Прясно мляко, стичащо се на конци. Какво всъщност пием?!

Специалисти коментират качеството на продукта у нас
Обновена: 13 авг 2018 09:22 | 13 авг 2018 09:10, Петя Славова
75

Млечните продукти са традиционни за българската трапеза. В днешно време обаче не можем да сме сигурни какво точно съдържат те.

В клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как прясно мляко, което в срок на годност, се стича на конци, а според микробиологът Сергей Иванов, причината за това е проблем при пастьоризацията му или замърсяване в предприятието.

"Има биохимични маркери за проследяване на пастьоризацията и тези анализи би трябвало да се извършват постоянно от производителите и от контролните органи", каза Иванов в студиото на "България сутрин".

Според микробиолога дори млечният продукт да е обозначен с логото на Български държавен стандарт, това не е гаранция, защото у нас качеството зависи от добрата съвест на производителите.

"Когато производителите спазват технологията, това е една добра храна. Това включва контрол от фермата до търговеца и дали той правилно съхранява млечните продукти", допълни Сергей Иванов.

Диетологът д-р Людмила Емилова дори беше категорична, че млякото може да бъде заменено, защото у нас се търси евтина стока, което значи, че няма как стоката да е качествена и дори препоръча хора с опрeделени заболявания да избягват млякото.

"Казвам, че не трябва да ги консумират тези хора, чиито болести се влошават от тяхната консумация. Това най-често са сенна хрема, бронхиална астма, болки по ставите, екземи, обриви и т.н.", обясни д-р Емилова пред  Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
23
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Най-жалкото е, че преди седмица си взех домашно варено мляко от роднини и не успях да го понеса, беше ми отвратително на мирис. Един колега ми разказа, че се е чувствал по същия начин с домашно приготвена кайма и кюфтетата от нея. Направо си свикнахме с безвкусните изксутвении :(
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Млечен продукт който трае 6 месеца то това не е млечен продукт.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"БАЙ Тодаре, сега сме свободни да напишем мнението си във форумите, да критикуваме властта, да получаваме заплати"Вие убаво сте свободни да пишете и говоите каквото си искате и да критикувате властта, ама дали някой изобщо ви слуша и ви обръща внимание това е отделен въпрос. А за свободата да получавате заплати - заплатите... майка плаче...
30
1
 
12
 
! Отговори
къде е млекото преди 5 години
Тъкмо мислех да си сипя мляко "Верея" за закуска (сериозно)... отказахте ме с тоя клип и кутията отива на ***.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млякото е Верея и не е от евтиното. Къде е представителя на ХЕИ да ни запознае с мерките които ще вземат?
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да бъдат рекламирани масово некачествени стоки, но не може за бъдат иболичавани когато лъжат, това било подсъдно...Цар Мамон.А в същото време масово се води камания срещу купуването на мляко дирекно от производител, как било опасно, не било хичиенично, не било пастьоризирано.А това на снимката не ли опасно? Изобщо мляко ли?Аз от години си взимам прясно мляко дирекно от производител и НИКОГА да сега не съм имала проблеми с неговото качество, на цена 1.20 за литър.
27
1
 
16
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
При бай Тошо заплаите не бяха всички по равно. Инженер нарпимер взимаше 250-300 лева, което според днешните цени се равнява на около 4-5 хиляди заплата по покупателна способност днес. Чистачка взимаше 140 лева. Директорите бяха на 400-500 лева. Партийните другири от върхушката пак към 500-600 лева но ползваха и допълнителни привилегии. А сега нареца блъска за 800 лева а чорбаджията прави печалби и прибира от дивиденти десетки хиляди месечно.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоПропусна да кажеш че има банани..... също така пропусна да кажеш че над 30% орнаселението не може да,си позволи да си купи банани
25
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТещефкаАми маугли, не знам как е в жунглата, там млякото сигурно го консумирате направо от вимето, но в цивилизацията са прилагат технологии. При правилна пастьоризиция или унищожоване на бактериите в млякото които го вкисват, при правилен опаковачен процес, няма проблем мляко да се съхрани 6 месеца.
24
2
 
8
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До ПроизводителТАКА Е, сега, след този репортаж, Старозагорската фирма ще понесе загуби. Ще има да се обясняват, че тези конци са внесени от терористи от чорапената фабрика...
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоМислиш ли? Не защитавам предишният режим, но сега не си свибиден да кажеш ИМЕТО на този, който трови със скъпа "храна", нито да споменаваш в отрицетелен контекст името на банки?Това не е ли санкция на власта? Винаги има някакъв режим.Айде мислете малко. Просто са разширили двора на затвора.
22
2
 
12
 
! Отговори
бай Тодар преди 5 години
До ЖоМи що ме се възползвате от свободата си да взимате по високи заплати според заслугите си ами сте най-бедни в Европа, и даже по-бедни от повечето африкански страни?
21
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До СмехуркоТя пък щото бирата е бира!
20
4
 
6
 
! Отговори
Производител преди 5 години
Нормално е производителите да се стремят да реализират по високи печалби като използват по евтини продукти - при пазарната икономика качеството няма никакво значение, важното е да може да се продава и да изпълнява законовите норми и изисквания. Качеството се опредеял от купувача и конкуренцията, щом се купува и има печалнба значи е качествено, законите са спазени, всички са доволни. Пазарът е най-добрият регулатор. Капитализма с демокрация е най-добрата система.
19
11
 
6
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До бай ТодарБАЙ Тодаре, сега сме свободни да напишем мнението си във форумите, да критикуваме властта, да получаваме заплати, според заслугите и способностите си, не на всички по равно. Я кажи, дали щяхме да можем това по "твоето време"?
18
1
 
14
 
! Отговори
Пепеляшка преди 5 години
Как да напишат името на производителя или да го санкционират. Та нали същият този производител върти милиони левове и си плаща на островитянина от БарЦелона. Ако заведат едно дело и познайте БГ съдът какво ще присъди :) никога държавният апарат няма да си секне кранчето от млекодойните крави, от които цоца кинти.
17
1
 
8
 
! Отговори
Тещефка преди 5 години
Мноу убаво мляко само 6 месеца издържа без да вкисне.Българско качество с баварска фаца. АКА Долнопробно качество в лъскава опаковка.
16
4
 
22
 
! Отговори
бай Тодар преди 5 години
Уважаеми другарки и другри, яжте банани и правете тапи по магистралите като пътувате за чужднима със западните таралясници, сега сте свободни да ядете банани и да пътувате в чужбина.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи освен банани, при демокрацията и пазарната икономика имаме мляко, което не е мляко.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наи вероятно мегле вози се с брезентови камиони за Гърция от Шумен и сметана от София за Испания също просто как издържа никой не знае..