МВР рови: Крил ли е някой данни за уран във водата?

Прокуратурата също проверява институциите
8
МВР рови: Крил ли е някой данни за уран във водата?
Снимка: Булфото

Полицията и прокуратурата започнаха проверки заради съмнения, че информация за наличие на урана във водата на Харманли е била укривана.

КЕВР също обяви, че започва проверка за качеството на водата както в Харманли, така и в Хасково и околните населени места.

Проблемът в Харманли е от сряда, а в Хасково продължава вече година и 5 месеца. Засегнати са над 100 хиляди жители на областта.

Още по темата

Хората питат откога, а и докога има и ще има уран във водата на Харманли и се чудят кой ще им отговори на въпроса.

Затова полицията и прокуратурата проверяват дали институциите са укривали информацията. Протоколът за изследванията за уран и алфа-активност, където са посочени завишените норми е от 27 юли тази година.

Според управителя на ВиК-Хасково Тодор Марков няма разминаване.

"На 15-и ни го изпратиха. Те ги вземат пробите, консервират ги, замразяват ги в хладилниците, и когато им дойде редът. Няма забавяне. Просто това е датата, която те са я пуснали за работа. Мисля, че резултатите са излезли на 13-и, на 15-и имаме предписанието", каза той пред БНР.

Кметът на Харманли Мария Киркова потвърди, че е уведомена с писмо от РЗИ на 15 август.

"В късния следобед РЗИ ни информира с уведомително писмо, че има проблем с водата на Харманли. Разбира се, Общината веднага отреагира, уведоми кметствата, града, гражданите", увери тя.

От сряда водата в Харманли е забранена за пиене и готвене заради завишени количества на уран 1,5 над допустимите норми и пет 5 повече алфа-активност.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
смрадлива работа преди 3 години
Като каза Мая Манолова че се сетих за костинброд.Това да не е някое активно мероприятие на Нинава?Тя вече има достатъчно актив да попадне на хора . . .Аман от соц активисти!
6
1
 
1
 
! Отговори
Мвр преди 3 години
И в носа си не може да рови
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да са крили бе .. ко от това. и аз да знаех и аз немаше да ви кажа !1!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз от години пия бутилирана вода.вода от чешмата - само в краен случай.онзи член на бсп е със сигурност прав.водата в софия смърди. някои не помирисват нищо. ни буквално, ни преносно.въпрос на елементарна интелигетност.
3
0
 
6
 
! Отговори
vidol преди 3 години
А другите места в които карат вода в ръждиви водоноски бракувани от армията-като с Пъдарско-вече повече от година
2
2
 
9
 
! Отговори
Киро Скалата преди 3 години
Полиция, прокуратура, КЕВР ще разследват, ще установят, че всичко е наред с изследванията, но никой няма да реши проблемите на хората..Колко народ се занимава с глупости, не е истина..
1
2
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Това Престъпление е близо до Геноцид . За това трябва МВР и Прокуратурата да се отдръпнат и ДАНС заедно с Президента и Мая Манолова да направят Разследването .Всички знаем че МВР и Прокуратурата са податливи на Корупция и Роднински и Колегиални Връзки в България .