Прясно мляко, стичащо се на конци. Какво всъщност пием?!

Специалисти коментират качеството на продукта у нас
Обновена: 13 авг 2018 09:22 | 13 авг 2018 09:10, Петя Славова
75

Млечните продукти са традиционни за българската трапеза. В днешно време обаче не можем да сме сигурни какво точно съдържат те.

В клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как прясно мляко, което в срок на годност, се стича на конци, а според микробиологът Сергей Иванов, причината за това е проблем при пастьоризацията му или замърсяване в предприятието.

"Има биохимични маркери за проследяване на пастьоризацията и тези анализи би трябвало да се извършват постоянно от производителите и от контролните органи", каза Иванов в студиото на "България сутрин".

Според микробиолога дори млечният продукт да е обозначен с логото на Български държавен стандарт, това не е гаранция, защото у нас качеството зависи от добрата съвест на производителите.

"Когато производителите спазват технологията, това е една добра храна. Това включва контрол от фермата до търговеца и дали той правилно съхранява млечните продукти", допълни Сергей Иванов.

Диетологът д-р Людмила Емилова дори беше категорична, че млякото може да бъде заменено, защото у нас се търси евтина стока, което значи, че няма как стоката да е качествена и дори препоръча хора с опрeделени заболявания да избягват млякото.

"Казвам, че не трябва да ги консумират тези хора, чиито болести се влошават от тяхната консумация. Това най-често са сенна хрема, бронхиална астма, болки по ставите, екземи, обриви и т.н.", обясни д-р Емилова пред  Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
29
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
Имам клип, в който отварям Верея кисело на година и половина. Само малко слуз, иначе перфектно като вид. Това е безумие. От предприятието обясниха, че това било НОРМАЛНО!!! Кисело мляко на година и половина!
12
3
 
12
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ВИЖДА СЕ ясно фирмата, която е Старозагорската...Ве...
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, то изобщо не се вижда, че пише Верея. Иначе съм попадал на техни млека, които около гърлото имат нещо подобно на каша (прилича малко на каймак).
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата трябва да даде максимална публичност за имената на такива фирми и максимална гласност на резултатите от проверките. А ако няколко пъти сгафят със стандартите да отнемат правото им да произвеждат хранителни продукти. Като си отидат няколко фирми от пазара, защото са загубили клиентите си или защото държавата ги е спряла, останалите ще се вземат в ръце и ще почнат да се замислят какво предлагат на пазара. А да се разчита на съвестта на производителя е умряла работа.
9
0
 
18
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
Не виждате ли, че кутията е Верея?
8
1
 
17
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
"Прясно мляко, стичащо се на конци. Какво всъщност пием?!"Вие - не знам, но ние пием бира.
7
0
 
11
 
! Отговори
демокрад преди 5 години
Ами така ще е, защото БАБХ реално се занимава с други дейности като зарази по животните, но не гледа и проверява храните. Защо не ѝ сменят името на тази Агенция на ААгенция по заразите?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще пишат името, нали утре ще са рекламодатели някъде.Те медиите са си най в батака от всички, с най голямата лъжица. Сладка работа.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напишете името на фирмата, бе! Това е най-добрата борба с производителите на фалшиви продукти. Ама борбата с такива производители е мнима - най-важното е да си пробутаме статийката с анонимните обвинения, щото производителя може някога да е добър рекламодател и не бива да му споменаваме името. Така скоро няма да се изчистим от такива продукти на пазара.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При управлението на другаря Борисов ядем и пием само хубави неща.Не е като при оня Орешарски.
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре купувайте мляко от по-близкото село до вас!
2
0
 
47
 
! Отговори
алоо преди 5 години
"у нас качеството зависи от добрата съвест на производителите". За какъв ч.п са тези десетки институции,които трябва да съблюдават какво се предлага на пазара??? Това със съвестта е мнооооого отдавнашна история(за съжаление).
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз отдавна спрях да го пия , защото е по-скъпо и много по-некачествено от продуктите в Европа, където е на цена от 0,55-0,90?/л ...Калций и протеини можеш да си набавиш и от други изпочници