Прясно мляко, стичащо се на конци. Какво всъщност пием?!

Специалисти коментират качеството на продукта у нас
Обновена: 13 авг 2018 09:22 | 13 авг 2018 09:10, Петя Славова
75

Млечните продукти са традиционни за българската трапеза. В днешно време обаче не можем да сме сигурни какво точно съдържат те.

В клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как прясно мляко, което в срок на годност, се стича на конци, а според микробиологът Сергей Иванов, причината за това е проблем при пастьоризацията му или замърсяване в предприятието.

"Има биохимични маркери за проследяване на пастьоризацията и тези анализи би трябвало да се извършват постоянно от производителите и от контролните органи", каза Иванов в студиото на "България сутрин".

Според микробиолога дори млечният продукт да е обозначен с логото на Български държавен стандарт, това не е гаранция, защото у нас качеството зависи от добрата съвест на производителите.

"Когато производителите спазват технологията, това е една добра храна. Това включва контрол от фермата до търговеца и дали той правилно съхранява млечните продукти", допълни Сергей Иванов.

Диетологът д-р Людмила Емилова дори беше категорична, че млякото може да бъде заменено, защото у нас се търси евтина стока, което значи, че няма как стоката да е качествена и дори препоръча хора с опрeделени заболявания да избягват млякото.

"Казвам, че не трябва да ги консумират тези хора, чиито болести се влошават от тяхната консумация. Това най-често са сенна хрема, бронхиална астма, болки по ставите, екземи, обриви и т.н.", обясни д-р Емилова пред  Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 5 години
пийте домашна ракия и вино, може и пелин но условието е вие да си ги правите иначе тея млека са ментета
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тая *** защо изобщо е поканена да ни обяснява колко било "вредно" това мляко? Въпросът е какво се продава в магазините и дали отговаря на качеството. Който не иска да не пие, да лока Кока-кола, много е полезна... А за "учените" и техните "изследвания", играхме тая приказка вече с яйцата, с маслото, та после смениха песента... И за децата е ясно, че т.н. им "изследвания" се спонсорират от фирми които си пласират конкурентна стока...
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавайте да ядете краве мляко и да тъпчете вас и децата си с антибиотици и лекарства. Нашата страна е и винаги е била на едно от първите места по ракови заболявания, с тази разлика, че преди години не се говореше на тази тема. Тя беше табу. Това за бабите и дядовците, които уж били здрави е пълна глупост. Продължавайте да си вярвате и не забравяйте да следите за нови медикаменти на пазара, защото зимният сезон с настинки и вируси наближава!
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млякото във всичките му форми предизвиква болките в ставите. това е доказан факт.Ако толкова ви се яде лактобацилус булгарикум, купувайте си пробиотик от аптеката. това е чист и качествен продукт.А иначе така нареченото кисело мляко половинаята е френско сухо мляко, с което там хранят телетата, сругатае половина е нишесте за сгъстяване.
69
0
 
2
 
! Отговори
До питанка преди 5 години
Кучето ми яде кисело мляко от тази марка, всяка вечер по 2 лъжици, затова го купувам. Синия етикет. А доста от останалите кисели млека само ги помирисва и заминава... интересно, че не всички видове от същата марка яде, но синия етикет /4.5%/ не е имало случай да го остави.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събирайте се от няколко семейства,качвате се в коли и сами си поръчвайте какво искате и взимайте продукти директно от селата веднъж седмично,не се хранете с ***!Имате моб. телефони днес,просто се организирайте и поръчвайте в селата това,което ви е необходимо и си го платете,вземете.Така ще се храните с добра храна и хората от селата ще имат някакво препитание, особено пенсионерите с мизерните си заплати.
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,купувайте си домашно мляко от селата и винаги се изварява,преди да се консумира,така се убиват бактериите и ще престои по-дълго време.Оставяйте го след това в хладилника,в стъкло(шише) или кермика.За предпочитане са млеката от дребен преживен *** - овце,кози и др.,като козето мляко е най-близко до човешкото и най-полезно.Може и краве да използвате,ако нямате проблеми с млякото.Най-полезно е домашното кисело мляко,заквасено по български,както и айряна от него.
66
1
 
