Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!

Средно на година се пенсионират около 90 000 у нас
Обновена: 10 авг 2018 20:01 | 10 авг 2018 08:50, Петя Славова
154
Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!
Снимка: архив, Булфото

Поне 30 000 жени горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 г. ще бъдат от нежния пол, съобщава "Монитор".

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са жени. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на средния доход в индивидуалната си партида ще имат натрупани 7874,42 лв., става ясно от изчисленията на социалното министерство.

Още по темата

Сумата ще бъде по-малка, от необходимата за получаване на пожизнена втора пенсия, защото периодът на внасяне във фонда е бил по-кратък. Това е така, защото месечният размер на сумата, на която имат право, ще бъде по-малка от 20% от минималния размер на пенсията. Вместо това ако натрупаната партида не позволява изплащането на този размер, ще има възможност да се сключи договор за разсрочено плащане за период от 5, 10 или 15 години, обясни социалният министър Бисер Петков.

При него месечната вноска може да е между 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Това означава, че тези, които изберат да получават втората си пенсия разсрочено в рамките на 10г. месечно ще вземат по 76,93 лв. Ако по време на разсроченото плащане човекът умре, наследниците му получават остатъка. Тези пък, чиято партида не надхвърля трикратния размер на минималната пенсия ще могат да я получат накуп. Чак през 2024г. новите пенсионери ще могат да получават втора пожизнена пенсия в размер на 60.60 лв.

При тях натрупаният капитал в индивидуалната им партида ще бъде 10 810,92 лв. Промените в Кодекса са социално осигуряване, които предлага министър Бисер Петков пък предвиждат пенсионните дружества да бъдат задължени да гарантират минимален размер на допълнителната пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата.

Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям, допълни ресорният министър. За целта ще се подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане и гарантираната минимална сума. С измененията се предвижда да имаме право да получим сумата от частните фондове 1 г. преди навършване на пенсионна възраст, а не както беше до сега 5 години по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
9
 
! Отговори
До БеСеПарите преди 5 години
Къде са тези,които ОГРАБИХА всичко ? СЕГА те да ОТГОВАРЯТ за ЗАГИВАНЕТО на НАЦИЯТА !Да не се крият като мишки сега,ами да ги вкарат в затвора и да им конфискуват всичко в полза на държавата !От БСП да изкарат списъците с имената на всички,които са крали и ограбвали фондове,спестявания на хората,труда на работещите,правили незаконни сделки,.....Вие не разбрахте ли,че ДОКАТО не вкарате хората в затвора,които ОГРАБИХА България,а това са ваши хора,във България няма да има кой да работи ! ДЕЙСТВАЙТЕ
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АртуЛично при мен се получи така! След прехвърляне вноските в НОИ пенсията ми се увелици с около 120 лв.Куриозът в цялата схема е,че две е по-малко от едно и тъй като няма как да е вярно,значи ни мамят!
134
0
 
6
 
! Отговори
Така,така преди 5 години
Така,така,тъй-като и накрая НИЩО ! ЛЪЖАТ ни за заплатите и пенсиите ! Тези,които ги определят,КОЛКО време ще живеят с тези пенсии и заплати,ако на нямат други доходи ? Ама повечето хора НЯМАТ други доходи,освен заплатата си или пенсията си !
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама моля ви се какви са тези глупости, кфи втори пенсии, за това има толкова много хора без работа, да не говорим и за заплащане, да не би Бобка Борисов да е станал великодушен, Какви са тези бисери, тогава и аз се пенсионирам от утре, за да стана дама от класа :DDD
132
3
 
12
 
! Отговори
Социално слаб преди 5 години
В демото народа избира и решава кой народ СДС ? Народа който краде от другия народ който се труди. Значи народа не решава. Му.рите са част от народа ок като са част от нас защо ни лъжат и ни мачкат значи не са част от нас. Значи комуто всичко правителството решава а народа няма право да решава а сега народа решава имам впредвид маф.ята която се счита за народа и пак трудолюбивия народ пак не решава. Пфффф е гати тъпотията. Искам социализм само.
131
0
 
