Опера вместо Партийния дом! Ще се случи ли в Пловдив?

Общинарите взеха решение, но архитектите са против
Обновена: 18 авг 2018 16:19 | 18 авг 2018 16:11,
15

Разраства се скандалът около сградата на Партийния дом в Пловдив. Идеята е на мястото на внушителната 12-етажна сграда да бъде построена опера.

Общинските съветници дадоха зелена светлина на проекта, но само при условие, че първо се построи нова сграда, в която да се настанят служителите на общинската и държавна администрация от бившия Партиен дом, съобщи Bulgaria ON AIR.

От Камарата на архитектите в Пловдив са срещу събарянето на Партийния дом. Според тях, площта е малка, липсват места за паркиране и при евентуален нов строеж ще излязат археологически находки.

Сградата, която се намира в центъра на града, скоро може да остане в историята и да бъде съборена, ако се реши на нейно място да бъде построена опера.

Дори решение за събаряне на сградата да бъде взето, процесът по преместване на администрацията ще отнеме години, смятат от Община Пловдив.

Пловдивчани имат свое мнение по темата. През 2019 година Пловдив ще поеме домакинството на Европейска столица на културата, а операта все още няма да има свой собствен дом.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
ввв преди 5 години
Събарянето е глуповато решение на павенютата в общината.В същата сграда е единствената симфонична зала в Пловдив. Защо София не събори зала България?
12
1
 
5
 
! Отговори
ИВ преди 5 години
НЕ Е ЛОШО ДА СЕ СЪБОРИ ТРИМОНЦИУМ ЗА ПАРКИНГ И АКО НЕ СТИГА МЯСТОТО И ПОЩАТА .ЛЕСНО Е ДА СЕ РУШИ.НО СИГУРНО ИМА И НЯКАКВО ПО-РАЗУМНО РЕШЕНИЕ.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки че ми прилича малко на сградата на Балканкар в София и има по-скоро работническо-делово излъчване,тази сграда в Пловдид може да се обнови и да стане точно сграда от типа на Лондонското сити. Като разгледах снимки от Пловдив около сградата се виждат само стари къщи и още по-стари постройки,които са далеч по-нелицеприятни и със старо излъчване. Тази сграда е направена с мисъл - висока част,отдолу с широка основна ниска сграда,отпред с обширен площад,даващ простор и въздух визуално.
10
1
 
4
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Каква опера ще строят!?Операта е елитарно изкуство,този *** народ,какво разбира от опера!Наѝ-реално е дюнер,магазин за 1 лев и чалгаджийница!Класика!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е нелепо,когато непрофесионалисти взимат решения,които съответно не са в компетенциите им. Не случайно архитектите,тоест хората пряко компетентни за изгледа на града и подредбата му, са против това решение.Те са обяснили защо, но аз бих добавил,че сградата дори да не е архитектурно постижение е хубава сграда,изградена според мен по всички правила на архитектурата,при това доста модернистична за времето си,а сега може да се обнови и да се превърне в една много модерна сграда .
8
2
 
3
 
! Отговори
.. преди 5 години
Да ще има опера, но на куково лято :)
7
14
 
6
 
! Отговори
Попвълчев преди 5 години
Събаряйте го това недоразумение, опера или централен парк е хиляди пъти по добре от тая стъклена грозотия.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2019 година е след няколко месеца. Как ще съборят бившия партиен дом, ще разчистят и ще построят сграда за оперни спектакли? С Какви материали и как ще строят така бързо? Панели? Пластмаса? Да стане голям фургон.
5
0
 
22
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Глупости, стига с тази опера. Нали на Борис Христов му беше направен ремонт за една камара пари. Какво направиха? Зала с лоша акустика. И там същото ще направят, за да лапнат парите. Готова сграда, масивна, здрава, иска само фасадата да се оправи. Тотев знае само да бута - партийния дом, паметника Альоша, реже дървета повсемество, застрои градинките, разни налудничави идеи за Бунарджика има. Искаме допитване за това, което се прави в града ни!!!!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Операта е само оправдание да бутнат сградата. После е ясно че никаква опера няма да строят там. За сметка на това ще бъдат усвоени едни пари за пригодяването на друга съществуваща сграда за администрацията.
3
7
 
7
 
! Отговори
Иманяр преди 5 години
Отдолу има презервативи използвани от Цезар и Клеопатра .Много са ценни заради генетичният матерял по тях.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, по принцип знаем, че интелектуалният капацитет на общинарите не е много висок, особено на тези от управляващите. Те са склонни да правят големи глупости, после народът ги изхвърля от общината, но глупостите остават.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се учим да работим да строим живота нов..