Слагат плаващи заграждения заради мазута край Созопол

Взето е решение за пълното му източване от потъналия кораб
18
Слагат плаващи заграждения заради мазута край Созопол
Снимка: МС, архив

Започна поставянето на плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб "Мопанг" край Созопол.

До края на деня трябва да бъдат монтирани 1000 метра от тях, каза директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров, цитиран от БНР.

Още по темата

Допълнителни огледи ще бъдат направени на кораба, за да се прецени как да се извади остатъчното гориво, обясни капитан Петров.

Водолази от две фирми ще извършват дейностите и на място ще се реши кога ще започнат те. Няма ново замърсяване днес.

Транспортният министър Ивайло Московски е инспектирал района на разлива от борда на специализирания катер на Изпълнителна агенция "Морска администрация", съобщиха от МТИТС.

"Имаме разписана процедура, която в подобен авариен режим се задейства, това ще бъде допълнителен разход, но имаме уверението и на министър-председателя, че ще бъдат осигурени необходимите средства", е коментирал Ивайло Московски.

Той съобщил, че вчера е взето категоричното решение да бъде изцяло източен мазутът от потъналия още през 1921 година американски кораб "Мопанг", който е източникът на замърсяването.

Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, информирал кап. Живко Петров.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чудесно е, че ще го оградят с бонови заграждения, ама после не казват какво ще правят ограденото. Най-вероятно ще му пръснат OSD и ще Усерат и дъното за дълги години напред, ама нали отгоре няма да се вижда нищо и туризма ще процъфти. Пък добитъка ще го излъжем, че всичко е изчистено!
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зачи кораба дето го набедиха че е осрал мирията с мазут, всъщност е на въглища....тоест управляващите отново лъжат като разпрани, и прикриват истинския виновник! Всъщност, има ли изненадани
13
3
 
3
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 месеца
А за мазното петно на Крайморие - между Крайморие и Морска гара ще вземете ли мерки! В събота ходих в Крайморе, уж на плаж тръгнах, но като видях петното се отказах от плажа - а за мен плажа не протича на брега, а във водата! Срещнах жена която се оплака от мазут, отново на Крайморие, нно на друго място - в посока Созопол
12
0
 
0
 
! Отговори
Hilife преди 6 месеца
O, modna turisticheska atrakcia liato 2018 v rbg? S bileti li e ili e gratis tosi turisticheski kef v rbg?!
11
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 6 месеца
Т.Ъ.П.А.Н.А.Р.
Вярно е, че БКП/БСП няма какво да откраднат!!!
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма как всичките въглища да се трансформират изведнъж на мазут, ако изобщо има такова трансформиране. Смятам да погледам ТВ Алфа за по-обективна информация...
9
4
 
1
 
! Отговори
DO 5 преди 6 месеца
Прав си че кораба е бил на Въглища , но не знаеш че въглищата се трансформират на Мазут след 100 години в Солена Вода .В американския кораб на твърдо гориво е имало 1000 тона дърва и въглища , те са се превърнали на 150 тона мазут . А този кораб е бил Самолетоносач .
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навремето САЩ са направили пирамида набират пари за построяване на 150 кораба построяват 5 може и да е британски ако са го купили британци обаче духват с парите за останалите 145 кораба.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и не е бил американски а е плавал под британски флаг .
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
мопанг е бил задвижван от въглища с парни котели бре . параход .
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се връзват много нещата, има такъв кораб, но той е бил с комин демек параход на *** тоя е неква друга гемия, истинския Мопанг е попаднал на мина в района на Бургас и там потъва на на 20-25 метра дълбочина.
4
3
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 6 месеца
Споко, от ГЕРБ ще източат 100-годишния мазут и ще го продадат.
Имаше един навремето от тяхната партийка, дето беше внесъл 20-годишно ирландско месо и заради тази си заслуга го направиха министър.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво ми инспектира явен и доказан убиец като московски. Все едно разбира от нещо друго освен от продаване на фалшиви книжки и лобиране за оня с чиято моторна шейна,(както говорят) пиян си уби детето.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Иван Костов е съдействал, не се вайкайте.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Герберастките некадърници само това ли измислиха.
Ами вярно, от мазута няма как да се краде, а те друго не могат.