14
 
! Отговори
Нещо се бъзикат преди 5 години
Ще чакате дядовия...
130
6
 
6
 
! Отговори
Арту преди 5 години
В статията не се съобщава, че хората могат да се прехвърлят в държавния фонд и ще взимат пълна държавна и доживотна пенсия. Аз вече се прехвърлих, макар че съм млада и ме осигуряват на максимума. Всички калкулации сочат , че ако изберете само една пенсия, ще вземате повече. Втората пенсия не е допълнителна, а част от пенсията.
129
3
 
4
 
! Отговори
Ако роботите преди 5 години
А младежите които до 30г нямат работа са загубили 10г стаж и от вълната от безработица нещата не изглеждат на добре за пенсия. Всичко е съсипано. Ако роботите ни вземат работите какво ще правим си викате. Еми тогава няма да сме на работа цял ден ще работим 4 часа и ще имаме достатъчно свободно време да се забавляваме и решаваме проблеми. Няма да сме депресирани от много работа и агресивни. Няма да имаме проблеми защото ще ги решаваме.
128
0
 
13
 
! Отговори
финансист преди 5 години
Тези фондове ще фалират 2-3 години след като влезе в сила втората пенсия. И какво ни остава пенсия от ной много ниска и който доживее до пенсия ще мизерства като куче.Фондовете са пирамиди. Държат ги политици. Този номер е игран в САЩ и фондовете фалираха.
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1948г. БКП ПО ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА ОБРА ПЕНСИОНИЯ ФОНД ОТ ВРЕМЕТО НА МОНАРХИЯТА. И така до днес.Но трябва да сте смирени. Руснаците са по зле
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До С.В.Пенсията се определя не само от стажа,но и от внасяните осигуровки!
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво очаквате от демокрацията. Тя е по зле от комунизма. Ще ви кажа защо. Единственото нещо което демокрацията е по зле от комунизма е че в демокрацията няма закони и най голямото нещо е че всеки в това демократическо време те експлоетира дали твой приятел , роднина , банкер , сектант , работодател далавери и лъжи. То демокрацията ни заробва за друг да печели. Вижте колко на.ли , напе.ени , над.ти са хората днешно време едно здравей не можеш да им кажеш без да ти забият нож в гърба експлоетатор
124
3
 
9
 
! Отговори
С.В. преди 5 години
О,глубости,не било имало скенери и холтери. Лично аз съм носила холтер два дни, през 1986 г.а скенер ми правиха още 1980 г. Имаше всичко необходимо,сега като ги има много,дай 500-600 лв.за един скенер,а тогава НИЩО в здравепазването не беше платено.В сегашната демокрация това звучи като приказка.
123
1
 
21
 
! Отговори
С.В. преди 5 години
До 51. Незнам откъде имате тези сведения за пенсиите,но явно не сте наясно. Аз имам 40 г.стаж и съм с пенсия 220 лв. А има и по говорете малки пенсии. Така че не говорете глупости. Да не говорим за инвалидните пенсии. Пълно безумие. Много искам тези които ги определят само един мес.да живеят с мойта пенсия,да се хранят,плащат сметки и купуват лекарства които всеки ден се увеличават За 5 год.в Италия сестра ми взе 500 лв.пенсия,а българската за 20 год. е 200. По добре си трайте.
122
2
 
22
 
! Отговори
Sanaf преди 5 години
Pensionnia fond i zdravnata kasa sa mafia kakto i mediite...
121
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само,че нас никой не ни пита дали искаме,а направо9 си ги вземат.
120
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги, когато даваш пари на някой друг очаквай проблеми. За колкото по-голям срок, толкова по-вероятно да има проблеми и да са по-гоелми... Да си давам парите на някой и да очаквам след 40 години да ми даде нещо - върховна глупост. Събудете се, това е България!!! Не може да очаквате друго!
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаЗависи какво злато купуваш! Ако е от дрънкулките от 18 карата,си е почти набутване! Ако купуваш инвестиционно,тогава може и да си на печалба!
118
5
 
9
 
! Отговори
Да преди 5 години
Всеки месец купувам по 3-5 гр.злато това ми е фонда .Другите я ги има я не .
117
3
 
13
 
! Отговори
цуфенхаузен преди 5 години
Не предлагам нищо, пък дори и да предложа процесите в тая държавичка България са необратими вече. Просто си лафим в секцията за коментари (: