката .
37
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудничко! Просто се чудех като до сега не са измислили някоя врътка да прецакат хората и с "втората" пенсия! За това като ми остават 15-тина години до пенсиониране, хващам си багажа и отивам да поработя в чужбина, после като се пенсионирам се прибирам в България с пенсията от чужбина и тия втори, десети и не знам си какви подигравки могат да си ги заврат... защото ако разчитам на българска пенсия, кофите са *** ще ме зоват.