Промяна в парите за хората с увреждания – от догодина

Това ще е първата промяна в законодателството, обеща Петков
16 авг 2018 21:09, Петя Славова
14
Промяна в парите за хората с увреждания – от догодина
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият вид месечна финансова подкрепа за хората с увреждания се предвижда да влезе в сила от началото на следващата година. Това ще е първата промяна в законодателството за хората с увреждания, която ще влезе в сила, съобщиха пред журналисти социалният министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, изпълнителният директор на АХУ Минчо Коралски и представители на протестиращите майки на деца с увреждания, предава БТА.

Те участваха в последното заседание на работната група по изготвяне на законопроект за хората с увреждания. Вече има почти финализиран вариант на законопроект, както и сближаване на позициите на различните заинтересовани групи.

Още по темата

Повечето разпоредби в новия закон за хората с увреждания ще влязат в шестмесечен срок след обнародването на закона - вероятно към април.

За този период ще се разработи подзаконовата нормативна уредба, ще се структурират и новите органи, ще се подготвят звената в АСП, които ще правят на първо време индивидуалната оценка на хората с увреждания. В законопроекта има и няколко текста, които ще влязат в сила от по-късна дата /1 януари 2020 година/ - разпоредбата, свързана с новия специализиран орган за хората с увреждания, както и преминаването на отпускането на помощни средства и медицински изделия към здравното министерство.

Специализираният орган за хората с увреждания ще замени Агенцията за хората с увреждания. Той ще извършва занапред и индивидуалната оценка, затова към него ще преминат и звената към АСП, които първоначално ще правят оценката.

Финансовата подкрепа ще е обвързана с линията на бедност и ще се отпуска първоначално на база на степента на увреждане. В първата фаза парите за хората с увреждания ще бъдат извадени от индивидуалната оценка, а ще се отпускат само на база ТЕЛК решението. Срещу този начин на отпускане на парите се възпротивиха протестиращите майки, но днес е станало ясно, че са готови на компромис в името на това промените да бъдат по-скоро усетени от хората с увреждания. В бъдеще месечната финансова подкрепа ще се "отвърже" от ТЕЛК решението и ще е част от индивидуалната оценка, поясни министър Бисер Петков.

Постигнато е и съгласие по-категорично да се формулира това, че индивидуалната оценка ще има задължителен характер за всички органи. Омбудсманът Мая Манолова е предложила индивидуалната оценка да се формулира в три части - информативна, необходимост от подкрепа и заключения и направления, като заключенията и направленията, формулирани в оценката, ще са задължителни.

В Закона за хората с увреждания ще има и препратка към Закона за личната помощ, като така се изпълнява едно от основните искания на протестиращите майки на деца с увреждания да има отделен закон.
Законът за личната помощ също ще претърпи усъвършенстване, е станало ясно на заседанието на работната група.

В днешната среща е отделено повече време на органите за управление и в частност на Съвета за наблюдение, където е постигнато в голяма степен съгласие. Имало е и спорове по националната представителност на организациите на хората с увреждания, като има предложения за промени в критериите за представителност. Коментирано е, че те трябва да бъдат преформатирани - да не са свързани само с абсолютната численост на членуващите в организациите на хората с увреждания.

Обсъдено е доколко националната представителност трябва да бъде обвързана с финансиране от държавния бюджет. Предложението на омбудсмана Мая Манолова, което ще бъде отразено в законопроекта, е подкрепата от държавата за организациите да бъде разделена - финансиране на проектен принцип, в което всички организации могат да участват и финансиране чрез отпускане на субсидии към националнопредставителните.

Социалното министерство ще направи цялостна оценка на въздействието на новия закон. Оценката ще отговори на въпроса какво ще струват на държавата всички мерки. До момента се знае, че за месечната финансова подкрепа, която включва интеграционните добавки и четвъртинките социалноинвалидни пенсии ще са нужни около 110 милиона лева допълнително.  Утре ще има среща в МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Баща на аутист преди 5 години
До Анонимен 3Нещо много ама много си се объркал.Първо 930 лева взимат само тези с над 91% телк.Второ парите за личен асистент ще се финансират от тези 930 лева в размер от 380 лева ако искаш да ползваш услугата личен асистент. Което е пълна гавра.На мен ми дадоха 85% с чужда помощ което пак е гавра за дете 100% инвалид, но аз колко ли трябва да плащам на кмета за да ползвам тази услуга???Изобщо тези дето не сте си имали взимане даване с телк и социално подпомагане не си отваряйте устата .
14
2
 
1
 
! Отговори
gad преди 5 години
До tscccc С 50% ТЕЛК съм, и въпреки това, най-безсрамно ме принудиха да напусна. Нямаха никакво основание и се наложи да скалъпят нещо, защото имаше техен човек за назначаване. Как по-точно ни защитава ТЕЛК от съкращение без причина /!!!/ с измислени доводи, как?!?
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До do 6Просто не си прочел внимателно онова, което написах в коментар 6.Нека да дадат на тези хора това, което е нужно, за да живеят нормално.Но е редно да имат съвсем други доходи хората, които работят и плащат данъци. Защото, ако се запази сегашното статукво, още много хора ще започнат да дават подкупи, за да се уредят за инвалидност с придружител.
12
1
 