22
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
някога в ткзетата имаше по 500-1000 крави, и млечните продукти не стигаха, сега - кьорава крава няма, щандовете преливат от млечни продукти...хахах
65
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная какво са яли бабите и дядовците ни, но аз от няколко години не консумирам мляко и не се разболявам от вирусни и бактериални инфекции, дори когато около мен има болни, да не говорим как изглеждам. Кравето мляко си е жива отрова
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ти кво си мислиш, че е ял дедо ти, дето е пасал козите с месеци по къра - мляко, лук, лебец и квот намери по поляните. По-рано, преди да се захванат със земеделие, северните народи основно са пили млеко от кобили. Толкова с измишльотината "млякото не е храна", също толкова вярна, колкото "животинската мазнина е вредна".
63
4
 
6
 
! Отговори
Никога преди 5 години
през живота си не съм близвала мляко. Освен, като кърмаче. Отвращава ме вкуса, аромата му и въобще как изглежда. За каймак да не говорим. Не ми липсва, но и липсата му не мисля, че ми вреди.
62
6
 
1
 
! Отговори
kr преди 5 години
кравите са толкова здрави, че ако хуманоидите не си бият задължителните ваксини за туберкулоза ще се разболееш 100%. Причината - млякото!!!Ако не вярвате направете тест с хора, които са здрави и никога не са си слагали ваксина. Нека 5 години пият мляко без да го варят. Знаете ли, че масово р'о'мите не си бият ваксина и боледуват от пасивна туберкулоза на лимфите. Освен това са генетично увредени и затова тежат 100 кг на 10 години.Вие и представа си нямате ДНК как се предпазва от мутации.
61
3
 
20
 
! Отговори
питанка преди 5 години
Кой нормален купува Верея ?
60
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама кой разумен и осведомен човек все още консумира тия ***. Млякото си е храна, която не е полезна за човешкия организъм и няма нищо в нея, което човек да не може да си набави от други места, без негативните последици от консумацията на млечни продукти. Да не говорим, че млякото в съвременното "напреднало" общество е тотален ***. Мляко се консумира докато сучете, вие още ли сучите или си мислете, че сте телета? Те точно и индустрията ви има за такива де, затова така ви кове...
59
1
 
12
 
! Отговори
Гадна верея преди 5 години
До Бирено мечеИмах същото преживяване с това "прясно мляко" , само , че беше на буци и в срок на годност .
58
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пием истинско мляко и не ядем истински млечни продукти,защото обирджийте на мандри ги преватизираха за 1лв.и техните синове и внуци станаха "производители" на сирене и кашкавал,но от палмово масло.Те не консумират собствената си продукция.Купуват си италиански и френски сирена.За народа палмово масло.
57
2
 
31
 
! Отговори
Мен преди 5 години
През 30-те год идват чужди научни сътрудници да разберат в какво се крие дълголетието в България. По то време време сме имали най- много столетници в световен мащаб. Стигат до извода, че причината е киселото мляко. Сега от 10 год не спряха да пускат статии и предавания против млечните продукти.
56
5
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Като качество млякото добивано в България е едно от най-качествените. Млеката на запад са т.а.ш.а.к Млечните продукти както вношава диетоложката не са вредни а точно обратното (само прясното мляко трябва да се консумира в малки количества).
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на соца имаше кашкавал Балкан. Преди соца. Имаше овче кисело мляко с каймак от частници професионалисти. Млекото се продаваше и в града. Професионалния фермер си гледаше кравата с внимание и обич.
54
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми работи за земеделски бос в Северна България и казва, че качествената пшеница е за износ само . Тук за нашите хлябове използват евтина фуражна. Та така е и с млякото и други неща също. Честита ви демокрация балъци :D