За рекорд на Гинес: 300 души, ръка за ръка, в планинско хоро на Рила

На 2200 метра височина танцьорите изписаха с телата си"България"
Обновена: 11 авг 2018 21:39 | 11 авг 2018 19:36, Камелия Цветанова
62

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Седем фолклорни ансамбъла от различни етнографски области се хванаха на дълго планинско хоро на  Седемте рилски езера.

Така танцьорите направиха опит да подобрят рекорда на Гинес, но дали това ще стане предстои да стане ясно.

Организаторите на събитието предварително декларираха, че целта е да се популяризират красотата на страната ни, както и националните ни традиции, фолклор и култура.

"Над 300 души в народни носии ще се хванат за ръце, ще поведат и туристи. За мен това е начин да покажем многообразието, колорита на българската носия и на фолклора като цяло", коментира архитект Пламен Мирянов  от Нашият дом е България, организатор на събитието.

Имаше и друг опит за рекорд - за жив надпис на надморска височина 2200 метра. Участниците в танцовите ансамбли, хванати за ръце, "изписаха" с телата си "България".

Дългото планинско хоро се завъртя по обед.

Оказа се обаче, че разочарова доста ентусиасти, станали в ранни зони и тръгнали в мравешка пътечка, за да се хванат на хорото, както беше обещано на всички, но не успели да стигнат навреме.

Стотици хора от цялата страна прииждащи към Седемте рилски езера чакаха по час и половина, че дори и два, на опашка за лифта, а след това вървяха с часове, но пак останаха  разочаровани, че са пропуснали хорото.

Поне за утеха им остана хубавата разходка и прекрасната гледка от върха.

А тези, които стихнаха до езерата, друснаха хорце като за рекорд.

Рано сутринта край всяко от 7-те езера фолклорен ансамбъл посрещаше и поздравяваше туристите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-хубав танц от българското хоро.Възхищавам се на всички наши фолклорни танцови състави.Няма по-красиви носии от българските от всички крайща на България.НО....Седемте рилски езера не са мястото за такава инициатива.И снимковия материал не илюстрира това което се описва в текста.Виждат се едни хора,неорганизирани,хаотични,кои налягали по тревата,кои се пулят в телефона си.Изглежда сякъш повечето са излезли да си направят снимки.Губи се идеята за начинанието.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търся някой да ни помогне да се отървем от подобни безсмислени акции, ама няма. Да бяха почистили малко планината, щяха да свършат сто пъти повече работа.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 55потърсете помощ - СПЕШНО Е!!!!!!!!
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако уважаваха българското, нямаше да тъпчат из защитено езеро...Ама от патриотарщина. Добре бе, толков али няма какво друго да направим, а само хора да играем? Нещо да си подредим държавата, нещо да я направим по-уредена? Ама хорото е лесно, нали, хопа-троп и айде, велики сме.
46
1
 
8
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
Хубаво, танцували, пяли. Защо обаче са газили в "Бъбрека" не ми стана ясно? Едно настрана, че е забранено и се санкционира! Езерата притежават уникална, но много крехка екосистема, която им позволява да се самопречистват. За съжаление от такива прояви и от кашкавал-туристите, които през останалото време си киснат краката, хвърлят *** в тях и си мият канчета и посуда вътре, езерата са започнали все повече да блатясват...
45
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 5 години
нека се радват хората, лошо няма. Лошото е, че след тях остават ***, отъпкани поляни, пушеци, миризми, шумотевици... така Стоунхендж го затвориха за ахкащи посетители, защото почнал да се разпада от премного възторг, а и някои върхове на Хималаите май вече за "затворени"- те се били превърнали на сметища от следите на "ентусиастите" , както у нас на Бузлуджа- ура, ура- а после да дойде фирма да ни изчисти купчините.Пазете Природата- тя е Храм по-голям и от църквите даже.
44
2
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 5 години
Naistina....kolko spontanno se e poluchilo vsichko
43
2
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Sega China otgovaria na udara.Ochakva se 10 miliona da se hvanat na horoto.Dokoga shte nasazdame psevdo patriotizam i bulgarska prostotija.Aman ot pokaznost.... Folklora triabva da ni e v bita,v ezednevieto,a ne sabrali predstavitelni tancovi sastavi ot Bg i haide nai...nai...po nai...Podobni recordi moze koja da e Balkanska strana,no ne sa tolkova prosti da se izlagat...
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жалки комплексари...та чак и световен рекорд. Кой го е еня бе смешници, света хоро не играе, само вие. Ех, и тук там из Анадола и Сирия.
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО НА ХОРАТА
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БравоЩом глупостта тържествува значи още страдания чакат народа ни.
39
2
 
7
 
! Отговори
------------- преди 5 години
До Анонименза чифт свински *** и найлонова носия със серийни шевици плюс снимка за спомен и четворка кебапчета с бира
38
9
 
7
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Щом комунисти,*** и турци вият от злоба,значи е станало нещо добро!
37
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдателен преди 5 години
Що са нагазили у езерото?Нали е забранено?
36
3
 
2
 
! Отговори
Румъния преди 5 години
А в Румъния????? :))))
35
5
 
13
 
! Отговори
да да преди 5 години
баш там беше мястото...Аман от криворазбран патриотизъм и евтини възторзи. тъпани, гайди, зурнидедо поп с кандилницата и той мераклия.а преди това- кюфтета, кебапчета, ракиййка, туристически лифт за кашкавал-туриститеа още по-преди това-йога-медитации, духовни масовки, дисхармонични изпълнения...Българите ще си платят за всяко оскверняване на светите места.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топ новина!!!А за протестите в съседно влашко кога???
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водата на рилските езера е чиста и става за пиене. По-чиста е от водопроводната. Рилската вода идва в София след пречистване защото се взема по-ниска. Високопланинската вода няма нужда от пречистване.Не желая глупаците да ми газят в чашата. В Гинес досега сме записвали само глупости. Накрая ще влезем с най-голямата глупост.
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата седмица се качихме на Мусала... гледката беше като на изход от някоя метро станция. Всеки лифт затрива планината
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяни, сър !