3
 
! Отговори
do 3 преди 5 години
И като има фалшиви инвалиди че пък точно тия с чужда помощ да отрежем всички така ли? Защо не са хванати като са фалшиви?? Нали плащаме на социално да следи за нередности, защо не ги хващат??? Аз обаче знам слепи хора които са отрязани от придружител, те какво фалшиви ли са? Знаеш ли какво е сляп човек без придружител? икономии на негов гръб ще правят така ли, такива дето се гаврите с беззащитните хора ще получите по-страшни беди от тях , няма да останете ненаказани и в социлно и такива "завистници".Аз внасям да се помага на тези хора , а не да режат точно тия слепи ли са "фалшиви" та да ги ос
11
3
 
1
 
! Отговори
do 6 преди 5 години
Ти не си добре бе, значи когато идва жена от агенцията да го гледа тя работи, а когато майка му го гледа 24 тя не работи. При това на нея ще дадат 90 лв, а на агенцията и жената за 2 часа с офис разходи ток парно и други хиляди левове, нещо ти издишат сметките. Борбата е да изритат майките и парите да се вземат от агенциите за много повече пари, пари от джоба ти, ясно ли ти е или си поредния тролл работещ за жълти стотинки.
10
1
 
1
 
! Отговори
tscccc преди 5 години
на мен най ми е смешно че Социалното министерство се било загрижило хората с над 75% увреждане да работели и особено тези с 90-100% и с придружител иначе им режат парите. Това ако не е гавра, вместо да им се търси отговорност хе харчат парите на хората от тази група които са най нуждаещи се и накрая не получават нищо те тръгнали точно на тях да им режат пенсиите че не работели, особено се ядосвам като чуя че им режат придружител, особено за слепи, това просто трябва да се криминализира - режеш придружител на сляп - затвор.Как им минава през ума, ония в НС да не спят а да криминализират подоб
9
1
 
3
 
! Отговори
Перко преди 5 години
В цялата схема има едно излишно звено и това са Национално представените организации на ... , които получават пари от бюджета. Те изяждат парите, които трябва да стигнат до увредените. Затова беше целия вой и не можаха да се разберат. Имаше опасност да прескочат НПО
8
1
 
7
 
! Отговори
До До 1 и 2 преди 5 години
Не знам кой е и какъв е 1 и 2- Съгласявам се с това, което си написал(а), но ще доуточня нещо. Ако у нас днес само показваш какво можеш и чакаш справедливо да те оценят, няма да постигнеш друго, освен да те използват, да те залъгват и накрая да те изритат като изцеден лимон.По-добрата стратегия е или сам да си печелиш, или твърдо и неотстъпчиво да изискаш онова, което заслужаваш. Докато заплатата ми зависеше от шефове, дишах праха на мързеливи връзкарчета. Сега си печеля сам доста добре.
7
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
След като минималната заплата не може да е по малка от 510 лева ,ти какво работиш за да ти е 380лева.Един старец,куц пенсионер портиер на вход взима 350 лева.Ти какъв ценз,какво образование,какви умения имаш ?Помощник портиер ли си? Или си още ученик и се изказваш на слабо време Работел той от сутрин до вечер,къде пред клавиатурата ли?
6
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 5 години
Значи, даунчето ще получава вече към 400 лв (пенсия плюс тази отделна помощ), а майка му няма да работи, за да си го гледа и за тази нейна дейност хазната ще й дава по 930 лв месечно? Плюс другите помощи, които се полагат на инвалида.Добре, нека да им се осигури човешки живот. Има и хора, които стават инвалиди при злополуки.Но нека управляващите обърнат внимание на написаното от теб.Редно е онзи, от чиито данъци се взимат пари за помощите на инвалидите, да е с по-висок доход в сравнение с тях
5
2
 
1
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 5 години
Дали ще е Боце,дали Моце това няма значение.Цените ще растат,властимащите ще се ,,облажват"Така е по цялото земно кълбо,от както свят светува. А 1 1.500 лева ще стане съвсем скоро а не след 100 години за млад и ОБРАЗОВАН !!!,но не висящ и хленчещ пред клавиатурата.И сега има такива млади хора.Те не чакат НЯКОЙ ДА им ДАДЕ ,а работят за това.И ние почнахме със 78-83 лв,а се пенсионирах с 1,300 /не бяха нужни 100 години/Само покажи че нещо можеш.Какво е то???
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата ми защо не е обвързана с линията за бедност?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли, че има фалшиви инвалиди с чужда помощ. Сега освен пенсия, те ще получават и 198 лв. месечно отделна помощ. А ние да работим от сутрин до вечер за МРЗ, което след удръжките прави 380 лв. на месец. В коя държава работещият човек получава по-малко от пенсионера?
2
1
 
3
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Всичко ще се случи в бъдеще време, само увеличението на депутатските заплати е всеки месец. Чудно. Те догодина герб+оп не се знае дали ще са на власт. боце обеща, до края на мандата, не утре, не догодина, ами последната година от мандата, доходите да са с 50 процента нагоре.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога за млади образовани ще направите минималната заплата 1500 сигурно след 100 години и пенсията за пенсионери с 30 40 г стаж 300 лв май пак сигурно след 100 години